2021: Shelfies #2

Toen we na de verbouwingen aan ons huis de nieuwe Billy-boekenkasten hadden gemonteerd en gevuld (zo’n heerlijk moment) besloot ik dat het hoog tijd werd om jullie een keer de inhoud van die kasten te tonen. De eerste Shelfies-post verscheen in juni 2015 en sindsdien probeer ik mijn boekenkasten af en toe opnieuw in detail met jullie te delen. Mijn kasten zien er immers regelmatig anders uit. Vroeger voornamelijk doordat er steeds meer boeken bijkwamen maar nu ook doordat er vaker exemplaren worden weggedaan.

We zijn nu aan de vierde Shelfies – serie toe. Op 23 oktober 2019 begon ik aan de derde reeks en om de een of andere reden verschenen die afzonderlijke posts steeds met een aantal maanden er tussen in. Dit keer hoop ik ze elkaar wat sneller te laten opvolgen.

Ook al is het nog geen twee jaar geleden sinds de vorige foto’s toch zien de kasten er opnieuw anders uit. Manlief kocht onlangs immers een Billy-boekenkast voor boven op zolder en verhuisde een groot deel van zijn boeken naar daar waardoor ik plots meer plek had en verborgen boeken terug in het zicht kon plaatsen.

Vorige keer toonde ik jullie al de kast die voornamelijk uit Nora Roberts boeken en thrillers bestaat maar ook een klein beetje fantasy bevat.

Deze kast bestaat volledig uit fantasyboeken. De bovenste plank bevat verschillende hardcovers. Een kroon van koud zilver en Een zwaard van zwart staal van Alex Marshall bijvoorbeeld, maar ook Between the lines van Jodi Picoult en haar dochter Samantha van Leer, de eerste twee delen uit De wrede prins – serie van Holly Black, Epinona van Marc de Bel, Torment van Lauren Kate (de andere boeken uit de reeks heb ik weggedaan maar dit boek bevat een leuke inscriptie en staat eigenlijk enkel alleen daardoor nog steeds in de kast), De Grisha – trilogie en De Kraaien duologie van Leigh Bardugo en Coraline van Neil Gaiman in een editie waar ik nog steeds enorm van hou. Het beeldie kreeg ik ooit van mijn tante cadeau en het doet me wat aan Coraline denken. Geen flauw ide waarom eigenlijk maar het kreeg dus wel een plekje naast het boek.

Op deze plank staan naast een Forever Friends beeldje (ja, nog één ja) en een plastic tiara als herinnering aan een leuk feestje bij (Cinder)Ellis enkele series en twee losstaande boeken. Niet alle series zijn trouwens volledig. De Angelfall trilogie van Susan Ee en de Overstekers-trilogie van Petra Doom zijn dat wel maar van De beer en de nachtegaal-reeks van Katherine Arden heb ik bijvoorbeeld enkel de eerste twee delen. Het eerste boek vond ik geweldig maar het is me tot nu toe nog steeds niet gelukt om in het tweede verhaal te kunnen opgaan. Ook van de Three Dark Crowns serie van Kendare Blake heb ik slechts twee delen in huis. Van de Heks & Jager reeks van Shelby Mahurin heb ik enkel het eerste deel. Verschijning van Joany de Vries en Op de rand van het niets van Corinne Duyvis zijn losstaande verhalen. Zowel De Vuurvogel – trilogie van Claudia Gray als de Blood of Eden – serie van Julie Kagawa en de Godin bij vergissing trilogie van P.C.Cast heb ik dan weer wel volledig in huis.

Deze plank bestaat uit twee volledige series (Tearling – serie van Erika Johansen en De kleuren van magie – reeks van V.E.Schwab) en twee series die nog verder moeten worden aangevuld. Van de Nimmernacht trilogie van Jay Kristoff verschijnt deze zomer eindelijk de vertaling van het laatste deel en daar ben ik heel heel benieuwd naar. Van De Reiziger serie van Diana Gabaldon heb ik momenteel enkel de eerste zeven delen in huis maar vermits ik nog steeds aan het vijfde boek moet beginnen en ze behoorlijk omvangrijk zijn kom ik daar sowieso nog wel even mee toe. De mooie bladwijzer die bij deze boeken staat is van AnotherView en de boeken kregen ook het gezelschap van een Jamie (Outlander) en Charlie (Supernatural) Funko.

Vlak daaronder staat een volledige plank met Harry Potter Funko Pops. Hermione kreeg dankzij mijn allereerste Funko Adventskalender het gezelschap van Crookshanks, daarnaast zijn ook Ron, Luna (met haar Spectrespecs), Hedwig (uit dezelfde adventskalender als Crookshanks), Harry en Draco in hun Quidditch outfits, een mini mystery Dobby waar ik heel lang naar heb moeten zoeken maar die ik echt wilde hebben zodat de verhoudingen zouden kloppen), Neville met Trevor, Luna in Hogwarts outfit en Luna als Quidditch supporter met haar geweldige leeuwenmuts van de partij.

De J.R.Ward plank zorgt steeds voor puzzelwerk vermits de boeken in verschillende formaten zijn gepubliceerd en ik drie series van dezelfde schrijfster (The Black Dagger Brotherhood, Black Dagger Legacy end The Fallen Angels reeks) bij elkaar probeer te houden. Ondertussen staan er dus ook enkel boeken achter de eerste rij paperbacks.

Ik herschikte de planken van mijn boekenkasten zodat ik mijn collectie Funko Pops en Forever Friends beeldjes mooi in het zicht kon uitstallen. Hierdoor heeft elke kast een plank waar enkel paperbacks rechtop tussen passen. In dit geval bestaat de plank uit de Kate Daniels – serie van Ilona Andrews (met het laatste deel achter de paperbacks vermits het hoger was dan de andere boeken – waarom toch uitgeverijen? WAAROM?), de eerste twee boeken uit de Heroine Complex reeks van Sarah Kuhn en de Elder Series van Thea Harrison. Mijn e-reader ligt er naast en wordt eigenlijk zelden gebruikt vermits er nog zoveel ongelezen fysieke exemplaren op me liggen te wachten.

Nog meer series: Nevermoor en Wundersmith van Jessica Townsend, de eerste drie delen van de Grave Witch serie van Kalayna Price (opnieuw in verschillende formaten en jammer genoeg ook niet de enige serie op deze plank die daar last van heeft – grrrr), de Psy – Changeling reeks van Nalini Singh, drie boeken van de Pages & Co serie van Anna James (al was ik het tweede boek aan het lezen toen ik deze foto’s maakte – dat is dus even afwezig) en 6 delen van de Guild Hunter serie van Nalini Singh.

Faery Tales van Carol Ann Duffy, De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley, De nieuweling en De edele van Taran Matharu, An enchantment of ravens van Margaret Rogerson, twee omibussen van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams, Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue van V.E.Schwab, Ontworteld, Zilvergaren en Een dodelijke opleiding van Naomi Novik, Bloed en Beenderen + Vlees en Wraak van Tomi Adeyemi, Hocus Pocus and the All- New Sequel, Bijzondere vertelsels van Ransom Riggs, The Gentlemen’s Guide to Vice and Virtue en The Lady’s Guide to Petticoats and Piracy, The Surface Breaks van Louise O’Neill en de jubileum-editie van Alice in Wonderland en Alice in Spiegelland met illustraties van Floor Rieder en sinds kort ook een Mad Hatter Sonny Angel er voor.  Oh ja, ook deze plank bestaat volledig uit hardcovers.

We zijn er bijna hoor. Dit is immers de laatste plank en die bevat het volgende: Ready Player One – Ernest Cline, The Night Beat – Gini Koch, Sea Witch – Sarah Henning – De heksen, Matilda (Nl en Eng) De GVR, The Complete adventures of Charlie and Willy Wonka van Roald Dahl, Seraphina en Shadow Scale van Rachel Hartman, The Darkest Part of the Forest van Holly Black, Sun and Moon, Ice and Snow – Jessica Day George, Thief of Lies – Brenda Drake, Shadow Born – Walt & Hamilton, Dorothy must Die – Danielle Paige, Shadow Weaver – MarcyKate Connolly, Kingmaker Chronicles (1-3) – Amanda Bouchet, Nightchaser – Amanda Bouchet, The Girl of Fire and Thorns – Carson, Sorcerer of the Crown – Zen Cho, Alias Hook – Lisa Jensen, City of Ghosts – serie – Victoria Schwab, Poison Study serie – Maria V. Snyder en Crimson Peak – Nancy Holder.

Ergeren jullie je er ook aan wanneer een serie niet mooi bij elkaar past? Ik vind het telkens enorm jammer en snap nog steeds niet goed waarom je halverwege plots de cover of het formaat van de serie wil aanpassen.

8 gedachten over “2021: Shelfies #2”

 1. Verschrikkelijk, je wil een mooi geheel en dan wordt het gewoon en boeltje.

  Als jij boeken wegdoet, verkoop je deze dan en waar ? Of schenk je ze weg ? Of boekenjagers of ????

  1. Hey Julie, ik heb de voorbije jaren al zo’n beetje vanalles gedaan met boeken die weg mochten. Zo werden er een deel aan de plaatselijke bibliotheek geschonken, ruilde ik er met andere boeknerds, gaf ik ze aan vriendinnen, verkocht ik ze via Tweedehands of aan vriendinnen, deed ze binnen bij deSleghte, gaf ze weg als prijs bij een giveaway op de blog, gaf er eentje als extra boek aan een swaplootje wanneer één van de boeken op haar wenslijst stond, Boekenjagers heb ik ook een keer gedaan maar ik heb nooit bericht gezien dat het boek gevonden was dus dat systeem sprak me minder aan.

 2. Ik heb de serie De aardkinderen” waarbij de eerste vier boeken een cover hebben waarbij de stand van de zon langzaam hoger wordt. Dan heeft het een hele tijd geduurd alvorens de vervolgboeken er waren en die zijn let een gans andere cover!
  Bovendien vraag ik me wel af waarom fictie hoeken zo hard in formaat variëren. 1 formaat voor hardcovers en 1 voor paperbacks zou dat niet handig zijn? En mogelijk kostenbesparend….

  1. Zo frustrerend. Dat laatste heb ik mezelf trouwens ook al afgevraagd. Als ik foto’s zie van internationale bookstagrammers dan lijkt het wel alsof alle paperbacks dezelfde hoogte hebben. Ik zou dat zelf helemaal zien zitten. Drie afmetingen: hardcovers, softcovers en van die mass market paperbacks. Dat zou het zoveel makkelijker maken.

 3. Oe, Overstekers onder een kroontje! 😀

  Ik deel je frustratie over de wisselende formaten. Met name met één serie heb ik het heel erg (The Glamourist Stories van Mary Robinette Kowal): daar is alleen het laatste boek groter. Why?? Echt zo van vergaan in het zicht van de haven.

  1. Dan is het echt helemaal frustrerend hé. Breng dan als uitgeverij pas een jaar of twee later een nieuwe editie uit, nadat je vaste lezers de kans hebben gehad om hun serie te vervolledigen in bij elkaar passende omslagen. Dat zou veel leuker zijn.

 4. Wat een frustratie, verschillende edities. Vooral als het het laatste deel is dat dan anders is dan de rest. Dan kunnen ze dat laatste deel toch ook nog wel “normaal” uitbrengen en dan later alle boeken in een nieuw jasje?

  1. Bij een laatste deel snap ik het echt totaal niet. Dat had jij onlangs ook nog voor met de serie van Rebecca Yarros hé. Dan vind ik wat Blossom Books doet leuker. Zij brengen na een tijdje ook een nieuwe editie uit maar pas nadat de eerste editie volledig is uitgebracht.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.