Booksleeves : verzameling of verslaving?

Matilda zou het ongetwijfeld een geweldige uitvinding hebben gevonden. Voor mij persoonlijk begon het allemaal toen ik onverwachts post kreeg uit Wonderland. In deze blogpost  kan je zin wat er allemaal in die wonderlijke box zat maar voor de blogpost vandaag speelt eigenlijk slechts één van die items een grote rol.

Die dag kreeg ik van Kwante immers mijn allereerste booksleeve. Ze verwittigde me meteen dat die sleeves op haar een verslavend effect hadden. Het feit dat ik er nu – enkele jaren later – meer dan één heb bewijst dat dat niet enkel bij haar het geval was. Al heb ik er tot nu toe heel weinig zelf gekocht. Kijk maar even mee.

Na het vrij compacte exemplaar van Kwante dat perfect is voor paperbacks kreeg ik tijdens een afspraakje met lieve Audrey (opnieuw geheel onverwachts) een grote booksleeve met een Alice in Wonderland print. Haar mama had deze voor me gemaakt en ik vind het nog steeds super lief.

Nummer drie kreeg ik van Marilyn. Deze Marauders Map vond ik het geweldige zomerswap-pakket van 2019. Samen met heel wat andere leuke goodies want Marilyn blinkt uit in het verwennen van haar lootjes. Het leuke van dit exemplaar naast de mooie print is dat de vulling heel stevig is. Het is immers de bedoeling om mijn boeken te beschermen dus hoe beter de bescherming hoe liever.

Vervolgens pastte mijn moeke haar Transfiguratie skills toe op het bovenstuk van een Harry Potter pyjama en voorzag me op deze manier van niet minder dan vier booksleeves. Ik vind de print heel leuk vermits hij herkenbaar is en niet te druk maar ze zijn vrij dun qua vulling. Daarom gebruik ik deze eigenlijk enkel om mijn vakantie-leesvoer veilig in een koffer te steken maar niet wanneer ik een boek de hele dag met me meeneem in een handtas of rugzak.

Na deze aanvulling van mijn verzameling besloot ik er voor te zorgen dat ook manlief zijn leesvoer zou kunnen beschermen tegen kreuken en deuken. Voor hem bestelde ik via Audrey en haar mama een Star Wars booksleeve. Zo had ik een origineel verjaardagscadeau voor mijn man én kon ik meteen ook een bijdrage leveren voor hun goede doel De twee zonnen.

Mijn laatste toevoeging is een pak recenter. Ik bestelde immers enkele Harry Potter mondmaskers bij Annelies van Books Art Liberty en besloot die bestelling (ik moest toch al verzendkosten betalen) aan te vullen met een booksleeve. Dit keer eentje met een knoopje als sluiting. De meeste die ik had waren gewoon open. Twee van hen hebben een lintje maar dat vond ik toch net iets onhandiger. Het knoopje is praktisch, de print vrij sober én de sleeve is even stevig dan die van de Marauders Map.

De verzameling is dus stelselmatig gegroeid en ik merk dat ik vrij vaak naar dezelfde grijp. Die met de raven is bijvoorbeeld favoriet wanneer ik een paperback aan het lezen ben of één van de grotere en stevigere wanneer ik ergens naartoe moet. De andere gebruik ik voornamelijk wanneer we op vakantie gaan. Het spreekt voor zich dat mijn booksleeves het voorbije jaar dus vooral mooi in de kast zijn blijven liggen. Maar hopelijk komt daar zo snel mogelijk verandering in.

Ik heb niet meteen plannen om extra sleeves aan te schaffen. Al zijn er wel nog enkele die me aanspreken. Zo zou een handig jacket-model waarbij je boek een soort beschermend jasje krijgt dat er omheen blijft terwijl je het boek leest heel welkom zijn. Nog meer wanneer het er eentje in Hufflepuff-thema is.

Gebruiken jullie ook booksleeves of beschermen jullie je boeken op een andere manier wanneer je ze ergens mee naartoe neemt?

10 gedachten over “Booksleeves : verzameling of verslaving?”

 1. Ik heb 2 booksleeves. De leuke booksleeve met katten gaat elke dag mee naar het werk en de andere met patroon van Marauders Map gebruik ik voor afspraakjes met de trein. Ik mag deze eindelijk volgende week nog eens boven halen 😉

  1. Daar kijk ik zo enorm naar uit. Ik kwam trouwens bij het samenstellen van deze blogpost onze twinning is winning foto nog eens tegen van toen we allebei niet enkel dezelfde bladwijzer maar ook dezelfde booksleeve hadden meegenomen.

 2. Nee, geen booksleeves hier, al zou het wellicht best een goed plan zijn, hoewel ik momenteel natuurlijk vrij weinig ergens naartoe ga… Bij het vervoer steek ik een boek altijd in het laptopvak van mijn tas, dat gaat tot nu toe ook goed.

  1. Dat werkt natuurlijk ook. Ik draaide er vroeger een plastic zakje omheen en stak het zo in mijn rugzak of handtas maar vermits ik geen laptopvak had gaf dat niet voldoende bescherming.

  1. Dan heb je ze inderdaad niet nodig. Voor Corona nam ik zelf steeds een boek mee wanneer ik ergens met de bus of trein naar toe ging en dan kwamen deze booksleeves wel heel goed van pas. Het voorbije jaar heb ik ze enkel gebruikt om leesvoer mee te nemen naar een wachtzaak bij de huisarts of in het ziekenhuis. Hopelijk kan ik ze snel weer bij leuke gelegenheden gebruiken.

 3. Ik heb er eentje voor mijn ereader zoals je weet. En nog eentje uit een boekenbox. Maar die gebruik ik weinig omdat ik eigenlijk niet veel met een boek op stap ga.

  1. Ik normaal dus wel, maar sinds maart vorig jaar nog maar amper. Al een geluk dat die booksleeves geen vervaldatum hebben en ik ze dus kan bewaren tegen dat ik weer eens ergens naartoe kan gaan. 🙂

 4. Ik heb een hele stapel en sinds kort ook twee van die jasjes voor om de boeken heen en ik moet zeggen dat dat heel prettig is! Ik kan een hele poos op reis gaan want heb genoeg sleeves om heel wat boeken mee te brengen!

  1. Jammer dat je je eerder gekochte sleeves niet met een eenvoudige spreuk kan omtoveren in jasjes. Dan kon je nog meer afwisselen. Ik vermoed dat je eens je die andere versie gewoon bent sneller daar voor zal kiezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.