2016 in lijstjes: Aanwinsten

Al jarenlang hou ik alle uitgaven bij in een huishoudboek. Sommige vinden me daardoor waarschijnlijk een controlefreak maar ik vind het zelf heel handig. Ik weet immers perfect waar ons inkomen aan gespendeerd wordt. Jammer genoeg liep het vorig jaar even mis waardoor er tijdens het maken van een back-up nieuwe bestanden werden overschreven door oude. Spijtig genoeg was dat digitale huishoudboek één van die documenten waardoor ik dus enkele maanden niet meer kan achterhalen. Het was dan ook even puzzelen om te achterhalen hoeveel geld ik nu juist heb uitgegeven aan boeken gedurende het afgelopen jaar.

Het exacte bedrag kon ik niet reconstrueren maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik ergens tussen de 320 en 340€ aan nieuw leesvoer heb besteed. Toch nog vrij nauwkeurig dus en ja, dat is iets meer dan andere jaren vermits ik mijn boekenbudget niet kon raadplegen. Dit jaar lukt dat gelukkig (of misschien eerder ‘jammer genoeg’) weer wel.

Er zijn echter nog wel wat andere zaken die ik met jullie kan delen in verband met mijn 2016-aanwinsten … Zo kwamen er geen 2016 (tja, dat is toch wel echt het jaar én niet het aantal) maar wel 177 nieuwe boeken binnen. Yep, ik schrok zelf ook van dat aantal.

Dit was waarschijnlijk toch wel HET koopje van het jaar. Drie boeken in perfecte staat voor slechts 6€.

72 x GEKOCHT (33 x Nieuw, 39 x Tweedehands)
5x GEWONNEN

16x GEKREGEN
84x RECENSIEMATERIAAL

Die 177 nieuwe boeken hoorden in heel wat verschillende genre’s thuis:

59x Fantasy & SciFi
24x YA Fantasy
3x Jeugd
3x YA Contemporary
3x NA

44x Romantiek
2x Roman
12x Thrillers
24x Kookboeken
3x Varia

Proberen jullie dit voor jezelf ook bij te houden? Of zijn de aantallen én bedragen dan veel te confronterend? 🙂

Aan het einde van zo’n jaar lijkt het totaal aantal bij mij alleszins veel indrukwekkender dan de maandelijkse aantallen. Toch ga ik nu niet plots een Book Buying Ban invoeren. Ah nee, daar ben ik nog steeds geen fan van. In januari heb ik me nog braaf weten te beperken tot slechts 3 Kringloopvondsten. Dankzij die eerste maand kende mijn ‘probeer meer eigen boeken te lezen’-project een goede start. Ik vrees echter dat mijn bestelde boeken bij The Book Depository en Amazon er zodra ze aankomen weer een nuloperatie van gaan maken. Behalve wanneer ik eerst nog snel een aantal TBR-boeken kan weglezen. Mocht je me dus eventjes niet horen dan weet je waar ik mee bezig ben. 😉

3 gedachten over “2016 in lijstjes: Aanwinsten”

  1. Ooh ik vind het wel leuk om bij te houden hoveel, maar om van alle jaren het bedrag te weten is net iets te confronterend (al doe ik dat dit jaar eigenlijk wel) Haha ik heb ook niet het geduld om te kijken wat alle genres waren. Maar wel leuk om te zien bij jou.

    1. Hehe, confronterend is het inderdaad wel eens. Maar net door het zo bij te houden werk ik schuldgevoelens tegen. Ik mag dan misschien een creatieve manier van boekhouden hanteren maar zolang ik niet meer geld uitgeef aan boeken dan de bedragen die ik kreeg voor kerst en mijn verjaardag geef ik er (volgens mijn persoonlijke logica) eigenlijk geen geld aan uit. Een beetje creatief zijn helpt goed tegen confrontaties en schuldgevoelens 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.