Auteurs Vriendenboek: Krystal Sutherland

bloggervriendenboekHet Blogger Vriendenboek kennen jullie ondertussen al. Af en toe verschijnt er echter ook een Auteurs Vriendenboek waarin dezelfde vragen worden gesteld aan een schrijver of schrijfster. Eerder verschenen Julie Kagawa, An Janssens en Gini Koch maar op 2 november kreeg ik de kans om mijn vragen nog eens boven te halen. WPG organiseerde naar aanleiding van de release van Young & Awesome namelijk een auteursdiner met Krystal Sutherland.

20161102_150900Een korte research leerde me dat de schrijfster van Sterrenstof van chocolade houdt. Daarom besloot ik woensdag namiddag om eerst nog even een lading Oreo Creamcheese Brownies te maken vooraleer ik op de bus richting Antwerpen stapte.

20161102_172528Ik deed een kleine omweg naar het Centraal Station waar ik met Audrey van The Confession of a Booknerd had afgesproken. We volgen elkaar al een tijdje online maar zagen elkaar nog nooit in het echt. Dat daar op deze avond verandering in kwam maakte het nog leuker voor me.  Samen reisden we vervolgens met de bus verder tot aan het Felix Pakhuis waar we verwacht werden bij Balls & Glory.

Daar kwamen we goed op tijd aan en vermits ook Krystal Sutherland en haar literair agent Lester George Hekking vroeg arriveerden konden Audrey en ik alvast rustig met haar praten. We stelden ons zelf even voor om vervolgens onze vragen op haar af te vuren. Hou dus zeker ook Audrey’s blog in het oog vermits. Ze deelde al een verslag van het gezellige etentje maar zal binnenkort ongetwijfeld ook haar vragen én Krystal’s antwoorden posten.

favicon

authorphotoNaam: Krystal Sutherland

Leeftijd:
Toen ze in 2014 Our Chemical Hearts schreef was ze 18. Een kleine optelsom leerde me dus al snel dat ze momenteel een prille 20-er is.

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Ze heeft naast het schrijven niet zo heel veel tijd voor hobby’s maar ze houdt van films, reizen, wandelen, uitstapjes naar het strand, …

Je favoriete eten:
Haar favoriete eten leerde ze kennen tijdens één van haar reizen. Krystal houdt namelijk ontzettend van Thais en specifiek van Tom Yum Soep. Een gerecht dat zo populair is dat er verschillende varianten van bestaan.

20161027_175040Je lievelingskleur:
Blauw

(Foto: Vermits ik niet zeker was of ik de tijd zou vinden om iets te bakken maakte ik eerder deze op Sterrenstof gebaseerde bladwijzer. Jammer genoeg wist ik toen nog niet wat haar lievelingskleur is. )

Verzamel je (naast boeken) iets?
Door het vele reizen is ze een hele poos gestopt met het verzamelen van specifieke zaken. Vroeger had Krystal echter een verzameling van voorwerpen met schedels erop. Beeldjes, sjaals, …

Wat was het eerste boek dat je voor jezelf kocht? Heb je het al gelezen?
The Road van Cormac McCarthy. Ze heeft het boek nog steeds maar momenteel is het opgeslagen bij haar ouders thuis.

20161102_193346Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
Absoluut. Vermits ze een vrij compulsief boekverzamelaar is baseert ze haar aankopen vaak op mooie covers of recensies die ze online las. Geen van beide kan echter garanderen dat een boek haar ook effectief zal bekoren.

Luister je naar audio-boeken?
Tot nu toe niet. Maar vermits ze regelmatig met plezier naar podcasts luistert denkt ze dat ze ook van audiobooks zal genieten.

Heb je een favoriet genre?
Ze houdt van afwisseling en leest dan ook verschillende genres waaronder YA, SF, fantasy, historische verhalen, …

krystal-sutherland-antwerpen-2016Welk boek staat momenteel bovenaan je wishlist?
Six of Crows van Leigh Bardugo maar ook Codename Verity van Elizabeth Wein

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Door het vele reizen heeft ze momenteel geen eigen boekenkasten. Haar verzameling boeken bevindt zich verspreid over verschillende locaties. Ze kijkt er dan ook ontzettend naar uit om binnenkort wanneer ze terug in Sidney is enkele boekenkasten aan te schaffen en die in te richten.

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Haar Kindle gaat steeds mee wanneer ze reist. Maar zelfs dan heeft ze ook een fysiek exemplaar bij voor de zekerheid.

Heb je een favoriet boek?
Harry Potter!

signature_page_01Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
De Amerikaanse cover van The Signature of all things van Elizabeth Gilbert

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Goh, dat is een beetje moeilijk in te schatten vermits ze momenteel op verschillende plekken worden opgeslagen. Sommige bij haar ouders, andere zijn nog in transit, … Maar toch zeker meer als 100 exemplaren in totaal.

2445Wat is je laatst gekochte boek?
We found a hat. Een kinderboek van Jon Klassen dat ze kocht voor haar metekindje dat binnenkort jarig is.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Zonder twijfel Harry Potter. Deze boeken wisten haar echt omver te blazen en mee te sleuren in JK Rowling’s magische wereld.

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
J K Rowling maar ook Scott Westerfield en Tamora Pierce

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
J.K.Rowling

the-tiger-s-wifeWelk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
De Harry Potter-boeken maar ook The Fault in our Stars van John Green en The Tiger’s wife van Téa Obreht.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Vrij frequent. Al besluit ze meestal halverwege het boek of ze al dan niet wil verder lezen. Als een boek haar op dat ogenblik nog steeds niet heeft kunnen overtuigen zal ze het liever opgeven zodat ze in een nieuw exemplaar kan beginnen. Ze zei echter wel dat ze het niet leuk vindt om een boek op Goodreads als DNF te markeren.

Mocht je de kans krijgen om een fictief voorwerp te kiezen uit eenders welk boek … Wat zou je dan kiezen en waarom?
Een toverstaf. Met de toegang tot magie kan je immers vrijwel alles bereiken.

sterrenstofWelk gedeelte van het schrijfproces is jouw favoriet? Het begin waar je de verhaallijn opbouwt en personages introduceert of het einde waar alle losse eindjes worden samengevoegd?
Ze is vooral fan van de eerste ruwe schets van haar verhaallijn. Die prille start waarin alles nog steeds mogelijk is. Zelf werkt ze meestal eerst het begin én einde uit vermits ze die van bij de start al voor ogen heeft en vervolgens gaat ze de verhaallijn tussenin uitwerken zodat alles mooi uitkomt. Meestal neemt haar schrijfproces ongeveer een jaar in beslag waarna er zes maanden van redigeren volgen. Bij haar tweede boek nam het schrijfproces echter minder tijd (9 à 10 maanden) in beslag. (Ik ben trouwens heel nieuwsgierig naar dit nieuwe boek vermits ze het omschreef als magisch-realisme én de samenvatting van het plot klonk erg interessant.)

29248613Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
The Good People van Hannah Kent

Voor de mede-Potterheads …
Ik ontdekte ook nog dat Krystal is ingedeeld in Slytherin en dat haar patronus volgens Pottermore een husky is. Al was ze zelf niet helemaal zeker of die patronus echt bij haar hoorde. Bovendien heeft ze Harry Potter & The Cursed Child tot nu toe nog niet gelezen vermits ze eerst de theatershow wil zien.

audrey-s-crazy-picturesP.S.: Audrey viel even in als fotograaf. Dankjewel daarvoor! Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik toen ze plots onverwachts ‘en dan nu crazy pictures‘ zei zoiets had van ‘Wat doe je me aan? Ik zie er al gek genoeg uit op ‘gewone’ foto’s‘. Krystal leek zich echter wel te amuseren waardoor ik vooral de slappe lach kreeg terwijl Audrey foto’s bleef maken. 🙂

6 gedachten over “Auteurs Vriendenboek: Krystal Sutherland”

  1. De Oreo Creamcheese Brownies waren echt super lekker, Liesbet! Ik heb zojuist de laatste opgegeten haha. Heel leuk om via deze blog nog wat meer te lezen over Krystal Sutherland, want door mijn zombiestatus is de avond een klein beetje langs me heen gegaan XD

    1. Leuk om te horen dat je ze lekker vond. Nog eens bedankt voor het helpen bij mijn pogingen om niet te veel te snoepen hé.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.