Sterrenstof – Krystal Sutherland

sterrenstofTitel: Sterrenstof
Auteur: Krystal Sutherland
Uitgeverij: Young & Awesome
Pagina’s: 249p.
Prijs: 14,99€ (+ gratis E-book)

“Henry is nog nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar zomaar de klas binnen komt lopen. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, een positie waar Henry al jaren van droomt.

Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico’s durft te nemen voor de liefde van je leven … wanneer dan wel?”

Mijn mening:

Contemporary Young Adult is niet één van mijn favoriete genres. Zo, het is er uit.  Alleen moet ik misschien toch eens wat vaker uit mijn comfort zone stappen en deze boeken wél een kans geven. De vorige keer dat ik dit deed ontdekte ik immers een geweldig verhaal en ook Sterrenstof bleek een meevaller te zijn.

Dat komt ongetwijfeld deels door de aangename, speelse schrijfstijl die Krystal Sutherland hanteert, maar ook door de humor die ze in sommige omschrijvingen heeft verwerkt en de gevatte conversaties tussen haar personages. Dat ze het verhaal vertelt vanuit het perspectief van een mannelijke hoofdpersonage zorgt voor wat afwisseling en vormt daardoor een extra pluspunt. Alleen gaf deze ik-persoon én het feit dat de lezer een enkele keer letterlijk werd aangesproken me bij het begin van ‘Sterrenstof’ even het gevoel dat ik een dagboek aan het lezen was.

De karakters zelf wisten me ook te overtuigen. Zowel de mysterieuze en getormenteerde Grace die door Henry wordt omschreven als ‘slim en grappig met een inktzwart gevoel voor humor waar Batman nog een puntje aan zou kunnen zuigen.’ als Henry zelf bij wie schrijven veel beter lukt als een gesprek voeren. Maar ook Henry’s vrienden Murray en Lola met wie hij regelmatig terug te vinden is in de kelder van zijn ouderlijk huis. Ik kan er niet aan doen maar iedere keer dat die kelder ter sprake kwam moest ik aan That 70’s show denken en daardoor ging ik Murray dan weer zien als een kruising van Fez én Steven. Ook Henry’s ouders en zijn 12-jaar oudere zus Sadie die zowel een briljant genie als lichtjes gestoord is kwamen stuk voor stuk geloofwaardig op me over.

sterrenstofKrystal Sutherland heeft heel wat verwijzingen naar films, boeken, muziek en bekende personen doorheen haar verhaal verweven. Op een bepaald moment volgden ze elkaar zo vlotjes op dat het wat leek op name-dropping. Vermits het om interessante namen ging (denk maar aan The Strokes, Harry Potter, The Pixies, …) vond ik dat eigenlijk best wel aangenaam.

“Alle oude gebouwen worden grafkelders zodra ze niet meer in gebruik zijn. Een grafkelder voor een tijd die dood is.”

Oh en de quotes! De My Reading Journal van Young & Awesome zou al meteen van pas komen om een heel deel mooie citaten en fragmenten in neer te pennen. De ene keer filosofisch, de andere keer net een prachtige visuele omschrijving. Ik kwam er echt heel wat tegen tijdens het lezen van dit verhaal waarin niet alleen liefde maar ook de kracht van verdriet en pijn, schuldgevoelens, vriendschap en vergiffenis centraal staan.

“Dit is beslist geen verhaal over liefde op het eerste gezicht.
Maar het is wel een liefdesverhaal.
Nou ja. Min of meer.”

Eigenlijk dekt deze tekst die terug te vinden is op de achterflap van het boek de lading wel. ‘Sterrenstof’ is geen verhaal over een onbezonnen liefde, het is geen boek waarin passie de hoofdrol speelt. Noch het verhaal, noch de personages zijn foutloos. Nee, ze zijn realistisch, herkenbaar en daardoor zowel indrukwekkend als geloofwaardig.

‘Sterrenstof’ was inhoudelijk sterker dan ik oorspronkelijk had verwacht én ik vind het heel knap hoe de schrijfster een mooie dosering heeft gevonden van zowel ernst als humor.

2 gedachten over “Sterrenstof – Krystal Sutherland”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.