Auteurs vriendenboek: Julie Kagawa!

juliekagawa‘Heb je misschien zin om op de Boekenbeurs even met Julie Kagawa te praten en de neerslag van je gesprek later op je blog te posten?’ Hé! Staat dat daar nu echt? Tja, blijkbaar wel én ik ben echt heel blij dat het contactformulier van mijn blog het goed doet want anders had ik deze kans niet gekregen. Toen ik in een volgend mailtje de vraag ‘Is 20 à 30 minuten voldoende?‘ zag staan schoot ik een beetje in paniek. Ik dacht immers eerst dat het een groepsevenement was maar blijkbaar mocht ik Julie Kagawa ontmoeten voor een persoonlijk gesprek en kreeg ik daar zelfs vrij veel tijd voor.

Ik geef eerlijk toe dat ik zenuwachtig was. Wat zou ik in hemelsnaam allemaal tegen haar kunnen zeggen op een half uur tijd. Die stress was onnodig want het was een heel aangenaam gesprek én ondertussen vloog de tijd zo voorbij. Het werden zelfs een kleine 45 minuten.

drakenkoekjesHet is een gewoonte van me om een kleine attentie mee te nemen. Dit keer waren dat een zelfgemaakte bladwijzer, drakenkoekjes en een doosje met zelfgebakken brownies én blondies.

bladwijzerjkIk vertelde haar dat ik hoopte dat de sleutel aan de bladwijzer een nieuwe fantasywereld zou openen (Ah ja, dan hebben wij binnenkort ook weer een nieuwe wereld om te verkennen). 😉

En toen waren er uiteraard nog de vragen. Ik besloot om met haar goedkeuring dezelfde vragen te stellen die jullie hier al bij het Blogger Vriendenboek zagen langskomen. Al is het dan dit keer wel de Auteurs Vriendenboek-variant.

Naam: Julie Kagawa

Leeftijd: 33

Wat studeer je of heb je gestudeerd? (deze vraag heb ik niet gesteld vermits ik het antwoord al online was tegengekomen)
Nadat ze het verplichte onderwijs had afgerond besloot Julie Kagawa om niet verder te studeren maar zich volledig toe te spitsen op het schrijven. Ze wist dat ze auteur wilde worden en was niet van plan om op te geven vooraleer één van haar boeken werd gepubliceerd. Gelukkig voor ons werd dat plan ook werkelijkheid.

Normaal zou ik vragen of je naast schrijven nog andere hobby’s hebt. Ik weet echter al dat je graag met klei boetseert en een gamer bent. Ik vroeg me echter wel af welke games jouw voorkeur dragen?
Met dit antwoord alleen had ze blijkbaar een hele avond kunnen vullen. Blijkbaar is gamen voor haar een minstens even grote passie als het schrijven. Enkele van haar favoriete games zijn Elder Scrolls, Dragon Age, Assasins Creed, Mass Effect en Final Fantasy. Naast gamen, boetseren en schrijven is ook Martial Arts een grote passie van haar. Die voorliefde komt in haar boeken ook regelmatig naar voren. Zelf doet ze Kung Fu en Kali, een Filipijnse gevechts-en verdedigingssport die je zowel met zwaarden en/of stokken of ongewapend kan uitoefenen.

Toen ik haar vertelde dat ik wel met een gamer getrouwd ben maar zelf eigenlijk enkel Tetris speel vermits ik van puzzelspelletjes hou, zei ze dat Portal misschien wel iets voor mij kon zijn.

Ik hou zelf van verschillende gerechten en van het uitproberen van nieuwe recepten, dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ik benieuwd ben naar het antwoord op de volgende vraag. Wat is jouw favoriete eten?
Haar favoriet is sushi. Maar ze zei me ook dat ze de gewoonte heeft om in elk land dat ze bezoekt iets nieuws te proberen. Zo at ze in Schotland Haggis (én dat bleek haar goed mee te vallen). Ook het Scotch egg dat ze in Londen proefde en de curryworst die ze in Berlijk uitprobeerde bevielen haar heel goed. Als ik het goed begrepen heb ging ze in Nederland ook nog een maatje naar binnen werken.

20151031_120419

Ik ben helemaal gek van de covers uit de Talon-saga. Rogue nog net iets meer vermits paars mijn favoriete kleur is. Heb je een favoriete kleur?
Tja, eigenlijk was die vraag een beetje overbodig vermits ze heel vaak in het zwart gekleed is. Het is dan ook haar lievelingskleur. Dat het overal bij past was een bijkomstig voordeel.

Verzamel je (naast boeken) iets?
Dit was blijkbaar een moeilijke vraag. Maar ze heeft zoveel videogames dat dit wel een verzameling lijkt. Blijkbaar verzamelt ze ook miniatures van Warmachine én (dat kwam eigenlijk pas later in het interview aan bod) als kind verzamelde ze Breyer horses. Daar had ze toen blijkbaar een hele collectie van.

Wat was het eerste boek dat je zelf kocht?
Hier wist ze echt het antwoord niet meer op. Maar ze zei wel dat Where the wild things are van Maurice Sendak het eerste boek was waarbij ze zich kon identificeren met een personage. Ze herkende zichzelf immers in Max.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
Haar vriendinnen waren heel euforisch over Twilight en hierdoor heeft ze dit boek met heel hoge verwachtingen gelezen. Ze vroeg me om nadrukkelijk te melden dat ze dit boek NIET slecht vond. Jammer genoeg bleek het voor haar echter minder uitzonderlijk te zijn dan ze had verwacht.

Luister je naar audio-boeken?
Dit doet ze blijkbaar vrij frequent. Voornamelijk tijdens lange vluchten. Ze had recent nog een nieuw audioboek aangekocht dat ze ging beluisteren wanneer ze terug naar huis vloog.

Heb je een favoriet genre?
Fantasy. Maar dan wel in al zijn verschillende vormen. Zowel Dark Fantasy en Paranormal romance als andere subgenres van dit gevarieerde genre.

Welk boek staat momenteel bovenaan je wishlist?
Het vervolg op An ember in the ashes. Aan het einde van dat boek betrapte ze zichzelf erop dat ze dacht ‘Oh nee, je kan toch niet met zo’n cliffhanger eindigen‘ om meteen daarna te denken ‘Oei, daar kan ik eigenlijk echt geen commentaar op geven‘.

Ah nee, Julie Kagawa is immers zelf ook heel goed om haar lezers op het einde van een verhaal door middel van een cliffhanger reikhalzend te laten uitkijken naar het vervolg.

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Geen … er is niet echt een specifieke structuur in terug te vinden al sorteert ze haar boeken wel op formaat. Paperbacks staan dus bij elkaar maar verder is er niet echt een specifieke indeling in terug te vinden.

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Voornamelijk fysieke boeken. Ze leest zoveel op het computerscherm wanneer ze aan een boek werkt dat ze andere verhalen liever in boekvorm leest.

thedruidofshanarraIk weet dat dit een gemene vraag is maar … wat is je favoriete boek?
Net als de meeste boekenwormen heeft ook Julie Kagawa niet één favoriet maar meerdere. The Druid of Shanarra was echter het boek dat haar inspireerde om mensen aan het wenen te brengen. Ze moest zelf zo huilen aan het einde van dit verhaal dat ze zelf ook andere mensen tot ontroering wilde brengen met een boek.

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
Ook hier moest ze even nadenken. Het ging immers over haar eigen collectie maar niet over de boeken die ze zelf heeft geschreven. Blijkbaar liggen de meeste van haar boeken beneden in huis opgeslagen waardoor ze niet dagelijks omringd is door haar boeken. Ze herinnerde zich echter wel dat ze de cover van Katie McGarry’s boeken heel mooi vond. De Amerikaanse editie uiteraard.

Tijdens het signeren (aan het einde van het interview) merkte ik op dat ze de cover van Pupil aan het bewonderen én zelfs even streelde. We zijn dus niet de enigen die het zo’n knappe cover-illustratie vinden. 🙂

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Sowieso meer als honderd.

sixofcrowsWat is je laatst gekochte boek?
An ember in the ashes was het laatste fysieke boek dat ze aanschafte, maar ze had recent ook Six of Crows van Leigh Bardugo als audioboek gekocht.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Die twee boeken kwamen eerder al aan bod. Namelijk Where the wild things are en The Druid of Shanarra van Terry Brooks.

 

theblackstallionWie was je favoriete auteur toen je kind was?
Als kind had Julie Kagawa een heuse paarden-fase. In die periode verzamelde ze de Breyer Horses die eerder al aan bod kwamen. Maar ze was ook fan van Walter Farley die The Black Stallion schreef.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
Jim Butcher en Neil Gaiman

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Wegens tijdgebrek komt ze niet aan herlezen toe. Haar echtgenoot doet dit blijkbaar wel, maar Julie zelf heeft er jammer genoeg de tijd niet voor. Wel durft ze eens doorbladeren in een boek tot ze aan een favoriete passage komt om dan enkel deze te herlezen.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Eigenlijk heeft ze hier gewoon te weinig tijd voor en daardoor is ze vrij kritisch geworden. Een boek moet bij het eerste hoofdstuk haar aandacht weten te trekken. Er zijn teveel goede boeken om de verhalen uit te lezen die haar eigenlijk niet kunnen boeien.

* * *

Vermits ons gesprek nog niet onderbroken werd kon ik ook nog wat extra vragen stellen.

Zo had ik gelezen dat Universal Pictures een optie op Talon had genomen en ik was dan ook benieuwd welk van haar boeken ze zelf het liefst op het scherm zou zien. Blijkbaar was er hier eventjes een misverstand want ze dacht blijkbaar dat ik wilde weten wie ze als acteurs zou kiezen. Blijkbaar is ze immers niet zo goed op de hoogte van recente steracteurs en actrices. Ben Barns kon ze echter wel voor zich zien als Riley.

Liefst van al zou ze al haar boeken verfilmd zien worden, maar Talon toch wel het liefste omwille van de draken.

*

Ik zei haar dat ik op haar site foto’s van Comic Con had gezien met mensen in Cosplay (Je moet het maar eens opzoeken … de kleine John Snow vind ik echt heel leuk) en dat ik me afvroeg welke cosplay-outfit ze zelf wel eens zou willen dragen.

Liefst één met een volledig masker zodat ze anoniem kan gaan. Maar ook een Assasins Creed personage zag ze wel zitten. Ze liet me ook haar omkeerbare sweater zien die zowel een Assasins Creed als Tempelar zijde had. Waarna ik haar ook mijn eigen Cosplay-foto’s eventjes liet zien.

*

Vermits er op enkele jaren tijd zoveel nieuwe boeken van haar zijn gepubliceerd én dit me in combinatie met de marketing die daar bij komt kijken wel erg intensief leek vroeg ik haar of haar leven de afgelopen jaren aanvoelde als een rit in een rollercoaster.

Ze zei me dat ze nog steeds twee boeken per jaar uitbrengt en dat dit inderdaad erg druk is maar dat ze tegelijkertijd blij is met deze frequency vermits die ervoor zorgt dat veel mensen haar boeken opmerkten. Voor de fans is het uiteraard ook leuk dat ze niet ontzettend lang op een vervolg moeten wachten na zo’n geweldige cliffhanger.

*

Mocht het mogelijk zijn om een fictief gadget te kiezen uit de boeken die je las … Wat zou dit dan zijn?
Ze zei meteen dat het iets moest zijn om te teleporteren of een gadget dat de tijd kon manipuleren. Hermione’s Timeturner was de uiteindelijke winnaar.

*

Ik vroeg haar ook welk deel van het schrijfproces haar voorkeur had. Het begin waar je de verhaal lijn vorm geeft en nieuwe personages introduceert of het einde waar alle losse eindjes samen komen?
Blijkbaar is het einde haar favoriet. Ze houdt ervan wanneer alles een geheel vormt en alle vragen beantwoord worden. Het middenstuk is haar minst favoriete deel. In het begin weet je welke richting je uit gaat én op het einde komt alles samen. Maar dat ene stuk in het midden zorgt altijd voor de ‘Wat moet ik nu doen?’ vraag én daar is ze niet zo gek van. Ze vind het veel leuker wanneer ze dat stuk achter zich kan laten en het einde in zicht komt.

*

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Six of Crows van Leigh Bardugo is haar leesvoer, of beter luistervoer voor haar vlucht terug naar huis.

Op het einde signeerde ze ook nog even twee van mijn boeken én daar ben ik uiteraard heel erg blij mee.

inscriptiejuliekagawa1 inscriptiejuliekagawa

Het leek me maar eerlijk dat Julie Kagawa mij ook een vraag mocht stellen. Kwestie van de rollen even om te draaien. Ze vroeg me eerst of ze me eender wat mocht vragen én vervolgens wilde ze graag weten wie mijn fictional crush was. Maar goed dat ik onlangs deze had gemaakt. 🙂

Het is een heel omvangrijk verslag geworden maar ik hoop dat jullie er net als ik van genoten hebben om haar antwoorden op deze vragen te ontdekken.

20151031_153707

Ik wil graag ook de mensen van Agora en Harper Collins bedanken voor deze toffe ervaring én de leuke goodiebag die ik aan het einde van dit interview mocht ontvangen.

16 gedachten over “Auteurs vriendenboek: Julie Kagawa!”

 1. Wat een leuk interview! Aangezien jullie konden doorkletsen, was het ook aangenaam voor beiden 🙂
  En gelukkig dat we het onlangs over fictional crushes hadden ;-P

  1. Jeff Martini kende ze niet, maar Jamie Fraser begreep ze volledig én ook Dean Winchester leek ze me te kunnen leven. 😉

  1. Dankjewel! Ik vond het echt heel erg leuk dat ik haar mocht ontmoeten. Jammer dat ik geen foto’s heb van toen ze haar drakenkoekjes zag.

  1. Ze is inderdaad super lief en spontaan. Ik denk dat ze het wel grappig vond toen ik haar op het einde vroeg of ze de rollen even wilde omdraaien door mij een vraag te stellen.

 2. Wat super leuk dat je haar mocht interviewen! Ik heb zelf nog geen enkel boek van Julie Kagawa gelezen, maar daar moet ik misschien toch eens verandering in gaan brengen..

 3. OMG zooo leuk dat je haar mocht ontmoeten EN interviewen! Ze lijkt me een erg aardig en lief persoon en ze is een ge-wel-dige schrijfster! Leuke goodie bag ook 🙂 die drakenkoekjes zagen er heel erg cute uit

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.