Ik als Blogger Tag

ikalsbloggertagMelissa van Melissa’s Bookworld gaf het stokje aan me door voor deze ‘Ik als Blogger’ – Tag die door Patricia van Patricia neemt je mee werd bedacht. Eigenlijk sta ik niet zo vaak stil bij mijn manier van bloggen. Ik werk ideetjes uit die me interessant of leuk lijken, volg een frequentie die bij me lijkt te passen en daar blijft het wel zo’n beetje bij. De vragen uit deze tag zorgden er alleszins voor dat ik dit keer wel de tijd nam om bij enkele vragen stil te staan …

boekenkastenmaart2016Waar haal jij de meeste inspiratie vandaag?

Het is niet meteen het meest originele antwoord maar boeken zijn bij mij de grootste inspiratiebron. Nieuwe aanwinsten, een vaststelling tijdens een reorganisatie van mijn boekenkast, grappige zaken die me opvallen tijdens het lezen, lijstjes met favorieten, mijn boekhouding, aanwinsten, de boeken die ik las/kreeg/kocht/won, waar mijn boeken vandaan komen,… Vaak krijg ik ook op de meest onmogelijke momenten inspiratie. Tijdens de afwas, wanneer ik eigenlijk hoor te slapen, tijdens het lezen, …

Wat eet of drink jij tijdens het bloggen?

Doorgaans staat er een beker thee of een fles water naast me tijdens het bloggen. Eten terwijl ik achter de laptop zit doe ik doorgaans niet. Dan neem ik wel even een korte blogpauze om mijn energiepeil aan te vullen met een stuk fruit, koek, yoghurt of smoothie. Echt waar, ik eet niet non-stop zoete lekkernijen.

2015boekenjaarincijfersAls je een jaaroverzicht maakt over je blog, wanneer begin je daar dan mee?

Net als bij mijn maandelijks overzicht van gelezen boeken wacht ik daar mee tot er een nieuwe maand – of in dit geval nieuw jaar mee is begonnen. Begin januari krijg je dus heel wat overzichten te zijn om terug te blikken op het vorige blogjaar. In december begin ik al wel met die blogposts voor te bereiden – maar ze worden pas volledig afgewerkt wanneer het jaar helemaal om is. Dat is ook de enige manier om een correct én volledig verslag te kunnen samenstellen. Ik hou trouwens heel erg van het maken van dit soort blogposts en daardoor zijn ze vrij uitvoerig. Van het gelezen aantal pagina’s en boeken tot een procentuele verhouding tussen gelezen genres. Van een boekenjaar in cijfers en een blogjaar in cijfers tot lijstjes met mijn favorieten per genre. Die krijg je allemaal te zien op mijn blog.

Wat is het meest waardevolle dat jij als blogger geleerd hebt?

Dat lieve reacties een grijze dag helemaal kunnen opvrolijken, dat bemoedigende woorden zowel offline als online je zelfvertrouwen doen groeien, dat uitgevers ook maar mensen zijn en ze het appreciëren wanneer je hen wat werk uit handen neemt. Maar ook dat je vrijwel elk idee kan uitwerken tot een blogpost en dat boeken blijkbaar een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn. Dat ik lang niet de enige ben die gek is van lezen, knutselen, Harry Potter, Supernatural, … Oh én niet te vergeten dat online-vrienden even waardevol kunnen zijn als mensen die je regelmatig in het echt ontmoet.

Wat is voor jou het beste moment om te bloggen?

Ik heb geen vast blogtijdstip. Je kan me dus zowel in de voormiddag, namiddag of avond achter de laptop aantreffen. Wel heb ik de gewoonte om een blogpost in stappen af te werken. Eerst het bedenken, dan het opzoeken en voorbereiden, vervolgens afbeeldingen maken en ten slotte alles uitschrijven en samenvoegen.

in-optimisme-zit-magieWat zou je nog willen bereiken als blogger?

Iedere keer dat ik deze vraag krijg voorgeschoteld besef ik dat ik geen ambitieuze blogger ben. Ik vind het gewoon heerlijk dat ik hier volop over mijn geliefde boeken mag bloggen zonder dat mensen met hun ogen beginnen te draaien en ik hou van de interactie met collega-bloggers en eventuele ontmoetingen in real life. Ik heb mezelf echter geen echte doelstellingen voorgeschreven. Eigenlijk hoop ik dus vooral dat ik op deze manier mag verder doen met het uitwisselen van meningen, ervaringen en vooral massa’s boekenliefde.

Voel jij je vaak onzeker na het publiceren van een artikel?

Yep. Maar dat heb ik eigenlijk altijd. Blijkbaar ben ik een erg onzeker iemand en is dat niet iets dat je zomaar kan afleren. Ik heb dus altijd schrik dat ik teveel in herhaling val of dat mijn blogposts minder origineel of leuk zijn dan ik zelf had gedacht. Gelukkig helpen sommige reacties en de goede contacten met uitgeverijen wel om mezelf ervan te overtuigen dat ik ‘goed’ bezig ben.

verschillendereactiesHeb jij veel contact met collega bloggers?

Ik ben iemand die vrij vaak reacties achterlaat bij collega bloggers. Zowel via de blogs als Facebook en af en toe zelfs via de traditionele post. Op Goodreads en Twitter ben ik minder actief en tot nu toe heb ik nog steeds geen Whatsapp of Instagram-account. Waarschijnlijk moet ik daar toch ooit eens verandering in brengen vermits ik de indruk heb dat heel wat bloggers ook via die laatste twee kanalen contact houden met elkaar.

Wat voor muziek of welke tv zender heb je het liefst aan onder het bloggen?

De laatste tijd luister ik nog maar amper naar muziek en daar is een logische verklaring voor. Zowel tijdens het lezen als bloggen is muziek een te grote afleiding voor me. Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ik in beide vrij veel tijd investeer en dus zet ik steeds minder vaak een cd op.

Op welke dag ontstaan bij jou de meeste artikelen?

Eigenlijk is mijn antwoord hier vergelijkbaar met dat van de vijfde vraag. Ik heb immers geen vaste blogdagen. Meestal doe ik het meeste werk door de week – maar eigenlijk ben ik evengoed in het weekend met mijn blog bezig.

ontmoeting-julie-kagawaOp welk artikel op je blog ben jij het meest trots?

Een onzeker iemand vragen op welke blogpost ze trots is … Goh, er zijn héél veel blogposts waar ik met ontzettend veel plezier aan heb gewerkt. Ik vind het ook leuk wanneer zo’n idee leuk ontvangen wordt en er toffe reacties op volgen. Maar echt trots? Dan kom ik waarschijnlijk uit bij de Auteurs-edities van het Blogger Vriendenboek. Ik vind het immers nog steeds ontzettend leuk dat auteurs als Julie Kagawa en An Janssens daar aan mee wilde werken.

Waarom zou iemand een blog moeten starten?

Moeten nog wel. Van mij moet niemand een blog opstarten. Wel kan ik je laten weten wat ik zelf ontzettend leuk vind aan bloggen. Veel kans dat je dan als boekenworm ook zin krijgt om toe te treden tot het wereldje der boekbloggers.

– je kan onbeperkt over boeken praten (nu ja, schrijven)
– je leert mensen kennen die niet als jij helemaal gek zijn van lezen
– je hoeft niet in je eentje je fandom te beleven – je kan meteen een hele ploeg vol Potterheads of Supernatural-fans of … vormen
– je kan echt alle soorten boekige lijstjes samenstellen én geef toe … die zijn veel leuker als To Do-lists.
– je ontmoet mensen die van dezelfde boeken houden als jij waardoor je ervaringen kan uitwisselen
– je leert echter ook mensen kennen die van andere genres houden zodat je zelf ook nieuwe boeken ontdekt
– lieve reacties
– leuke acties en uitdagingen waar je met zijn allen aan kan meedoen
– bloggen zorgt er voor mij vooral voor dat lezen geen eenpersoons-gebeuren blijft.

Wie zou jij willen vragen deze tag ook in te vullen?

Ik weet niet goed wie er ondertussen al allemaal aan de beurt kwam. Neem hem dus gerust over als jij nog niet getagd werd. Als je een link achterlaat in de reacties kom ik zeker jouw antwoorden een keertje lezen.

9 gedachten over “Ik als Blogger Tag”

  1. Ja ik zie vaak jaar overzichten (of favoriete boeken van 2016) al voorbij komen in December en ik denk dan altijd: het jaar is toch nog niet om? Ik hou wel elke maand de stats bij die ik uiteindelijk wil verwerken in mijn jaaroverzicht. Dus op die manier ben ik wel elke maand al bezig maar ik maak die ook pas af in Januari. 🙂 Mijn wrap up staat wel eens online op de laatste dag van de maand maar dat is omdat ik weet dat ik op die dag toch geen boek meer uitlees vanwege andere plannen of een dik boek.

    1. Bij mij verschijnen mijn aanwinsten op de laatste dag van de maand en vrijwel iedere keer moet ik die ingeplande post nog aanpassen omdat er last-minute nog nieuw leesvoer bijkomt. 😉

  2. Ik ben ook bijna altijd onzeker na het publiceren van een blog ondanks dat er al een paar schrijvers van de boeken die ik heb gerecenseerd mijn blog vaak retweeten met als hoogtepunt de recensie van Methol die 4 of 5 keer werd getweet door de schrijver van Menthol. Maar ook mijn gedichten en wekelijkse quotes worden goed bevonden. Anderzijds schrijf ik op de eerste plaats voor mezelf, maar toch blijf ik dat onzekere houden. Ik zie het maar als een artiest met talloze fans die na 40 jaar ook nog steeds onzeker is als hij het podium opgaat of ze hem nog wel willen horen zingen. 😉

  3. Super leuk om te lezen! Ik ben ook niet echt een ambitieuze blogger. Ik houd me totaal niet bezig met het aantal volgers dat ik heb en ik stel mezelf ook geen doelen; ik geniet gewoon van het bloggen op zich en iedere welgemeende reactie die ik krijg 🙂

  4. Echt tof je boekenkast<3 Ik hoop er ook eentje te krijgen, een hele grote in een toekomstig nieuwe woning. Leuk ingevuld ook deze tag. Ik kreeg hem ook toegeworpen en ga hem over een tijdje ook invullen

  5. Leuk om jouw antwoorden te lezen! Toch vragen waar je even over moet nadenken he, want ik weet niet hoe het bij jouw is, maar bloggen is voor mij al een soort van vaste dagtaak/hobby/gewoonte geworden. Heel vaak loop ik ergens of zie ik iets en dan denk ik gelijk: ‘hmm leuk voor blog’ hihi. Oh en Instagram is echt aan te raden, ik vind het erg leuk om te gebruiken.

    1. Oh ja, dat is inderdaad heel herkenbaar. Ik hoop alleen dat ik nog een deel van die vele ideetjes kan herinneren want al mijn blogbestanden zijn dit weekend verdwenen toen een back-up misliep. Echt alles dat met de blog te maken had: mijn inspiratiebestand, blogarchief, planning, …

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.