Matilda – Roald Dahl

Eigenlijk dacht ik dat er hier al lang een blogpost over één van mijn favoriete jeugdboeken was verschenen. Blijkbaar is dat ene boek wel al vaak vermeld in zowel lijstjes, tags en aanwinsten posts maar het werd nog nooit volledig in de spotlight gezet. Hoog tijd dus om daar eens werk van te maken en nu ik een heel mooi recensie-exemplaar kreeg toegestuurd naar aanleiding van de HONDERDSTE druk had ik er meteen ook een perfecte gelegenheid voor.

Ik heb het uiteraard over het boek dat me deed beseffen dat ik niet de enige ben die graag leest. Dat er anderen zijn die steeds uitkeken naar hun wekelijkse bezoekje aan de bibliotheek en het vervolgens wegduiken in een heel andere wereld dan die waarin ze zich doorgaans bevinden.

Matilda dus, dat kleine jonge stille meisje dat zich thuis niet al te welkom voelt vermits ze liever met haar neus tussen een boek zit in plaats van met haar ogen aan de televisie gekluisterd. Ondertussen heb ik uiteraard meer fictieve boekenwormen leren kennen maar Matilda was de eerste en grappig genoeg blijft zo’n boek altijd een beetje bij je.

De herinnering aan het ontdekken van het verhaal, maar ook aan het bezoekje naar de cinema om later de verfilming te zien én zelfs een theater-voorstelling van Matilda waar we met school naar toe gingen. Die zaken hebben blijkbaar indruk op me gemaakt want waar ik van sommige zaken nog maar amper iets weet herinner ik me nog goed hoe indrukwekkend de actrice was die in het theaterstuk Juffrouw Bulstronk speelde. De luide stem, de zware stampende stappen wanneer ze naderde vanachter de coulissen, … Oh en dan vermelde ik nog niet eens dat ik iedere keer wanneer ik een stuk chocoladetaart met chocoladeganache zie steeds meteen aan Bram Bokkenpoot moet denken. Ja, zelfs nu nog.

Matilda is dus nog steeds een favoriet hier en dat merk je ook aan het feit dat er meerdere edities van dit boek in mijn collectie zijn terug te vinden. Doorgaans ben ik niet iemand die verschillende versies aanschaft maar voor Matilda (én Harry!) maak ik graag een uitzondering.

Het contrast met mijn oudere boeken valt extra op wanneer je hun verkleurde bladzijden naast de stralend witte nieuwe pagina’s van dit nieuwe exemplaar legt. De lay-out van het boek ziet er ook wat moderner uit door het spelen met letters wat uiteraard perfect bij dit hoofdpersonage past.

Zo zijn sommige fragmenten golvend gedrukt en andere in een groter en/of vetter lettertype maar werden de glanzende letters van Matilda’s naam ook verwerkt in de achtergrond van de cover. Dat het lettertype in deze editie groter is en er meer ruimte tussen de regels zit dan in mijn andere versies zorgt er voor dat ik sneller voor dit boek zal kiezen. Misschien moet ik toch maar eens voor een leesbril gaan kijken. Ze waren bij Uitgeverij De Fontein zelfs zo lief om voor de binnenkant van de kaft mijn favoriete kleur te kiezen.

De illustraties van Quentin Blake werden uiteraard behouden. Gelukkig maar want dat zou anders als een gemis aanvoelen. Achteraan staan ook nog enkele extra’s. Een stukje over hoe het verhaal tot stand kwam en inspiratie om de lezer zelf ook aan te zetten tot schrijven.

Niet alleen is dit de 100ste druk van deze klassieker maar Matilda bestaan dit jaar exact 35 jaar our en dat in combinatie met het stilletjes aan een leesbril kunnen gebruiken zorgt er voor dat ik me plots wat ouder voel.

Titel: Matilda – Auteur: Roald Dahl – Illustrator: Quentin Blake – verschenen bij Uitgeverij De Fontein – 245p. (+ extra’s) – 19,99€

8 gedachten over “Matilda – Roald Dahl”

  1. Dat is echt jeugdsentiment he! En zo’n mooie nieuwe editie. Ik wist ook helemaal niet dat ik even oud ben als Matilda.

    1. Dat kan niet iedereen zeggen hé. 🙂 Ik dacht zelf dat het boek al een tijd uit was vooraleer ik het als kind las maar dat zal dan toch niet erg lang geweest zijn.

    1. De vernieuwde moet ik de volgende keer dat we nog eens Netflix nemen eens uittesten. Al zie ik nog steeds de Matilda van de eerste film voor me. 🙂

    1. Ik had zelf ook het geluk om twee versies van Matilda bij de kringloopwinkel te vinden. Vooral bij die oorspronkelijke hardcover vond ik dat heel fijn vermits ik het boek zo zelf had leren kennen als kind.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.