De kookschool voor Potterheads – Tanja Dusy

Titel: De kookschool voor Potterheads
Auteur: Tanja Dusy
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Bladzijden: 142p.
Prijs: 22,50€
Bron: recensieboek

Welkom in de magische wereld!

Magisch genieten:
Meer dan 60 recepten voor een gezellige filmavond, kinderverjaardag of feestje met vrienden.

Zwaai en tik met je toverstaf:
Dankzij de handige tips kun je probleemloos zwaaien met de magische pollepel – zonder explosiegevaar!

Pak een pan en leef je uit!
Maak Mevrouw Wemels gehaktballetjes, Rons favoriete sandwiches, de kruidende van Professor Stronk en nog veel meer lekkers.

Mijn mening:

Dankzij Kosmos Uitgevers kunnen Potterheads blijven verder studeren. Nadat er eerder bij hen al de Bakschool, de Haakschool én de Tekenschool voor Potterheads verschenen kwam een tijdje terug ook De kookschool voor Potterheads in de rekken terecht. Je merkt ondermeer door terugkerende illustraties, de titel en het feit dat de lezer ook hier verwelkomd wordt via een brief van het schoolhoofd meteen dat dit vierde boek deel uitmaakt van deze magische reeks non-fictie boeken.

De recepten in dit boek werden ingedeeld in: Ontbijt en Snacks, Soep, Hoofd-gerechten, Desserts, Taart en andere baksels en ten slotte Zoetigheid en dranken. Achteraan kan je ook een receptenregister terugvinden dat alfabetisch op ingrediënten werd gesorteerd. Misschien vond de Sorteerhoed het wel leuk om eens iets anders te mogen sorteren dan eerstejaars Hogwarts-studenten.

Niet alle recepten doen me meteen aan Harry Potter denken. Een aantal van hen zou immers evengoed bij Muggles op tafel kunnen verschijnen. Scones, een uitgebreid Engels ontbijt, sandwiches (geen schrik, er komt geen corned beef aan te pas), Havermout met perencompote, Kippensoep, Uiensoep, Gebraden haantje met puree en groeten, Worstjes met uiensaus, …

Losstaand van het feit dat die recepten minder magisch aanvoelen toonde de Shepherds Pie aan dat ze wel heel lekker zijn. Toch ben ik vooral fan van de gerechten die ik echt aan de magische wereld van Harry Potter link. Warm Butterbeer bijvoorbeeld maar ook Harry’s favoriete Treacle Taart (die ik zeker ook eens wil klaarmaken), Boterbier Potted Cream, Minerva Anderlings (“Have a biscuit Potter”) gemberkoekjes, … Die laatste staan trouwens zonder de tekst tussen haakjes in het kookboek vermeld maar ik moet nu eenmaal steeds spontaan aan dat stukje denken wanneer Professor MacGonagall/Anderling’s koekjes ter sprake komen.

Ik vind het ook fijn om in de foto’s vrij subtiele elementen uit of verwijzingen naar deze wereld te spotten. De ene keer een Gryffindor sjaal, een andere keer een Platform 9 3/4 onderzetter, Harry’s ronde brilletje, een mini sorteerhoed of een verkreukeld stuk van The Daily Prophet.

Tot nu toe heb ik slechts twee recepten kunnen uitproberen. Bij de Shepherd’s Pie liet ik de ajuin achterwege vermits ik daar niet tegen kan. Hierdoor is mijn versie lichter van kleur dan het oorspronkelijke recept. Ook bij het Boterbier liet ik een ingrediënt achterwege vermits ik geen bierfan ben. Ook niet wanneer het alcoholvrij is. Op zich gaat dit perfect maar dan kan je het best wel iets minder zoet maken. Bij de eerste poging deed ik dat niet en toen was het Boterbier echt stroperig zoet. Ik heb dat maar als het perfecte excuus gebruikt om het recept nog eens te proberen en nog eens … vermits het een heerlijk troostende warme drank is.

Ik hou persoonlijk meer van dit boek dan van het bakboek (waar heel mooie taarten in staan maar vrijwel allemaal met een grote hoeveelheid suikerfondant als decoratie) en ben er van overtuigd dat hier nog vaker Boterbeer gemaakt zal worden. Al hoop ik uiteraard ook nog wat van de andere recepten uit te proberen.

Welk gerecht, snack of drank komt er meteen in je op wanneer je aan de boeken/films van Harry Potter denkt?

2 gedachten over “De kookschool voor Potterheads – Tanja Dusy”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.