De bakschool voor Potterheads – Monique Ascanelli

Titel: De bakschool voor Potterheads
Auteur: Monique Ascanelli
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Bladzijden: 142p.
Prijs: 20€
Bron: recensieboek

De bakschool voor Potterheads van Monique Ascanelli staat vol met magische recepten. Maar nu zelf chocoladekikkers, boterbierpuddingen of een taart met een pratende hoed en waan je even op Zweinstein. Met meer dan 40 gloednieuwe recepten maak jij van elk themafeestje, kinderpartijtje of filmavondje een waar spektakel.

Mijn mening:

Ik vermoed dat de persoon die de flaptekst heeft samengesteld een beetje lyrisch werk van al die magische zoetigheden en er zelf spontaan nog eentje extra bij verzon. In dit boek kan je inderdaad boterbier terugvinden en zelfs ketelpudding. Je kan uiteraard proberen om die twee samen te voegen en zo een boterbierpudding te maken maar ik zou het niet meteen aanraden. Professor Snape zou het ongetwijfeld zelfs heel volledig afraden.

Het boek zelf bleek leuker te zijn dan verwacht vermits er niet enkel mooie magische creaties in terug te vinden zijn maar het ook echt een mooi uitgewerkt boek is. Zo is de inleiding eigenlijk die ene langverwachte brief, gebruiken ze het heel herkenbare Harry Potter lettertype en zijn er doorheen het boek verschillende -eveneens heel herkenbare – kleine details terug te vinden in de vorm van speelse illustraties.

Dat er zelf aan een tijdsplan voor het maken van een taart werd gedacht is dan weer iets waar Hermione helemaal blij van zou worden. Je moet het maken van een taart en de verschillende fases die daarbij komen kijken immers even ernstig nemen als de voorbereidingen van de NEWTS. Een goede voorbereiding is immers de helft van het werk.

De bakschool voor Potterheads bevat een duidelijke inhouds-tabel en een kort hoofdstuk rond grond-beginselen. Gebruikt keukengerei bijvoorbeeld maar ook tips, enkele technieken (met sta-voor-stap foto’s) en zelfs een tijdplan voor het maken van een figuurtaart. Daarnaast bevat het bakboek ook recepten voor zes verschillende biscuits, een cupcake & cakepop beslag, een muffin recept en eentje voor koekjes, 5 verschillende basis crèmes en 5 verschillende vullingen. Plus een pagina vol combinaties van deze recepten voor wie het zelf niet goed aandurft om hiermee te gaan variëren.

Verder bestaat het boek vooral uit instructies voor het decoreren van de taarten die je gemaakt hebt met een combinatie van de eerder vermelde recepten. Het boek bevat 22 eenvoudige bereidingen, 5 die een moeilijkheidsgraad van 2 bliksemschichten kregen en 8 moeilijkere. Het contrast tussen de makkelijkste en moeilijkste bereidingen is heel groot. Sommige van de makkelijkste categorie zijn zo eenvoudig dat ik het een beetje gek vind dat ze een plekje in dit boek kregen en aan een deel van de moeilijkste categorie zou ik zelf niet meteen willen beginnen vermits ze er naast prachtig ook heel tijdrovend uitzien en er bij deze taarten gebruik wordt gemaakt van fondant.

Veel fondant. Heel veel fondant zelfs en laat ik daar nu net geen fan van zijn vermits zo’n suikerpasta heel zoet is maar niet veel smaak heeft. Daarnaast heb je voor sommige zaken materiaal nodig dat je niet zomaar in huis hebt én ook niet zomaar overal kan vinden maar wel onmisbaar is indien je hetzelfde resultaat wil bekomen. Koekjes in de vorm van truien van Molly Weasley zien er nu eenmaal niet hetzelfde uit zonder een laagje fondant met kabelreliëf en Ketelpudding is minder indrukwekkend wanneer je niet van die leuke toverketels hebt om de pudding in te serveren.

Hierdoor heb ik een beetje een gemengd gevoel bij dit magische bakboek. De recepten en instructies zijn overzichtelijk. Voor het boetseren wordt er gebruik gemaakt van stap-voor-stap foto’s en vind je soms ook extra tips en het boek is heel leuk uitgewerkt. Anderzijds staan er een aantal zaken in waarvoor ik geen bakboek nodig heb en wordt er heel veel gebruik gemaakt van suikerpasta. Ben jij daar wél fan van dan is dit boek echt iets voor jou want er staan heel leuke ontwerpen in. Ben je net als ik eerder een fan van andere soorten afwerkingen dan kan je dit boek nog steeds als een inspiratiebron gebruiken. Zo wil ik zelf een keer uitproberen of ik in plaats van een grote Monsterboek taart met fondant geen Monsterboek-cupcakes kan maken met een bewerkbare chocoladeglazuur die tot pluizige vacht getransfigureerd kan worden.

9 gedachten over “De bakschool voor Potterheads – Monique Ascanelli”

  1. Heel leuk concept voor een bakboek, maar als je urenlang moet boetseren (en dan ziet het er in het boek al-tijd een miljoen keer beter uit), dan vind ik er ook niks meer aan… Wel leuk dat er veel variaties in staan op de basisrecepten. Het lijkt me dan gewoon een leuk boek om in te bladeren en bij weg te dromen!

    1. Ik denk dat ik me er gewoon door ga laten inspireren in plaats van het stap voor stap op te volgen. Wel gebruiken dus maar op een andere manier dat de auteur voor ogen had. Bijvoorbeeld door cupcakes te maken en die te versieren met een van de verschillende crème-recepten uit het boek maar enkel een kleine versiering er bovenop.

    1. Wel dat was ik dus ook aan het denken. We hoeven die figuurtjes niet op te eten hé we kunnen ze ook in Fimo-klei boetseren.

  2. Die creaties zijn er allemaal supermooi uit, maar niet zo heel lekker – als ik eerlijk ben. Maar je kunt het natuurlijk ook als inspiratie gebruiken voor meer alledaagse baksels en er dan je eigen draai aan geven.

    1. Dat ga ik inderdaad doen. Ik kreeg tijdens het doorbladeren meteen nog wat meer inspiratie tegen dat ik ooit eens werk maak van een Harry Potter High Tea.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.