De tekenschool voor Potterheads – Berrin Jost

Titel: De tekenschool voor Potterheads
Auteur: Berrin Jost
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Bladzijden: 112p.
Prijs: 20€
Bron: recensieboek

In dit boek staan meer dan 40 magische figuren om eenvoudig na te tekenen.

Duik in deze fabelachtige wereld en leer met de duidelijke stap-voor-stapinstructies in slechts 5 stappen al je favoriete personages tekenen.

Maak gemakkelijk je eigen fan-art en verander kaarten, dagboeken en bullet-journal in betoverende kunstwerken.

Mijn mening:

Waar ik de uitwerking van De bakschool voor Potterheads magisch vond overkomen heb ik dat gevoel iets minder bij dit boek. Bij De tekenschool voor Potterheads is de lay-out wat meer ingetogen. De focus ligt duidelijk op het tekenen zelf en minder op de kleine details die een boek magisch maken.

Het boek begint (niet meteen een verrassing) met een voorwoord van de illustratrice Berrin Jost en gaat vervolgens verder met een overzicht van gebruikte en vooral persoonlijke voorkeuren qua materialen. Denk aan papier, potloden, penselen, tekenpennen, fineliners, … een zestal tips & trucs en vier pagina’s die focussen op de techniek die gebruikt wordt bij de lichaamsopbouw van een portret en principes waar je rekening mee moet houden bij het tekenen van haar.

De rest van het boek bestaat uit het hoofdstuk Betoverende figuren. Hier vind je meerdere bekende voorwerpen en personages en laat de illustratrice je steeds in vijf stappen zien hoe je deze kan tekenen en waar je daarbij op moet letten. Zo leerde ik in dit boek meer over het rekening houden met proporties, hoe je meer dimensie kan creëren, waar je rekening mee moet houden wanneer je een personage in een bepaalde houding wil tekenen.

Ik vermoed dat de om-schrijvingen van de personages iets te maken hebben met wat er volgens de licentie toegestaan is. Zelf moest ik er alleszins wat aan wennen vermits Harry die Quidditch speelt in dit boek omschreven wordt als Meester in de tovenaarssport. Je weet wel steeds meteen over wie ze het hebben maar benamingen als kattenliefhebbende conciërge, toegewijde dienaar, bestrijder van zwarte kunsten en ondergewaardeerde tovenaarsleerling klinken toch net iets anders dan wanneer je de personages ook echt bij naam noemt.

Het was sowieso interessant om te lezen maar ik zou graag een extra stap hebben gezien tussen de trans-formatie van de eerste ruwe schets naar het aangeklede personage. Ik zou zelf immers niet goed weten waar te beginnen met het tekenen van de verschillende lagen kleding. Eerlijk gezegd zou ik al blij zijn mocht ik in staat zijn om de eerste stap te verwezenlijken. Want dat zijn dus meteen anatomisch correcte personages in plaats van de kinderlijke kopvoeters die ik doorgaans teken. Mocht dat me ooit lukken dan zien jullie de schets hier sowieso een keer verschijnen. Maar ik vermoed dat er eerst nog behoorlijk wat geoefend zal moeten worden.

Berrin Jost kan trouwens best hopen dat ze Draco Malfoy nooit tegen het lijf loopt vermits ze hem in dit boek heeft weergegeven met muggle sneakers aan. Dezelfde sneakers die ook Fred, George én Ron Weasley dragen. Wacht maar tot zijn vader dat hoort.

6 gedachten over “De tekenschool voor Potterheads – Berrin Jost”

 1. Dan heb ik wel al betere boeken gezien in dit thema. Ik heb een boek om draken te leren tekenen van How to Train Your Dragon en daar staan hulplijnen bij en zo, begint met eenvoudige vormen zoals cirkels en ovalen om dan stukjes van weg te vegen en zo…

  1. De eerste ruwe schets bestaat hier inderdaad ook uit een combinatie van klassieke geometrische vormen. Maar in de volgende tekening heb je dan ineens een gedetailleerd uitgewerkt en aangekleed figuur en die overgang vond ik zelf toch net ietsje te vlot voor een beginneling.

 2. Haha, die laatste zin!
  Sjah, het ziet er leuk uit, maar ik heb nul tekentalent en het ziet er niet naar uit dat dit boek dit kan verhelpen, dus deze laat ik sowieso aan mij voorbij gaan dan

  1. Het gaat net als bij alles vooral op heel veel oefenen aankomen hé. Plus dat je er uiteraard ook wat aanleg voor moet hebben. Dat eerste zou nog wel moeten lukken maar dat laatste is bij mij ook afwezig. 🙂 Ik ben dus benieuwd of alleen het eerste dan veel effect gaat hebben. Ik kan me wel alvast richten op de eerste ruwe schets.

 3. Als je tekentalent onbestaande is, denk ik niet dat zo’n boek je gaat redden. Maar misschien wel leuk voor mensen die eens iets anders willen tekenen dan ze normaal doen. Ik hou het in ieder geval ook maar bij kaarten maken…

  1. Ik denk dat veel oefenen wel een groot verschil kan maken maar wanneer moet ik dan al die andere creatieve hobby’s gaan uitoefenen hé.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.