2022 in lijstjes: mijn favoriete boeken

Dit lijstje kan uiteraard niet ontbreken in deze terugblik-maand. Eerder konden jullie al mijn leesjaar in cijfers zien maar hoe interessant (én confronterend) die soms ook zijn, ze zeggen niet zoveel over wat ik van de boeken vond. De boeken in dit lijstje – ze staan trouwens in willekeurige volgorde – zijn mijn favorieten van het voorbije jaar. Ik heb me gewoon even neergezet en heb die boeken genoteerd waar: ik het meeste leesplezier aan heb beleefd, van onder de indruk was, heel knap vond, …

Het is echt een allegaartje van boeken geworden. Zo ontdekte ik dit jaar niet minder dan vier heel leuke manga-series. Qua illustraties vind ik Magus of the Library het indrukwekkendste maar ook

Ascendance of a bookworm (tja, de titel zegt het eigenlijk al hé. Niet moeilijk dat ik dit als mede bookworm graag lees. Al ben ik – moest ik moeten kiezen – nog meer fan van Magus of the Library.

De andere twee zijn Spy & Family (het idee, de humor, de personages, de bizarre situaties waarin ze terecht komen, … ) en The Promised Neverland. Die laatste serie zit echt goed in elkaar, bevat veel plottwists, goed uitgewerkte personages, een bijzondere wereld, …

Vier op een rij dus maar dan met favoriete manga-reeksen. Ik heb het mezelf maar niet aangedaan om uit elke reeks een favoriet volume te selecteren want dat leek me een onmogelijke taak.

If the shoe fits – Julie Murphy

“Ik heb enorm genoten van deze moderne hervertelling van Assepoester met een grappig/mollig/innemend vrouwelijk hoofdpersonage en de dynamiek tussen haar en haar mannelijke tegenspeler. Maar evengoed van enkele van de nevenpersonages. Zo blij dat ze hier niet het klassieke patroon volgen en niet enkel voor diverse personages kozen maar ook voor een einde dat goed aanvoelde.”

All the Feels – Olivia Dad

Tja, ik hou van deze reeks en vind het heerlijk dat één van de hoofdrollen is weggelegd voor een mollig persoon. Geen mollige sidekick die af en toe eens iets grappig mag zeggen maar mondige personages, een grappig verhaal én een schrijfster die durft te kiezen voor personages die afwijken van het klassieke schoonheidsideaal. Ik ben dan ook aan het hopen dat ik het vervolgdeel zo snel mogelijk mag gaan ophalen bij de boekenwinkel. Dat ging normaal op 5 januari uitkomen maar blijkbaar is er iets misgelopen bij het bestellen of werd de publicatiedatum opgeschoven.

Go hex yourself – Jessica Clare

Een contemporary setting maar dan met magie én humor.

Oddball – Sarah Andersen

Zowel dit boek als het boek hieronder zijn heel erg herkenbaar voor me én scoren daardoor meteen extra punten.

Dinosaur Philosophy – @dinosandcomics

Al is die herkenbaarheid bij dit boek vaak ook heel confronterend. Op een slechte dag zou ik dit boekje bijvoorbeeld niet moeten lezen. Het lijkt me sowieso fijner om het niet in één keer uit te lezen maar het een beetje te spreiden.

De Walvisbibliotheek is dan weer een prachtige graphic novel waarin boeken en verhalen een centrale rol spelen. Het verhaal is van Zidrou en Judith Vanistendael nam de illustraties voor rekening. Vergeet de Vijftig Tinten Grijs trilogie. In dit ene boek wordt op een prachtige wijze met minstens vijftig tinten blauw gespeeld.

De reis van Grote Panda en Kleine Draak – James Norbury

is meteen ook een beetje een persoonlijke ontdekkingsreis voor de lezer. Het leek wel alsof zowel Norbury als Mackesy mijn enige minpunt aan hun vorige boek in hun achterhoofd hadden bij het uitwerken van de opvolgers. Ik vond het bij beide boeken een beetje jammer dat de losse boodschappen geen duidelijk geheel leken te vormen en dit boek heeft dat dus wel. Het vertelt echt een verhaal maar dan één met heel veel kleine boodschappen.

Ik wou dat ik een vogel was – een natuurgedicht voor elke dag van het jaar

Dit boek is dan weer een bundeling van natuurgedichten. Eentje voor elke dag waarbij zowel de teksten als mooie illustraties zijn afgestemd op het seizoen. Ondertussen sta ik er – net als bij mijn Blogfeed – een aantal achter maar ik vind het heel fijn om via dit boek even een rustmoment in te lassen door een kort of lang gedicht te lezen.

Tilly and the map of stories – Anna James

Dit jaar las ik zowel dit deel uit de Pages & Co serie als Tilly and the Book Smugglers. Tilly and the Map of Stories wist me echter het meeste te bekoren van beide boeken. Ook hier spelen boeken een belangrijke rol in het verhaal en dat is natuurlijk één van de zaken die ik zo veel van deze reeks hou.

Bridge of Souls – Victoria Schwab

Wat zijn ze mooi hé. De covers passen perfect bij elkaar en bij de schrijfster vermits zwart en rood haar favoriete kleuren zijn. Dit jaar sloot ik de trilogie af door ook Bridge of Souls te lezen en opnieuw genoot ik vooral van de humor én sfeerschepping.

The girl who saved Christmas – Matt Haig

Vorig jaar sloot ik het jaar af met A boy called Christmas en daar genoot ik toen zo veel van dat ik besloot om The girl who saved Christmas te sparen tot dit jaar. Nadat de kerstversiering was bovengehaald en de lichtjes in de kerstboom branden ben ik in dit boek begonnen én ja hoor, ook dit deel zorgde voor een kerstige portie leesplezier.

Onschuld – J.D.Robb

Deze futuristische thriller van J.D.Robb zorgde dan weer vooral voor rillingen toen mijn instinct het weer maar eens bij het juiste eind leek te hebben. De volledige recensie kan je hier terugvinden.

Je hoort me ongetwijfeld al afkomen maar ik ben nu uiteraard heel benieuwd naar wat jullie favoriet (op Top 3) van het voorbije jaar was. 

6 gedachten over “2022 in lijstjes: mijn favoriete boeken”

 1. Een top vijf, mag dat ook? Het lukt me niet om me tot drie te beperken:
  Het walvistheater, Joanna Quinn
  Een tamme gazelle, Barbara Pym
  Het hooge nest, Roxanne van Iperen
  De bronzen stad, S.A. Chakraborty

  En mijn absolute favoriet:
  Het weeshuis in de azuurblauwe zee, T.J. Klune

  De laatste heb ik twee keer achter elkaar gelezen omdat ik er zo blij van werd.

  1. Ja hoor, natuurlijk mag dat. Ik heb mezelf ook niet ingehouden hé. 🙂
   Maar wat fijn dat Het weeshuis in de azuurblauwe zee je absolute favoriet is.
   Dat boek staat hier immers op mijn lijst met boeken die ik ooit nog eens wil lezen.

 2. Ook al lezen we vaak totaal verschillende genres, er staan toch wel wat van jouw favorieten ook in mijn lijstje, o.a. De Walvisbibliotheek en The girl who saved Christmas. Maar vooral Ik wou dat ik een vogel was vond ik geweldig. Heb er het hele jaar door van genoten.

  Verder las ik heel wat goeie thrillers, waaronder The Last Flight van Julie Clark. Qua romans was Het licht van Luna Park mijn favoriet en Educated, de biografie van Tara Westover is lang blijven hangen.

  1. Dat is altijd leuk om te zien hé. Maar evengoed om hier via de reacties nieuwe titels te ontdekken. Wie weet begin ik dit jaar plots wel weer meer thrillers te lezen want dat genre was de laatste jaren maar heel miniem aanwezig tussen mijn gelezen boeken.

 3. Blijkbaar heb ik maar heel weinig vijf sterren gegeven op Goodreads vorig jaar.
  Het Meisje in de Witte Kimono was er 1 van, This is going to hurt: secret diary of a junior doctor was een andere.
  Veel Karin Slaughter en Lisa Gardner gelezen ook. En Bridgerton… zalige ontspanning.

  1. Gelukkig hoeven boeken niet de maximum beoordeling hebben om er toch van te kunnen genieten. In mijn lijst staan ook heel wat boeken die vier sterren kregen maar waar ik toch volop van genoten heb. De laatste jaren heb ik vrij weinig thrillers gelezen misschien moet ik me daan toch eens aan wagen. Van Bridgerton weet ik niet of het me zou aanspreken. Tot nu toe heb ik het aan me voorbij laten gaan.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.