Huis van Lucht & Adem – Sarah J.Maas

Titel: Huis van Lucht & Adem
Reeks: Crescent City #2
Auteur: Sarah J.Maas
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijden: 988p.
Prijs: 24,99€
Bron: recensieboek

Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven weer op te pakken. Ze hebben Crescent City dan wel gered, maar dat heeft tot zo veel ophef geleid in hun leven dat het nu tijd is om het rustiger aan te doen. En nog belangrijker, ze moeten erachter komen wat de toekomst hun zal brengen.

De Asteri hebben zich aan hun woord gehouden: tot nu toe laten ze Bryce en Hunt met rust. Maar de rebellenbeweging is de macht van de Asteri langzaam aan het afbreken en de kans dat de heersers zullen aanvallen groeit. Hoe meer Bryce, Hunt en hun vrienden betrokken raken bij de plannen van de rebellen, des te duidelijker wordt de confronterende maar cruciale keuze die ze moeten maken: blijven ze gehoorzaam terwijl anderen worden onderdrukt, of zullen ze vechten voor gerechtigheid?

Mijn mening:

Huis van Lucht & Adem was één van de boeken die een plekje kregen in het lijstje met boeken waar ik dit voorjaar heel erg naar uitkeek. Het vorige deel was dan ook een van mijn grote favorieten van 2020. Waar ik bij Huis van Aarde & Bloed na de eerste 150 pagina’s die vrij traag verliepen door de grote hoeveelheid informatie die je als lezer te verwerken kreeg helemaal in het verhaal kon opgaan kostte dat me bij deze opvolger echter veel meer moeite.

Ik had heel vaak het gevoel dat er teveel details werden omschreven. Alsof elk hapje van het verhaal meermaals werd voorgekauwd. Details zijn fijn om je een duidelijk beeld te kunnen vormen van wat er gebeurd en hoe iets er ongeveer uitziet maar zodra je er te ver in gaat wordt het net een stoorzender die de aandacht afleidt van de verhaallijn. Bovendien is herhaling vrijwel steeds een aanwezige factor bij de boeken van Sarah J.Maas en die combinatie zorgt voor een minder fijne leeservaring.

“Ze bleef abrupt staan. De Hinde bleef abrupt staan.” Gelukkig waren de vele herhalingen doorgaans niet zo letterlijk als in deze zin.

Volgens mij voelen sommige lezers zich na het lezen van een Sarah J.Maas boek een beetje als de Professors op Hogwarts die vroegen om een opstel van twee vellen en er vervolgens een van Hermione ontvangen dat minstens zes maal zo lang is. Ze heeft er hard aan gewerkt en de feiten kloppen maar het had echt zoveel beknopter kunnen zijn.

Nog iets waar je al snel aan denkt wanneer het over de boeken van deze schrijfster gaat zijn erotische scènes. Waar ik me daar anders niet echt aan stoor deed ik dat bij dit verhaal vrijwel ie-de-re keer. Het leek vaak een soort verplichte opvulling die niet bepaald bijdroeg aan het verhaal. Eigenlijk vond ik de relatie tussen Bryce en Hunt zelfs beter overkomen toen ze minder vaak samen tussen de lakens (of op andere locaties) terechtkwamen. Ik heb me tijdens het lezen een paar keer afgevraagd of ik nu te preuts ben maar tijdens het lezen van een fantasyboek met een uitgebreide wereld en allerlei intriges wil ik gewoon niet plots het idee hebben dat ik porno aan het lezen ben en zo voelde de vrijscènes in dit boek jammer genoeg wel aan.

De wisselende perspectieven en de daarbij horende aaneenrijging van kleine cliffhangers houden je aandacht vast maar voelen anderzijds ook vaak aan als een onderbreking. Complotten, impulsiviteit, loyaliteit, rebellie, dreiging, nieuwe personages, bekende gezichten, een wereld die groter wordt, humor, postotters die er ongetwijfeld heel schattig uitzien, … het boek bevat gelukkig ook heel wat fijne en boeiende elementen. Maar toch hé.

Misschien waren mijn verwachtingen te hoog doordat ik bij het eerste deel mezelf helemaal kon verliezen in het verhaal en er van uit ging dat dat nu opnieuw het geval zou zijn. Jammer genoeg bleek dat hier niet het geval te zijn en had ik heel lang een meh – gevoel bij Huis van Lucht & Adem. Pas naar het einde toe had het boek me helemaal beet. Waar ik de vorige keer door het boek heen ben gevlogen en het veel sneller uit had dan verwacht deed ik er dit keer net heel héél lang over.

Vond ik dit boek net als zijn voorganger een emotionele rollercoaster? Nee
Heb ik er even veel van genoten als van het eerste deel? Nee
Was ik van dit boek evenveel onder de indruk? Nee
Heb ik een dubbel gevoel bij de finale? Ja
Kan ik daar verder iets over vertellen zonder jullie met spoilers op te zadelen? Nee
Wil ik desondanks door diezelfde ontknoping toch verderlezen? Ja

Want het tempo laten toenemen naar de ontknoping toe en er bij het einde voor zorgen dat haar lezers willen weten hoe het verder gaat dat kan Sarah J.Maas heel erg goed.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.