Boeken waar ik dit jaar afscheid van nam

Qua lezen zijn er voor mij persoonlijk de laatste jaren heel wat zaken veranderd. Vroeger las ik bijvoorbeeld veel sneller als nu, ik las ook heel andere boeken en las uit principe elk boek uit ook al moest ik me er doorheen worstelen. Bovendien kon ik het niet over mijn hart krijgen om boeken weg te doen.

Sommige van die aanpassingen vind ik niet leuk. Ik zou het immers veel toffer vinden mocht ik nog steeds binnen de kortste keren in een boek kunnen wegduiken zonder afgeleid te worden. Maar dat het me ondertussen wel beter lukt om afscheid te nemen van (on)gelezen boeken is dan weer een voordeel. Anders hadden we hier ondertussen stapels en stapels boeken die opzij zouden moeten worden geschoven om van de woonkamer naar de keuken te kunnen wandelen.

De voorbije jaren ben ik steeds vaker met een kritisch oog voor de boekenkast gaan staan om er vervolgens boeken uit te halen waarvan ik wist dat ik ze niet meer zou willen herlezen. Of (nog erger) boeken die ik jaren geleden zelf kocht (vaak op het Boekenfestijn) maar nu totaal niet meer aanspreken. Misschien moeten ze de tekst van de beker op bovenstaande foto aanpassen naar ‘A book a day keeps your TBR at bay’.

Ook dit jaar nam ik van heel wat boeken afscheid zodat ze bij iemand anders aan hun tweede (derde, vierde,…) leven kunnen beginnen.

Sommige van hen gaf ik aan vriendinnen, anderen gingen naar de Kringloopwinkel of DeSleghte en op die manier blijf ik tot nu toe steeds plaats overhouden in mijn boekenkasten om nieuwe aanwinsten in op te bergen.

Het zou kunnen dat ik er enkele vergeten ben maar van deze boeken nam ik afscheid in 2019:

Het meisje en de alchemist – Sara Holland
Vrees me / Versplinter me / Breek me / Verwoest me / Vertrouw me – Tahereh Mafi
Summer at Little Beach Street Bakery – Jenny Colgan
Wolf Pact – Melissa de la Cruz
Fandom – Anna Day
The Wicked Deep – Shea Ernshaw
De huizenruil – Rebecca Fleet
Dates from hell – meerder auteurs waaronder Kim Harrison
Gentlemen prefer succubi – Jill Myles
Eindelijk zomer – Brenda Novak
Maak me gek – Matthew Quick
Staalhart – Brandon Sanderson
De vijfde golf / De oneindige zee – Rick Yancey
Library Kiss – Kacie West
The Grimm Legacy – Polly Schulman
De kaart der dagen – Ransom Riggs
Gezocht : redder in nood / Ware liefde en andere rampen – Rachel Gibson
Destiny binds – Tammy Blackwell
Wife for hire – Janet Evanovich
Bloemen voor Bree – Sherryl Woods
The Shadow Queen – C.J. Redwine
Koud bloed – Tess Gerritsen
Sterrenregen / Sterrenhemel – colleen Hoover
De opdracht – Jayne Ann Krentz,
Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp
Beauty and the Beast – May Sage
Rebel / Jager / Strijder / Inferno van Julie Kagawa
2 paperbacks van Amanda Bouchet vermits ik de boeken nu in een ander formaat heb
Adem – Abbi Glines
Maak me gek! – Matthew Quick
9 Nl boeken uit de Middernacht-reeks van Lara Adrian vermits ik ze ook in het Engels heb
13 Argeneau-boeken van Lynsay Sands
Truthwitch – Susan Dennard
Een jongen – Nick Hornby

Nemen jullie regelmatig afscheid van boeken? Of bedenken jullie allerlei creatieve oplossingen (een beddenbodem van boeken bijvoorbeeld, of hoge stapels boeken tegen de muren als extra isolatie, …) om er toch maar geen te moeten wegdoen?

14 gedachten over “Boeken waar ik dit jaar afscheid van nam”

 1. Ik zou toch ook nog eens voor de boekenkast moeten gaan staan om wat niet meer gelezen wordt weg te doen maar dat is toch altijd met een klein hartje. Al koop ik al een paar jaar enkel nog kinderboeken dus dat scheelt al veel 😉

  1. Kinderboeken schelen inderdaad een pak qua volume. Ik blijf het ook moeilijk vinden hoor maar vermits Hermione Granger hier nog steeds niet is langsgekomen om de capaciteit van mijn boekenkasten een upgrade te geven moet ik wel af en toe enkele beslissingen maken. Ze allemaal bijhouden lukt nu eenmaal niet. Gelukkig ben ik er tot nu toe altijd van af gekomen door boeken weg te doen waarvan ik zeker was dat ik ze niet meer wilde lezen. Ik hoop dat het nooit zover gaat komen dat ik afscheid moet nemen van boeken die ik niet wil missen.

 2. Aan dat soort creatieve oplossingen heb ik me nog niet gewaagd, maar ik vind het wel heeeel moeilijk om afscheid te nemen van boeken. Een tijdje terug heb ik met pijn in het hart eens een grote uitzoekronde gedaan, maar nog nooit zoveel moeite gehad met items in de ‘mag weg’-doos leggen. Ik heb mezelf maar voorgehouden dat de boeken die ik houd zo meer lucht hebben. 😛

  1. Wie weet heeft één van de lezers van deze blogpost dat wel gedaan en wil hij/zij wat creatieve tips met ons delen. Vroeger vond ik het nog moeilijker als nu maar blijkbaar maak ik ondertussen een duidelijk onderscheid tussen boeken die ik nog eens zou willen herlezen en boeken die teveel plaats innemen. Ik heb er trouwens ook enkele in mijn kasten staan omwille van bepaalde herinneringen die het boek bij me oproept. Het is dat je ze niet allemaal kan bijhouden hé. Vroeger stonden die ‘mag weg’-dozen dan eerst nog eens een hele poos uit het zicht omdat ik ze nog niet meteen kon wegdoen. 🙂

   1. Haha! Ik dacht dat ik de enige was die dat laatste deed… 😛

    Boeken waaraan herinneringen kleven kan ik ook echt niet wegdoen. Bij de laatste opruimronde heb ik mijn man zelfs naar de kringloop om een boek terug te gaan ophalen dat hij verkeerdelijk op de ‘mag weg stapel had gelegd’. Ik had het zien gebeuren, maar dacht op dat moment: kom op, sterk zijn, dit is een mooie gelegenheid… Niet dus, toen het echt weg was, kreeg ik het helemaal te kwaad.

    M.a.w. ik zie ook uit naar creatieve tips. 😀

    1. Oh, dat voelt echt raar aan hé om boeken terug tegen te komen in de Kringloopwinkel. Ik heb me zo al een paar keer moeten inhouden om die dan niet terug te adopteren.

  1. Haha, dat is hier dus ook een probleem. Ik heb al een keer een plank moeten vervangen die helemaal scheef was getrokken door het gewicht. Ondertussen lijkt één van de planken van mijn man (eentje met allemaal strips en comics) ook stilletjes aan te gaan doorhangen. Misschien moet ik het eens met een Wingardium Leviosa proberen zodat die planken wat minder gewicht moeten dragen.

 3. Ik heb er de laatste tijd absoluut geen problemen meer mee om boeken weg te doen. Mijn kast wordt eerder leger dan dat ze voller wordt en dat zorgt ook voor veel meer rust in mijn hoofd omdat ik me niet elke keer als ik voorbij loop schuldig hoef te voelen over al die ongelezen boeken die daar nog staan.

  1. Ik heb mezelf ook lange tijd schuldig gevoeld om al die wachtende ongelezen boeken maar eigenlijk begin ik het nu steeds meer als een geruststelling te zien. Het feit dat er nog steeds onbekende verhalen binnen handbereik op me staan te wachten heeft ergens wel een rustgevend gevoel. Al moet ik het natuurlijk niet te erg uit de hand laten lopen dus ik probeer wel nog steeds om het aantal ietsje te laten zakken. 🙂

 4. Ik heb een paar boeken gedropt voor de boekenjagers (fenomeen op facebook). En ik heb er een paar aan de rommelmarkt voor het goede doel gegeven (waar ik er dan ook weer prompt een aantal gekocht heb). Er is binnenkort een workshop knutselen met oude boeken in onze bib, dat lijkt me ook wel iets…..

  1. Voor Boekenjagers heb ik er ook een keer achtergelaten maar ik vond het toen heel chaotisch om te volgen of het wel/niet gevonden was door iemand van de groep of door een toevallige passant. Die workshop klinkt wel interessant. Zelf doe ik het grootste deel van mijn boeken naar deSleghte of de Kringloopwinkel maar net als jij heb ik de neiging om er ook weer enkele andere mee naar huiste nemen.

  1. Zo herkenbaar. Nu gaat het doorgaans wat sneller vooruit maar om de één of andere reden lukt het me nooit om die boeken meteen weg te doen. Die staan eerst nog even apart vooraleer ze naar de Kringloopwinkel, deSleghte of een vriendin gaan.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.