2018: Boekenjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. In mijn allereerste terugblik-post toon ik jullie graag in cijfers, tabellen en grafieken wat ik het voorbije jaar las.

Vermits Goodreads niet altijd even betrouwbaar is (sommige boeken zijn er niet terug te vinden en van anderen is het aantal bladzijden ongekend) heb ik me voor een aantal zaken gebaseerd op wat ik zelf maandelijks heb bijgehouden.

Hun totaal aantal bladzijden en boeken was dus al meteen onvolledig. Ik las het afgelopen jaar immers 144 boeken die in totaal 39 168 pagina’s telden.

Nadat het totaal aantal bladzijden vorig jaar een serieuze dip weerspiegelde is het dit jaar weer een klein beetje gelezen.

2018 was ook één van de weinige jaren waarin ik er in slaagde om mijn tbr een beetje te laten zaken. Weliswaar slechts met één boek maar desalniettemin een daling. 🙂

Zowel het kortste als langste boek dat ik dit jaar las zijn recensie-exemplaren. Ik maakte echter ook een overzicht van het aantal bladzijden van de overige boeken die ik las. Zo kon ik nadien meteen ook het gemiddelde aantal bladzijden per boek bepalen.

Het merendeel boeken bevat nog steeds in de 300 pagina’s maar vermits ik dit jaar ook een aantal prentenboeken, strips en graphic novels las kwam het gemiddelde aantal bladzijden met 272p. toch aanzienlijk lager ten op zichte van vorig jaar.

Ik heb ook even opgezocht hoeveel boeken ik juist per maand las. Februari was duidelijk een uitschieter maar vermits het aantal gelezen bladzijden een eerlijkere weergave biedt heb ik ook daar een tabel van gemaakt.

Yep, ondanks het feit dat ik in februari opvallend meer boeken las dan in januari komt het aantal bladzijden bij beide maanden mooi overeen.

De gelezen genres komen uiteraard ook aan bod in dit overzicht. Hier kan je duidelijk zien dat Fantasy & SciFi nog steeds het populairste genre is maar dat ik daarnaast ook een groot deel strips, graphic novels en comics las. De derde grootste categorie zijn de romantische verhalen.

Verder kan ik jullie ook meegeven dat ik 57 engelstalige en 87 nederlandstalige boeken las. Dat verschil werd dus wat kleiner. Ik las dit jaar 76 boeken uit eigen collectie, 32 recensieboeken en 36 geleende exemplaren. Het meer eigen boeken lezen is dus gelukt en ook het terugschroeven van het aantal recensie-exemplaren is opmerkelijk.

Nee, ik ben niet bang voor de tandarts. Wel kwam dit boek in aanmerking voor het puntje van de Verbeelding Bookchallenge waarbij je een boek las van een auteur met dezelfde initialen.

Qua beoordelingen ben ik blijkbaar nog steeds niet super streng. Geen enkel boek kreeg slechts 1 ster, 5 kregen er twee, 49 gingen met 3 sterren lopen, 71 met 4 en 19 zelfs met 5.

Vorig jaar besloot ik mijn uitdaging op 130 boeken te zetten en faalde ik behoorlijk. Dit jaar verlaagde ik de challenge naar 100 en las ik er uiteindelijk 142. Geslaagd dus.

Ook de Verbeelding Book Challenge bleek geen probleem te zijn.

Daarnaast deed ik dit jaar ook mee aan twee leesmarathons. Zowel tijdens de Spook-a-Thon en de New Year Countdown die Kwante organiseerde nam ik me enkel voor om zoveel mogelijk te lezen. De laatste uitdaging zorgde er voor dat ik in de tweede helft van december het aantal gelezen boeken nog wat kon opkrikken.

Zo, deze traditie heb ik alvast in ere gehouden.

22 gedachten over “2018: Boekenjaar in cijfers”

 1. Wauw, wat een hoop boeken en leuk om dit zo in cijfertjes te zien. Ik heb dit jaar ook meer boeken dan voorheen gelezen en wil dit aankomend jaar ook zeker gaan doorzetten. Heb heerlijk wat boeken in het verschiet liggen…

  1. Ik vind dit soort blogpost steeds fascinerend. Zo heb ik net een post uitgewerkt over of ik al dan niet binnen mijn boekenbudget ben gebleven én wat ik met dat geld heb gekocht. Nogal veel precies. 🙂

  1. Met een beetje geluk kan ik begin 2020 aankondigen dat ik mijn tbr met méér dan 1 boek heb laten zakken. 🙂

  1. Ik moet eigenlijk het aantal bladzijden eens memoriseren. Als ik dan iemand bezig hoor over hoeveel kilometers ze gelopen of gefietst hebben dan reageer ik door te zeggen dat ik vooral mijn polsspieren train door minstens ** *** bladzijden per jaar om te draaien. 🙂

  1. Boeken en cijfertjes zijn zo’n fijne combinatie hé. Behalve natuurlijk wanneer je bankrekening in de rode cijfers staat na een bezoekje aan de boekenwinkel. Wat gelukkig niet het geval is. 🙂

 2. Amai, dat zijn hier een hoop straffe cijfers bij elkaar! Dat aantal bladzijden meer zegt dan aantal boeken heb ik dit jaar ook duidelijk gemerkt: veel meer boeken dan vorig jaar, maar amper meer bladzijdes 🙂
  En euhm, stiekem voeg ik elk boek dat nog niet op Goodreads staat, zelf toe én doe ik zelfs hetzelfde met boeken waar geen editie op staat met het hetzelfde aantal pagina’s als degene die ik lees. En mogelijks is dat vooral zodat mijn cijfertjes op het einde van het jaar kloppen. Tja, moeten ze maar geen optie “add new edition” voorzien he 😉

  1. Dat is waar. Als ze het niet wilden moesten ze de optie maar niet voorzien. Ik overweeg om op basis van dat gelezen aantal bladzijden een keer te berekenen hoelang het me in theorie zou duren vooraleer ik mijn eigen ongelezen boeken kan lezen. Als het er ooit van komt zal het resultaat hier zeker verschijnen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.