Berekening – Zolang duurt het nog vooraleer ik mijn hele TBR heb gelezen.

Tijdens de eindejaarsperiode stuurde Kwante me een link door waar je de kans kreeg om te berekenen hoelang het zou duren vooraleer je je tbr volledig zou uitlezen. Jammer genoeg bleek echter al snel dat het resultaat niet al te betrouwbaar was vermits er bij de berekening enkel rekening werd gehouden met het aantal boeken en niet met het aantal bladzijden. Een comic of graphic novel lees je nu eenmaal een pak sneller uit dan een boek van 600+ bladzijden. Ik bedacht me toen dat het veel geloofwaardiger zou zijn indien Goodreads zo’n optie zou inbouwen vermits zij meteen rekening zouden kunnen houden met het aantal bladzijden per boek.

Vermits die optie niet bestaat én ik ondertussen wel heel nieuwsgierig was geworden besloot ik het zelf uit te rekenen. Sinds vorig jaar heb ik immers een Goodreads-plank aangemaakt met al mijn ongelezen boeken er op. Telkens wanneer er hier een nieuwe aanwinst binnenkomt wordt dat boek aan die plank toegevoegd.

Ik besloot dus de hele lijst door te scrollen en van elk boek de bladzijden neer te schrijven. (Nu maar hopen dat die een beetje correct zijn want dat is niet altijd het geval bij Goodreads). Vervolgens heb ik ze allemaal opgeteld en toen kwam ik op een totaal van ‘slechts’ 67 856 bladzijden uit. Valt goed mee hé. Ahum …

Nadien zocht ik mijn  2018: Boekenjaar in cijfers – blogpost op waarin terug te vinden is dat ik het voorbije jaar 39 168 bladzijden las. Dus wanneer ik uitsluitend mijn eigen boeken zou lezen (geen recensieboeken, bibliotheekboeken, … ) en geen nieuw leesvoer meer zou kopen (muhahaha!) dan zou ik mijn huidige TBR kunnen uitlezen op net geen 639 dagen. Ik blijf het grappig vinden hoe ik dankzij het bloggen soms mijn vrijwel volledige wiskundige kennis moet opfrissen.

Hoelang denken jullie dat je er voor nodig zou hebben om je huidige tbr te lezen? Ik ben trouwens niet van plan om 639 dagen de bibliotheek te vermijden. Ik ben ook niet van plan om gedurende een kleine twee jaar geen enkel boek te kopen. Het is naar het schijnt belangrijk om geen onrealistische voornemens te maken dus laten we daar dan nu ook maar niet mee beginnen.

Op het moment van deze berekening telde mijn TBR 151 boeken, met een beetje geluk is dat aantal alweer een beetje gezakt tegen dat deze blogpost gepubliceerd wordt.

14 gedachten over “Berekening – Zolang duurt het nog vooraleer ik mijn hele TBR heb gelezen.”

 1. Ik had vroeger eigenlijk geen (echte) TBR, alleen wat reeksen waarvan ik wist dat ik daar sowieso de vervolgdelen van wilde lezen… Sinds ik jouw blog ontdekt heb en wat vaker op lezerssites rondhang is dat wel gauw aan het veranderen. 😀

  1. Bij mij is mijn tbr dus ook gigantische beginnen stijgen zodra ik meer boekbloggers begon te volgen. Ik blijf steeds opnieuw nieuwe boeken (vaak reeksen) ontdekken die ik wil lezen waardoor mijn boekenkasten steeds voller geraken. Het helpt natuurlijk ook niet dat er verschillende sites zijn waar je op basis van wat je graag leest meer gelijkaardige verhalen kan ontdekken. 🙂

 2. Wat leuk om dat zo uit te rekenen. Ik denk niet dat a mijn boeken die ik thuis liggen hebben, ook op mijn Goodreads TBR staan. Ik wil er op Goodreads 221 lezen maar ik lees er maar zo’n goeie 30 per jaar… Dan zou ik 7 jaar bezig zijn

  1. Dat was bij mij vroeger ook zo maar de voorbije zomer heb ik ze een keer allemaal ingevoerd omdat het zo veel makkelijker voor me is om bij te houden hoeveel ongelezen boeken er nog op me staan te wachten. Ik heb me echter wel beperkt tot de fysieke exemplaren dus mijn ebooks heb ik niet mee opgenomen in de berekening.

 3. Ik wil er eigenlijk gewoon niet aan beginnen om het te berekenen. Maar het zal moest ik het doen sowieso wel wat langer zijn dan de jouwe. Gezien ik bijna het dubbel aantal boeken op mijn TBR heb. Maar daar wordt ik net zo ontzettend blij van…. altijd keuze whoehoehoehoehoe.

  Hoewel het langzaam een schande begint te worden dat er boeken al meer dan 6 jaar ongelezen op mijn TBR schap staan. 🙂

  1. Alleen mijn fysieke tbr staat op die Goodreads-plank. Wat mijn ebooks betreft pas ik nog steeds even de struisvogel-strategie toe. 😉 Anders zou het inderdaad ook een pak langer duren. Een tijdje terug heb ik voor een blogpost opgezocht hoelang bepaalde boeken al in mijn kast staan te wachten en sommige van hen staan daar ondertussen al meer als 10 jaar. Maar ooit hé …

  1. Ik zou echt eens een mapje moeten maken met screenshots van blogvriendinnen die me hier laten weten dat het heus wel goed meevalt met mijn tbr. Op mijn gsm misschien zodat ik het kan doorbladeren wanneer ik in een boekhandel aan het twijfelen ben. 🙂

  1. Ik kon er dus niet aan weerstaan vermits ik super nieuwsgierig was geworden. Vermits mijn leestempo weer wat lager ligt zal het waarschijnlijk nog wel wat langer duren.

 4. Haha, prachtige berekening! Mijn TBR op Goodreads is niet zo enorm groot en ook het aantal ongelezen boeken in huis ligt onder de 100. Het probleem is vooral dat ik de laatste tijd enorm vaak naar de bibliotheek ga om nieuwe boeken te halen – die meestal niet op mijn TBR staan. Zo daalt deze totaal niet.. Daarna ben ik vaak een tijdje goed bezig, maar dan koop ik plots een vijftal nieuwe boeken en dan kan ik weer opnieuw beginnen 😉 om nog niet eens te spreken over de recensie-exemplaren die dan (onverwacht) op de mat liggen..

  1. De bibliotheek probeer ik zoveel mogelijk te weerstaan maar net als jij koop ik af en toe nieuw leesmateriaal én ik grijp de laatste tijd ook vrij vaak naar fanfiction wanneer ik niet voldoende concentratie heb om me op gewone boeken te focussen. Dus tja, dat daalt die tbr natuurlijk niet snel hé. Ik moet eigenlijk stoppen met het inscannen van onverwachts toegestuurde recensie-exemplaren op mijn tbr-plank in Goodreads want daar zitten er soms tussen die ik echt niet ga lezen.

 5. Amai, twee jaar, dat is niks!
  Als ik kijk naar mijn TBR op Goodreads, dan staan er daar 250 op, wat neerkomt op ongeveer 5 jaar lezen. Alleen: die TBR-lijst omvat enkel die boeken die ik graag wil lezen, maar zelf nog niet heb. Alles wat ik thuis dus nog ongelezen in de kast heb staan, staat daar nog niet bij. Aaargh 😉

  1. Bij mij is het dus net omgekeerd. Ik heb enkel de ongelezen fysieke exemplaren geteld die ik in de kasten heb staan. Er zijn er natuurlijk nog een pak meer die ik ‘ooit’ een keer wil lezen en er blijven er uiteraard ieder jaar nieuwe bijkomen. Ik denk dus dat ik ga moeten blijven lezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.