As old as time – Liz Braswell

Titel: As old as time – A twisted tale
Auteur: Liz Braswell
Uitgeverij: Disney Press
Bladzijden: 484p.
Bron: eigen collectie

Belle is a lot of things: smart, resourceful, restless. She longs to escape her poor provincial town for good. She wants to explore the world, despite her father’s reluctance to leave their little cottage in case Belle’s mother returns – a mother she barely remembers. Belle also happens to be the captive of a terrifying, angry beast. And that is her primary concern.

But when Belle touches the Beast’s enchanted rose, intriguing images flood her mind – images of the mother she believed she would never see again. Stranger still, she sees that her mother is none other than the beautiful Enchantress who cursed the Beast, his castle, and all its inhabitants. Shocked and confused, Belle and the Beast must work together to unravel a dark mystery about their families that is twenty-one years in the making.

Mijn mening:

Belle en het Beest is nog steeds mijn favoriete sprookje. Een tijd terug maakte ik een lijst met hervertellingen van dit bekende verhaal om het aftellen tot de nieuwe film te verzachten. Dit boek was een van de verhalen uit deze lijst én ik was dan ook super blij toen ik hem cadeau kreeg.

Jammer genoeg dook die chronische leesdip weer op waardoor ik verbazingwekkend lang deed over dit vlot geschreven boek. De aangename schrijfstijl én korte hoofdstukken zouden er normaal voor zorgen dat ik in snelvaart door het verhaal heen zou lezen maar dit keer duurde het meerdere dagen vooraleer ik As Old as Time uitlas. Gelukkig zorgde dat trage leestempo er niet voor dat ik het verhaal niet kon appreciëren.

Het boek wisselt in het begin twee verhaallijnen af die naarmate het verhaal vordert elkaar steeds meer tegemoet komen. Zo volgen we het verhaal van Belle’s moeder en vader aan de hand van flashbacks die worden afgewisseld met het heden waarin Belle zich bevindt. In het begin zorgden deze verschillende verhaallijnen ervoor dat het wat langer duurde vooraleer ik echt in het verhaal opging.

Verder heb ik eigenlijk hoofdzakelijk positieve zaken te melden over dit boek. Zo vind ik het leuk dat er nog meer magie aanwezig is in het verhaal. Of toch dat de focus meer op die magie is gericht. Ook vond ik het heel tof dat je doorheen het boek duidelijk merkt dat Belle van lezen houdt. Die boekenliefde komt regelmatig aan bod en dat vind ik als mede-boekenworm uiteraard heel fijn.

De visuele omschrijvingen zorgden ervoor dat ik alles voor me kon zien alsof ik naar een film keek. Daarnaast hou ik gewoon ook enorm van de twist. De meeste hervertellingen die ik tot nu toe las volgen de bekende verhaallijn op enkele aanpassingen na. Andere personages maar dan wel met dezelfde karaktertrekken, een andere locatie of tijdperk. In As old as time worden er niet alleen enkele nieuwe elementen toegevoegd aan het gekende sprookje het wordt vervolgens ook eens goed door elkaar geschud.

Ik vond het leuk dat door deze twist enkele personages die doorgaans slechts terloops aan bod komen nu wat meer werden uitgediept. Ook vond ik het fijn dat Belle en het Beest in dit verhaal ook echt moeten samenwerken. De hoofdpersonages lijken in dit boek meer down to earth te zijn. Ze rationaliseren wat er gaande is én gaan samen op zoek naar een oplossing. Dat tijdens dat proces niet alles over rozen loopt (see what I did there?) maakt de ontwikkeling van het verhaal en hun verstandhouding geloofwaardig. Bovendien krijg je door de twist een antwoord op enkele vragen die in het oorspronkelijke verhaal niet aan bod komen.

Deze hervertelling focust minder op het liefdesverhaal. Het is heel wat duisterder dan we gewoon zijn van Belle en het Beest en het wordt dit keer volledig ondergedompeld in een laagje magie. Bovendien bevat het een heel actueel element. De angst voor het onbekende en het uitzoeken van een slachtoffer om al die frustraties en angsten op af te reageren. Jammer genoeg is ook dat a tale as old as time.

11 gedachten over “As old as time – Liz Braswell”

    1. Ik ben echt fan van Beauty and the Beast-hervertellingen. Gelukkig heb ik er hier nog enkele liggen om te ontdekken.

  1. Beauty and the Beast hervertellingen zijn denk ik wel mijn favoriete hervertellingen, al heb ik er nog niet heel veel gelezen. Dit boek wil ik dan sowieso ook nog een keertje lezen! En die cover, ook zo mooi <3

    1. Die cover is prachtig en staat hier dan ook als een kunstwerkje in de kast uitgestald. Ik kan het jammer genoeg niet met alle mooie covers doen dus probeer ik wat af te wisselen.

  2. Ik heb ‘m ook al maanden op de kast staan, maar het komt er maar niet van om ‘m te lezen. Erg fijn om je recensie te lezen en te zien wat jij ervan vond. Maar nu ben ik nog enthousiaster geworden hahaha – struggles – heb nog zoveel wat ik moet lezen, het is onmogelijk kiezen, zucht.

    1. Alweer zo’n herkenbaar probleem. Ik probeer dit jaar zoveel mogelijk eigen boeken te lezen maar telkens dat ik er eentje mag uitkiezen sta ik twijfelen voor de kast. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.