Auteurs Vriendenboek: Sebastien de Castell

Ondertussen verschijnt het Blogger Vriendenboek reeds twee jaar. Vrijwel elke maandag verschijnt er hier een nieuwe editie waarin mede-bloggers zichzelf aan jullie voorstellen. Af en toe krijg ik echter ook de kans om mijn vragenlijst aan auteurs voor te leggen. Die kans kreeg ik opnieuw toen ik bij uitgeverij Meis en Maas voorstelde om een Auteurs Vriendenboek te plannen naar aanleiding van de Spellslinger-blogtour die momenteel loopt. Ik mocht namelijk mijn vragen stellen aan Sebastien de Castell.

Uiteraard ben ik niet de enige die meewerkt aan deze blogtournee. Gisteren kon je bijvoorbeeld bij Eline van All The Feels terecht en morgen is Monica van My Perfect Booklife aan de beurt.

In case any english readers have found their way to my blog … The original interview is below. Ready … Set …  Scroll!

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Mijn vrouw en ik reizen veel, dat is een gemeenschappelijke passie van ons beide. We houden van fietstochten, omdat je op die manier zoveel meer van een nieuw land en zijn mensen ziet. Ik loop ook vrij vaak, maar dat is meestal om me te helpen met ideeën voor mijn boeken en daardoor zie ik het als werk (en hardlopen voelt als werk voor mij!) Vroeger deed ik ook af en toe aan schermen en deze herfst ga ik het zwaardvechten terug een beetje oppikken. (Foto – Copyright Pink Monkey Studios)

Wat is je favoriete eten?
Chocolade!

Wat is je lievelingskleur?
Ik heb niet echt een favoriete kleur. Ik werkte als hoofd van een ontwerpprogramma in een entertainment school en daardoor gaat het voor mij allemaal om de specifieke versie van de kleur en de context waarin het gebruikt wordt. Soms komt een kleur die ik op zich niet mooi vind plotseling tot leven in de juiste context.

Verzamel je (naast boeken) iets?
Ik heb een aantal sets van Tarot kaarten. Ik vind ze inspirerend om op verschillende manieren over verhalen te denken en natuurlijk zijn ze heel belangrijk voor Spellslinger.

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen?
Ik denk dat dit Bard was van Keith Taylor. Ik verloor het jaren geleden en het zoeken naar een nieuw exemplaar nam veel tijd in beslag. Uiteindelijk vond ik er een en nu staat het trots op mijn plank als herinnering aan een van mijn favoriete boeken aller tijden!

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
De hele tijd, helaas, maar dat is vaak niet de schuld van de auteurs. Ik ben heel kieskeurig in welke boeken mij als lezer spreken en het is vaak moeilijk om die te vinden.

Luister je naar audio-boeken?
Ja! Ze zijn geweldig wanneer ik rondtrek in een plaats als Londen waar ik overal al wandelend naar toe ga. Ik luisterde net naar Jonathan’s Stroud’s The Screaming Staircase en het was geweldig.

Heb je een favoriet genre?
Fantasy was mijn favoriete genre, maar doordat ik zelf fantasy schrijf lees ik het nog maar zelden, behalve wanneer een uitgever me vraagt om een quote voor een boek te voorzien. Ik hou van sommige misdaadverhalen omwille van hun thema’s en van YA-verhalen doordat ze vaak meer gedurfd zijn en meer risico’s durven nemen dan het geval is bij verhalen voor volwassenen waar men niemand meer wil beledigen.

Welk boek zou je op dit moment willen kopen?
The Book of Dust van Phillip Pullman. Zijn Dark Materials serie was zo’n meesterwerk dat ik graag wil zien wat hij vervolgens zal doen.

Hoe organiseer je jouw boeken?
Ik heb een plank voor “speciale” boeken – exemplaren die ik cadeau kreeg en die een speciale waarde voor me hebben. Ik heb ook enkele planken met boeken die voor me gesigneerd werden door auteurs die ik heb ontmoet. Vervolgens deel ik mijn boeken in in fictie en de non-fictie boeken volgens sub-genre.

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Beide, feitelijk en vaak tegelijkertijd. Ik vind echt dat alle fysieke boeken met een code verkocht zouden moeten worden waarmee je het ebook gratis erbij krijgt, omdat ik graag start in het fysieke boek en tijdens het reizen wil verder kunnen lezen op mijn e-reader.

Heb je een favoriet boek?
Ik heb er echt geen – het is moeilijk als schrijver om een “favoriet” boek te hebben vermits er elk boek bepaalde zaken geweldig zijn en andere minder goed. Ik kan wel zeggen dat Jhereg van Steven Brust lange tijd mijn favoriete boek was en dat zijn schrijfstijl Spellslinger beïnvloed heeft.

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
Ah, ik kan hier niet liegen: ik vind Hot Key’s ontwerp voor Spellslinger het mooiste dat ik ooit zag. Ze hebben zo lang en hard gewerkt op elk aspect van het ontwerp, gebruikmakend van twee verschillende artisten om het uiteindelijke resultaat te bekomen en spendeerden ontzettend veel energie om de rest van het ontwerp perfect te krijgen. Ik voel me steeds ontzettend vereerd wanneer ik het op mijn boekenplank zie staan en stil sta bij hoeveel mensen hun hart en ziel hebben gestoken in die cover.

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Zeker meer als 200. Ik had vroeger honderden fantasyboeken in mijn garage maar we beseften dat ze zouden vergaan en vermits dat zonde zou zijn gaven we hen aan een groep college studenten die van fantasy houden maar het budget niet hadden om zo’n grote collectie aan te kopen. Mijn verzameling heeft dus een goede thuis gevonden.

Wat is je laatst gekochte boek?
Spoonbenders van Daryl Greggory. Zijn werk is ongelofelijk inventief en zijn schrijfstijl zo perfect vloeiend en naadloos dat hij je alles kan laten geloven.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Mijn oudere zus las “De Leeuw, de Heks & de Kleerkast” voor aan mij en mijn broer toen we jonge kinderen waren. Ik ben nooit over het wonderlijke gevoel dat het boek me gaf heen gekomen en ben sindsdien mijn levenlang op zoek naar diezelfde ervaring.

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
Ik denk dat dit C.S.Lewis zal zijn omwille van de reden die ik hierboven omschreef.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
Goede vraag. Ik denk dat dit Steven Brust of Roger Zelazny moet zijn.

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Nine Princes in Amber van Roger Zelazny is zeker één van hen.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Ja. Enkele jaren terug stelde ik vast dat ik boeken halverwege bleef opgeven, dus begon ik mezelf te dwingen om hen uit te lezen. Recent las ik Louise Erlich’s The Round House en telkens wilde ik stoppen, maar sommige boeken zijn het waard om door te zetten tot het einde zelfs wanneer je er niet van geniet. The Round House is één van hen.

Mocht je de kans krijgen om een fictief voorwerp te kiezen uit eenders welk boek … Wat zou je dan kiezen en waarom?
Ik zou heel graag een set van die vlijmscherpe stalen speelkaarten willen die Ferius zowel als afstand -en close-up wapens gebruikt in Spellslinger. Uiteraard moet ik dan wel leren hoe ik mijn vingers niet openhaal.

Welk gedeelte van het schrijfproces is jouw favoriet? Het begin waar je de verhaallijn opbouwt en personages introduceert of het einde waar alle losse eindjes worden samengevoegd?
Voor mij vindt het beste gedeelte scène per scène plaats wanneer ik iets ontdek dat goed aanvoelt voor me – iets dat me aan het lachen of huilen brengt of dat er voor zorgt dat ik recht wil staan en juichen. Ik ben een beetje ongewoon als auteur vermits ik emotioneel reacties heb op zaken terwijl ik ze schrijf, en dat plotse ontstaan van gevoelens is heel bevredigend voor me.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Ik las net The Screaming Staircase van Jonathan Stroud – een uitstekend avontuur met gevaar, geesten en een verrukelijke protagonist. Ik ben ook The Invisible Dead aan het lezen, een misdaadverhaal van Sam Wiebe, een mede-auteur uit Vancouver in Canade

Indien dit mogelijk zou zijn … is er een boek dat je graag zelf zou willen herschrijven? Een einde waar je niet gelukkig mee was?
Dat is een moeilijke vermits ik niet de indruk wil geven dat ik denk dat ik het werk van een andere auteur kan verbeteren. Dat gezegd zijnde, ik zou graag een versie van de Harry Potter-reeks lezen waarin Hermione het hoofdpersonage is. Ik denk altijd dat het verschrikkelijk frustrerend moet zijn om zo getalenteerd, hardwerkend en moedig te zijn, om er vervolgens constant aan herinnerd te worden dat iemand anders “the chosen one” is.

Heb je enkele leestips voor de mensen die dit interview lezen? Een boek waar je zoveel van hield dat je het liefst aan zoveel mogelijk mensen wil aanraden?
Ik denk dat mijn favoriete young adult boek van de afgelopen tien jaar Code Name Verity van Elizabeth Wein is. De manier waarop ze de vriendschap tussen de twee hoofdpersonages tot stand brengt zal je bij je hart grijpen en niet meer laten gaan. Voor iemand die genoten heeft van Spellslinger, raad ik Jhereg van Steven Brust aan, een verhaal dat een leuke en doordachte versie vormt van klassieke fantasy.

Indien je een Harry Potter – fan bent … wil je jouw Patronus en Hogwarts huis met ons delen?
Ik heb genoten van de Harry Potter boeken, maar heb geen idee in welk huis ik zou terechtkomen. Mijn instinct doet me vermoeden dat het Ravenclaw zal zijn, alleen al omdat het het huis is dat niet uitvoerig aan bod komt in de boeken waardoor het me intrigeert. Voor mijn Patronus? Wel, dat is uiteraard een stelende, moorddadige eekhoorn-kat!

Weet je nog waar je allereerste zelfgeschreven verhaal over ging?
Jaren en jaren geleden vond ik een oude typemachine en begon ik aan een verhaal over een regentovenaar (een tovenaar die werkte met stormen, ijzel en wind) die op jacht ging naar de man die zijn vriend had vermoord. Het leidde uiteindelijk tot niets, uiteraard, maar ik hoop die ene getype bladzijde wel ooit terug te vinden.

You can stop scrolling now. 😉

Do you have any other hobbies than writing?
My wife and I travel a lot, which is a passion for both of us. We like to go on cycling trips because you get to see so much more of a new country and its people. I also run a fair amount, though that’s mostly to help me come up with ideas for my books, so I think of it as work (and running feels like work to me!) I used to fence quite a bit, and this Autumn I’m going to get back into swordfighting a bit. (Photo – Copyright Pink Monkey Studios)

What’s your favorite food?
Chocolate!

What’s your favorite colour?
I don’t really have a favourite colour. I used to work as the head of a design program in an entertainment school and so it’s all about the specific version of the colour and the context in which it’s used. Sometimes a colour that I think would look ugly on its own suddenly comes to life in the right context.

Do you collect anything other than books?
I have a number of decks of Tarot cards. I find them inspiring for thinking about stories in different ways, and of course, they’re very important for Spellslinger.

What was the first book you bought for yourself? Do you still have it?
I think it was Bard by Keith Taylor. I lost it years ago and had to spend a lot of time finding another copy, which I eventually did, and now it sits proudly on my shelf as a reminder of one of my favourite books of all time!

Have you ever bought a book with high expectations and then discovered that it wasn’t able to meet those assumptions?
All the time, unfortunately, but that’s often not the fault of the authors. I’m very picky about which books speak to me as a reader, and so it’s often hard to find those.

Do you listen to audio-books?
Yes! They’re great for when I’m travelling in a place like London where I walk everywhere. I just listened to Jonathan Stroud’s The Screaming Staircase, which was excellent.

Do you have one favorite book genre or do you like variety?
Fantasy used to be my favourite, but because I write in the genre I rarely read it anymore except when a publisher asks be to provide a quote for a book. I enjoy some crime fiction because of the themes, and YA novels because they’re often more daring and take more risks than novels geared for adults where they don’t want to offend anyone.

What book is currently at the top of your wish list?
The Book of Dust by Phillip Pullman. His Dark Materials was such a masterpiece that I’m eager to see what Pullman does next.

How do you organise your books?
I have a shelf for “special” books – ones that were given to me as gifts and have a great deal of meaning for me. I also have a couple of shelves for books signed to me by authors I’ve met. After that, I group by fiction and then my non-fiction books are by sub-genre.

Do you read lots of ebooks or only physical books?
Both, actually, and often at the same time. I really think all physical books should come with a code that gets you the free ebook version, because I like to start on the physical book and then when travelling be able to use my e-reader.

What’s your favorite book?
I really don’t have one – it’s hard as an author to have a “favourite” book because every book does some things incredibly well and others less so. I will say that for a long time my favourite book was Jhereg by Steven Brust, and his writing influenced Spellslinger.

Which of the books on your bookshelves has the prettiest cover design?
Ah, I cannot lie here: I think Hot Key’s design for Spellslinger is the most beautiful I’ve ever seen! They worked so long and so hard on every aspect of it, using two different artists to get the final result and spending tremendous energy to get the rest of the design just right. I always feel incredibly honoured when I see it on the shelf and think of how many people put their hearts and souls into that cover.

Do you have any idea of the amount of books you own? Less than 100, more than 200, more than …?
More than 200 to be sure. I used to have hundreds of fantasy novels in my garage, but we realized they would start decaying which would be a shame, and gave them to a group of college students who loved fantasy but couldn’t really spend the money on buying that many. So my collection has found a good home.

What was the last book you bought?
Spoonbenders by Daryl Greggory. His work is amazingly inventive and his writing so perfectly fluid and seamless that he can make you believe anything.

Do you still remember which book ensured your love for reading?
My older sister read “The Lion, The Witch & The Wardrobe” to my brother and I when we were young kids. I have never gotten over that sense of wonder it gave me, and I’ve spent most of my life seeking out that sensation again.

Who was your favorite author when you were a child?
I think it would be C.S. Lewis for the reasons I gave above.

From which author do you own the most books?
Good question. I think it would have to be Steven Brust or Roger Zelazny.

Which book have you read more than three times?
Nine Princes in Amber by Roger Zelazny would certainly be one of them.

Have you ever finished reading a book when you would’ve preferred to give up?
Yes. A few years ago I found I kept abandoning books halfway through, so I started forcing myself to finish them. Recently I read Louise Erlich’s The Round House and kept wanting to stop, but some books are worth pushing through to the end even when you aren’t enjoying them. The Round House is one of them.

If it were possible to choose a fictitious gadget from a book ? What would you choose and why?
I’d really like to have a deck of those razor-sharp steel playing cards that Ferius uses as both distance and close-up weapons in Spellslinger. Of course, I’d need to learn how not to slice open my own fingers . . .

What part of the writing process is your favorite? The beginning where you are composing the storyline and introduce new characters or the end where all loose ends are nicely coming together?
For me, the best part happens scene by scene when I’ve found something that feels right to me – something that makes me laugh or cry or want to stand up and cheer. I’m a bit unusual for an author in that I have emotional reactions to things as I’m writing them, and that sudden awakening of feelings is very satisfying for me.

What book are you reading right now?
I just finished reading the Screaming Staircase by Jonathan Stroud – an excellent adventure with danger, ghosts, and a delightful protagonist. I’m also reading The Invisible Dead, a crime novel by fellow Vancouver, Canada author Sam Wiebe.

If you would be given the chance to rewrite a famous book … Which book would you choose and what would you change about it?
That’s a tricky one, as I’d hate to give the impression that I thought I could improve on another author’s work. That said, I’d love to read a version of the Harry Potter series in which Hermione is the main character. I always think it must be terribly frustrating to be so talented, hardworking, and brave, only to be constantly reminded that someone else is “the chosen one”.

Do you have some reading tips for the people that will read this interview? A book you loved so much that you would like to recommend it to as much people as possible?
I think my favourite young adult book of the last ten years is Elizabeth Wein’s Code Name Verity. The way she creates the friendship between the two main characters will take hold of your heart and never let go. For someone who enjoys Spellslinger, take a look at Jhereg by Steven Brust which is both a fun and thoughtful take on classic fantasy.

If you’re a Harry Potter-fan … would you like to share your Patronus and Hogwarts House with us?
I did enjoy the Harry Potter books, but I have no idea what house I’d end up in. My instinct is to say Ravenclaw, if only because it’s the one house that never seems to get explored in the books so it intrigues me. As to my patronus? Well, a thieving, murderous squirrel cat of course!

Do you still remember the topic of the first story you wrote?
Ages and ages ago I found an old typewriter and started a story about a rainmage (a wizard who worked with storms, sleet, and wind) chasing down the man who’d killed his friend. It never went anywhere, of course, but I hope to find that one typewritten page one day.

8 gedachten over “Auteurs Vriendenboek: Sebastien de Castell”

  1. Wat een leuk interview. Ik zou het ook echt ideaal vinden als er een persoonlijke code bij een gekocht boek komt, zodat je verder kan lezen op je e-reader/ander platform. Ik heb Code Name Verity meteen op mijn TBR gezet 🙂

    1. De combinatie zou inderdaad super handig zijn. Dan hoef je dat zware boek niet mee te nemen wanneer je ergens naartoe moet maar kan je wel rustig verderlezen op je ereader.

  2. Kijk dat is nog eens een goede man, Jonathan Stroud luisteren en het goed vinden. 😉 Nu moet ik Sebastien de Castell natuurlijk wel ook een kans geven…

    1. Ik moest meteen aan jou denken toen ik dat antwoord las en was dan ook benieuwd naar je reactie wanneer je het zelf las. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.