Blog-update

colorfinalWie me al enkele jaren volgt weet dat ik in de beginjaren minder frequent blogposts publiceerde. Doordat ik steeds meer bloginspiratie kreeg steeg die frequentie geleidelijk aan en vermits ik een gewoontedier ben bleef ik vervolgens dat tempo aanhouden. Volgens Jetpack verscheen er vorig jaar op 15 dagen na minstens één blogpost per dag. Sinds 19 september 2015 zijn er zonder onderbreking dagelijks artikels verschenen op Zwartraafje. Exact 33 x verschenen er zelfs twee blogposts op één en dezelfde dag. Valt het op dat ik dit keer wel een keer de Jetpack-cijfers ben gaan raadplegen?

lezenineenoogopslagDaar is echter een reden voor. Meerdere zelfs. Ik hou nog steeds heel veel van het bloggen maar ik merk dat het meer een automatisme wordt. Het afwerken van lijstjes met geplande blogposts, het aanmaken van afbeeldingen die ik bij die artikels wil gebruiken, het opzoeken van allerlei gegevens die ik nodig heb om bepaalde blogideetjes te verwezenlijken, … Ik maak het mezelf natuurlijk ook niet bepaald makkelijk. Het merendeel van mijn ‘Als ik nu eens …’-ingevingen blijkt immers vrij tot erg tijdrovend te zijn. De blogpost rond covers met een gelijkaardig ontwerp bijvoorbeeld, maar ook die van Steeds een tikkeltje meer, Specifieke verwijzingen in lyrics, Eén letter = groot verschil, …

degebodenderbloggersIk haalde het wel al eens aan in eerdere blogposts maar de laatste tijd begint het me steeds meer op te vallen dat ik eigenlijk aan niet veel anders meer toe kom. Het is natuurlijk een luxeprobleem wanneer je meer hobby’s als tijd hebt. Toch deden twee zaken me onlangs beseffen dat ik iets moest veranderen. De blogpost die ik schreef over De geboden der bloggers en een bijpraat-afspraakje waarbij we het niet enkel over boeken maar ook over bloggen hadden.

Het is niet zo dat ik plots geen zin meer heb in bloggen. Ik hou er immers nog steeds van maar ik merk ook dat het teveel begint te worden. Dat ik het soms op automatische piloot doe lijkt me echter geen goed teken. Daarom besloot ik dan ook om enkele van die geboden zelf na te leven. Ik voel me niet zozeer naar anderen toe verplicht maar lijk wel teveel van mezelf te verwachten en daar wil ik graag verandering in brengen vooraleer het bloggen wel als een opdracht gaat aanvoelen.

evenonbereikbaarIk ben dan ook van plan om minstens één wekelijkse rustdag in te plannen. Een dagje waarop er geen blogpost verschijnt. Daarnaast hoop ik ook af en toe een offline dagje in te plannen. Dat ben ik al zo ontzettend lang van plan en eigenlijk is het er nog steeds niet van gekomen. Vooral die dagjes zonder internet zouden me ontzettend helpen om meer te kunnen lezen en aan mijn andere hobby’s toe te komen. De laatste tijd lijkt het immers alsof ik vrijwel al mijn tijd besteed aan het bloggen en volgens van andere bloggers en tja … Het leven is uiteraard nog steeds meer als bloggen alleen.

sjaal-collageMisschien kan ik mijn Tai Chi oefeningen terug opstarten, meer kaartjes maken, series en films bekijken, eigen boeken lezen, nog eens kruisjessteken, haken of breien, mijn lijst met knutsel-projectjes wat korter in plaats van langer maken, regelmatiger naar buiten gaan voor wat frisse lucht, … en bloggen uiteraard. Maar dan iets minder vaak en met iets minder tijdrovende blogposts. 😉

15 gedachten over “Blog-update”

 1. Het is inderdaad jammer wanneer bloggen een automatisme wordt. Ik lees je posts nog altijd met enorm veel plezier, maar ik begrijp heel goed dat het voor jezelf soms wat te veel wordt. En andere hobby’s zijn nou eenmaal ook heel leuk 😉

 2. Je moet doen wat voor jou het beste is.
  Dat komt op termijn ook je blog alleen maar ten goede.
  Ook al blog je voortaan minder, ik blijf je volgen 🙂

 3. Wat de rest al zegt, je moet doen waar je je goed bij voelt, maar toch herken ik het wel. Ik heb ook een periode gehad dat ik zoiets had van dat ik minimaal een paar keer per week een blog moet plaatsen om mijn blog up-to-date te houden, maar daar ben ik later van af gestapt en nu plaats ik een blog als ik dat echt wil, wat meestal wel is, maar als ik er geen zin in heb of geen tijd, dan plaats ik niets.
  Geniet van je andere dingen en je vrije tijd.

 4. Ik snap je helemaal. Bloggen is tijdrovend en soms merk ik idd ook dat ik minder tijd heb voor andere leuke dingen. Gelukkig durf ik ondertussen ook al wel eens geen artikel te plaatsen of het later te plaatsen, gewoon zodat ik op een ander moment even tijd heb voor een andere hobby 😉

 5. Lekker doen waar jij je prettig bij voelt, Liesbet! Bloggen moet geen verplichting worden. Of je nou 1x per maand, 1x week per week of 1x per dag dingen plaatst, wij lezen je artikelen toch wel <3 Soms moet je gewoon even wat anders doen om het bloggen leuk te houden.

 6. Precies waarom ik ook een tijdje offline ben geweest. Inspiratie genoeg, maar wilde voor mezelf rust inplannen en vooral genieten. Van het weer, een nieuw boek, een wandeling, leuke serie of even met een kopje thee op de bank. Lichamelijk heeft mijn baan en de verkoop van ons appartement (wat in onze ogen maar niet opschiet) heel veel stress opgeleverd. Iets waar ik juist nu even tijd voor heb genomen: het tot rust komen. Goed dat je een rustdag gaat inplannen, geniet ervan! Bloggen moet geen ‘must’ worden en zeker niet als het op de automatische piloot gaat. Plan vooruit, ik maak 3 á 4 blogposten per week die ik in het weekend vr/za/zo in plan. Zo heb ik meer tijd over en kan alleen af en toe even spieken bij bloggers of de reacties checken.

 7. Bloggen is een hobby en moet daarom wel leuk blijven he. Daarom verplicht ik mijzelf niks. Al zit ik in een lekkere blogflow momenteel, iedere week komen er met gemak zo’n 3 a 4 blogjes online. Voor de weken dat ik wat drukker ben, breek ik mijn concepten aan. Want inspiratie genoeg. Juist door meer in te gaan plannen, hoef ik niet iedere dag met mijn blog bezig te zijn. Een rustdag is wel zo fijn, hopelijk vind je snel je draai.

 8. Bloggen moet inderdaad leuk blijven. Als je het gevoel hebt dat je alleen maar met bloggen bezig bent en je daar niet goed bij voelt dan is het goed om inderdaad even wat rust in te lasten. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.