Enkeltje Ierland – Charlotte de Monchy

enkeltjeierlandTitel: Enkeltje Ierland
Auteur: Charlotte de Monchy
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 334p.
Prijs: 17,50 €

“Dierenarts Lisa heeft Amsterdam en haar beste vriendin Tess achtergelaten voor een droombaan in het dorpje Brentwood op het Ierse platteland. Maar eenmaal daar dringt tot haar door dat als ze alleen maar hard werkt en met doorgewinterde boeren op leeftijd omgaat, de kans klein is dat ze ooit nog de liefde van haar leven gaat vinden.

William keert na de dood van zijn ouders terug naar het enorme familielandgoed. Daar krijgt hij te horen dat de erfenis hem pas toekomt als hij kan aantonen dat hij zijn wilde jaren in Londen definitief achter zich heeft gelaten. Daartoe zal hij zich moeten verloven met een ‘geschikte’ vrouw. Hij kent in Brentwoord niemand die in aanmerking komt – behalve misschien de knappe Nederlandse dierenarts. Maar laat er nu één man op de wereld zijn op wie Lisa echt niet zit te wachten …”

Mijn mening:

Ik heb een zwak voor Ierland. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar als ik de kans zie om via een boek naar dit land te reizen dan grijp ik die meteen. Zes maanden zonder, het debuut van deze schrijfster, was dan ook een leuke ontdekking voor me. Het duurde eventjes vooraleer het tweede boek van Charlotte de Monchy in de winkelrekken verscheen, maar een tijdje terug was het eindelijk zo ver. Ik won ‘Enkeltje Ierland’ en kon dus zoals de titel al doet vermoeden opnieuw ‘op reis’ gaan.

Een indrukwekkend landgoed, een knappe maar norse grootgrondbezitter, … Ok, het boek vertoont enkele gelijkenissen met zijn voorganger. Tegelijkertijd is het echter ook helemaal anders. Een andere situatie, nieuwe hoofdpersonages én gelukkig wel nog steeds hetzelfde mooie Ierland.

De Nederlandse dierenarts Lisa ruilde haar geboorteland in voor het groene én minstens even regenachtige Ierland. Ze heeft er een klein huurhuisje dat ze helemaal zelf heeft ingericht naar haar eigen smaak, komt goed overeen met haar collega’s en ze houdt van haar werk. Alleen beseft ze steeds meer dat het wel erg moeilijk wordt om de man van je dromen te ontmoeten wanneer je enkel contact hebt met je collega’s, de schattige viervoeters die op de praktijk langskomen of veehouders.

Net als bij het eerste boek van deze schrijfster volgen we in dit boek eigenlijk twee verhaallijnen. Naast Lisa volgen we immers ook Kathy – een jonge moeder die haar echtgenoot verlaat en samen met haar dochtertje terug bij haar ouders gaat wonen. Beide perspectieven wisselen elkaar snel af door de korte hoofdstukken. Voor mij persoonlijk leek Lisa’s verhaal het meeste aandacht te trekken.

Ik kon haar eerlijkheid wel appreciëren al brengt die haar regelmatig in genante situaties. Ook de skype-gesprekken met haar vriendin Tess waren vaak grappig. Tess lijkt immers over een ongelimiteerde fantasie te beschikken én lichtjes gefascineerd te zijn door gezonde voeding. Ook de interactie tussen Lisa en William sprak me aan. ‘Klinkt het niet dan botst het‘ is een zegswijze die echt op hen van toepassing is. Ze zijn meer aan het kibbelen dan dat ze een gewoon gesprek voeren.

Vaak zijn die conversaties vrij hilarisch maar af en toe is het ook een beetje te veel van het goede. Op zo’n moment leek het wel alsof een comedian al zijn grappen in één boek wilde verwerken. Af en toe viel het me ook op dat personages langs elkaar heen praten. Dat is al vrij vermoeiend wanneer het tijdens een echt gesprek voorkomt maar wanneer je het leest wordt het soms nogal chaotisch.

‘Enkeltje Ierland’ bevat net als zijn voorganger zowel humor als romantiek waardoor het perfect in het Feelgood-genre thuishoort. Dat het verhaal zich ook nog is afspeelt op een prachtige locatie is uiteraard mooi meegenomen.

Een gedachte over “Enkeltje Ierland – Charlotte de Monchy”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.