Een boekenjaar in cijfers

2015boekenjaarincijfersSommige zaken vind ik zo leuk dat het me tof lijkt om er een jaarlijkse traditie van te maken. Deze terugblik in cijfers is daar één van. Nu ben ik doorgaans niet zo gek van cijfertjes maar boekgerelateerd lijken ze plots veel interessanter.

Ik ben nu eenmaal iemand die ervan houdt om aan het einde van een jaar te zien wat ik juist gelezen heb. De frequentie, het aantal pagina’s, de genres, hoe ik die boeken heb beoordeeld, …

Wie hier net als ik interesse voor heeft zal de volgende feiten waarschijnlijk graag lezen.

In 2012 las ik 68 boeken, een jaar later was dit aantal meer dan verdubbeld en werden het er 140. Vorig jaar las ik 181 boeken maar dit jaar werden het er met 165 iets minder. Ik vermoed dat het vrijwel dagelijks bloggen daar een grote rol bij speelt.

Ook het totaal aantal pagina’s ziet er iets anders uit. Van 24 893 in 2012 en 49 672 in 2013 naar de 59 808 pagina’s die ik in 2014 las en de 57 652 pagina’s die dit jaar door me werden omgeslagen.

2016jaarincijferspaginas

Uiteraard heeft niet elk boek evenveel bladzijden. Blijkbaar is vooral de categorie met boeken tussen de 300 à 400 pagina’s goed vertegenwoordigd.

2016jaarincijferskortstelangsteboek

De twee uitersten, het kortste en langste boek én het gemiddelde aantal pagina’s werden door Goodreads mooi in de spotlight geplaatst. Jammer genoeg kreeg ik dit overzicht nog voor het jaar afgelopen was en zie je hier dus geen correcte weergave van het gemiddeld aantal pagina’s en boeken die ik in 2015 las.

2016jaarincijfersmaanden

Ik begon 2015 met een rustige leesmaand en het jaar werd ook in een kalm leestempo afgerond. Blijkbaar waren mei en juni de recordmaanden wat lezen betreft. In beide maanden deed ik mee aan een leesmarathon dus dat hogere aantal boeken is makkelijk te verklaren.

2016jaarincijfersgenres

Het ziet er naar uit dat ik het komende jaar terug iets meer genres zal moeten afwisselen. Het valt immers op dat ik het afgelopen jaar heel veel ontspannende romantische verhalen heb gelezen. Eigenlijk vallen de erotische boeken daar ook onder vermits ik ze geen aparte rubriek heb gegeven. Dat laatst vermelde genre ben ik ondertussen wel een beetje beu geworden.

2016jaarincijfersbeoordelingen

Goh, ik probeerde iets kritischer te zijn met mijn beoordelingen, maar daar is blijkbaar nog wel wat ruimte voor verbetering. Uiteraard heb ik het afgelopen heel veel leuke boeken ontdekt maar als ik er achteraf op terugblik ben ik niet zeker of er zoveel waren die effectief vier sterren waard zijn. Die hele sterren-beoordeling zegt ook niet zoveel en vaak is het invullen ervan een moment-opname. Ze achteraf gaan aanpassen lijkt me dan ook een beetje vreemd.

 

 

12 gedachten over “Een boekenjaar in cijfers”

 1. Leuk om te zien! Het nadeel van het aantal blz enzo bij goodreads vind ik dat die niet altijd kloppen en ook dat er vaak niet bekend is hoeveel blz een boek heeft (dus mijn statistieken daar kloppen niet 🙁 ).

 2. Als je de link nog hebt naar je jaar in boeken of die van iemand anders, dan kan je opnieuw een overzicht krijgen die nu wel volledig juist is 😉

  Goed gedaan in 2015! Ik hoop dat 2016 een even goed lees- en blogjaar mag worden voor je 😀

  1. Ah, dat wist ik dus niet. Doe me daar volgend jaar nog maar is aan denken als je wilt. Nu heb ik zelf de volledige som gemaakt. Hopelijk ben ik nergens in de fout gegaan. 😉

 3. Leuk overzicht!
  En ja, die beoordelingen… Bij sommigen denk ik achteraf ook dat ze minder of net meer sterren waard waren geweest, omdat ze toch meer of minder zijn blijven hangen dan ik dacht. Al denk ik dan anderzijds ook: verschillende boeken die ik vroeger heel graag gelezen heb, zou ik nu veel minder sterren geven, gewoon omdat mijn smaak wat veranderd is (vb. vroeger las ik veel vaker en liever thrillers). Zo’n momentopname is dus ook niet helemaal verkeerd vind ik.

  1. Oh ja, dat is zeker waar. Vroeger las ik heel andere boeken terwijl ik daar nu helemaal geen zin meer in heb. Waarschijnlijk zouden die dus nu een veel lagere beoordeling krijgen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.