Beter Bloggen #4: Schrijven & Redactie

beterbloggen4Jullie hebben het misschien al gezien … Joany van Craving Pages heeft een nieuw project bedacht. Ze organiseert namelijk de Beter Bloggen Challenge, een uidaging waarbij zowel zij als andere deelnemers proberen om hun blog te verbeteren. Door er een gezamelijk project van te maken, kunnen we elkaar helpen en tips uitwisselen. Een beetje aanmoediging is altijd welkom én ook al weet ik niet meteen of ik veel tips kan geven, toch wist ik vrij snel dat deze uitdaging me wel aansprak.

Ondertussen zijn er al enkele maanden gepasseerd en zitten we over de helft van deze uitdaging. Die challenge begon met een heuse grote schoonmaak, maar vervolgens namen we ook de lay-out en planning van onze blog eens goed onder de loep. Deze maand doen we dat met het aspect ‘Schrijven en Redactie‘.

Het zou heel handig zijn mocht ik iemand hebben die mijn blogposts even doorleest vooraleer ze gepubliceerd worden. Het komt immers maar al te vaak voor dat er typ -of spellingsfouten in die posts opduiken en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Vorige maand had ik het over de methode waarop ik mijn planning aanpak. Nadat ik besloten heb wanneer ik waarover wil schrijven, ga ik over op het opzoekwerk. Welke afbeeldingen passen er bij een bepaalde blogpost? Kan ik ze zelf maken of bewerken? Waar kan ik terecht voor de info die ik nodig heb voor dat nieuwe artikel?

typewriterZodra ik die gegevens verzameld heb installeer ik me achter de laptop, open LibreOffice Writer en schrijf mijn blogpost.
Doorgaans doe ik dat in één keer en ik heb de slechte gewoonte om die blogposts vervolgens NIET na te lezen. Ik controleer wel of de foto’s er goed doorkomen en er geen al te grote spaties of afwijkingen voorkomen maar de tekst zelf … Tja, daar ga ik dus in de fout.

Wanneer ik nadien een blogpost lees zie merk ik soms wel fouten op. Ik verbeter ze op dat moment wel, maar dan is het natuurlijk al te laat. Vaak gebeurd het echter dat ik er zelf over lees. Heel gek eigenlijk, hoe je dit soort dingen sneller opmerkt bij iemand anders schrijfsels maar niet bij de tekst die je zelf schreef.

leeswatjewilEigenlijk zou ik ervoor moeten zorgen dat zoekmachines mijn blogposts makkelijker terugvinden. Maar net dat ‘moeten’ zit me een beetje tegen. Ik blog graag en ik zou het uiteraard leuk vinden mochten meer boekenfans mijn blog ontdekken maar … het plezier van het bloggen zit voor mij in het bedenken en uitwerken van blogposts, het lezen van boeken en schrijven van recensies, het leren kennen van mede-boekenfans en het lezen van hun reacties en artikelen … ( De afbeelding  telt dus evengoed in de ‘Blog over wat je wil …’-variant )

Daarom zijn het ook vooral die zaken die mijn aandacht krijgen. Ik heb een tijdje een blog gevolgd waar je vrijwel dagelijks tips kreeg over hoe je het best je blog kon optimaliseren voor zoekmachines of lijstjes met allemaal zaken die je moest doen of niet mocht doen … Binnen de kortste keren had ik het gevoel dat ik een ‘slechte’ blogger was en heb vervolgens besloten om die blog niet langer te volgen.

eatsleepreadrepeatIk weet dat ik nog een heel zaken kan doen waardoor meer mensen me kunnen ontdekken, maar hoop stiekem dat de tags en sociale media daar voor zullen zorgen. De tijd die ik zou nodig hebben om elke blogpost aan te passen spendeer ik immers liever op een andere manier.

Praktische tips ga ik jullie deze maand dus niet echt kunnen geven. Maar mochten jullie die toch graag willen dan raad ik graag Jessica’s blogpost aan. Zij doet net als ik nog steeds mee met deze Beter Bloggen Uitdaging en heeft wel een aantal tips voor jullie uitgeschreven.

5 gedachten over “Beter Bloggen #4: Schrijven & Redactie”

      1. Hihi, ik lees nu pas dit blogje. Als voorbereiding op de vijfde opdracht. Tot op heden trouw iedere maand meegedaan. Heel veel zijn er volgens mij inderdaad niet meer over. Jammer, want was een leuke challenge. Maar ook wel over lange tijd verspreid.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.