Beter Bloggen #1: Grote Schoonmaak

beterbloggenJullie hebben het misschien al gezien … Joany van Craving Pages heeft een nieuw project bedacht. Ze organiseert namelijk de Beter Bloggen Challenge, een uidaging waarbij zowel zij als andere deelnemers proberen om hun blog te verbeteren. Door er een gezamelijk project van te maken, kunnen we elkaar helpen en tips uitwisselen. Een beetje aanmoediging is altijd welkom én ook al weet ik niet meteen of ik veel tips kan geven, toch wist ik vrij snel dat deze uitdaging me wel aansprak.

Gedurende zeven maanden gaan we elke maand een bepaald blog-aspect onder de loep nemen en dit keer is dat … de Grote Schoonmaak.

Ik hou van een overzichtelijk en net huis. Wie maak ik wat wijs … ik hou liefst alles ordelijk en duidelijk. Het zorgt er immers voor dat je leven een pak vlotter verloopt. Zo bespaar je veel tijd doordat je vrijwel alles perfect weet liggen en hoef je geen schrik te hebben voor wat je achter -of onder een verdwaalde stapel kleding of voorwerpen zal terugvinden. Waarschijnlijk zorgt deze bekentenis er voor dat sommige me nu al snel saai zullen vinden, maar ik ben het nu eenmaal gewoon om zo door het leven te gaan.

Het zal jullie dan ook niet verbazen dat dit plannen en organiseren niet enkel wordt toegepast in het huishouden, maar ook in mijn boekenkast -en bij het onderhouden van deze blog. Ik baseerde me voor dit onderwerp op Joany’s omschrijving en ging bepaalde aspecten van mijn blog eens nauwkeurig bekijken.

“Overzicht is de eerste stap naar een betere blog en daarom gebruiken we de maand maart voor het aanpakken van de inhoud van je site. Zijn er pagina’s die je niet meer gebruikt? Heb je al die categorieën wel echt nodig? Staan er nog artikelen stof te vangen in de concepten map? Tijd voor de grote schoonmaak.” – (Bron: Craving Pages)

Pagina’s

indexsiteJaren geleden begon ik met mijn eigen site en die bestaat nog steeds. Alleen ben ik de laatste jaren voornamelijk met de blog bezig. Onlangs zat ik dus met een dilemma … wat doe ik met de overige pagina’s die je kan terugvinden op de site? Vul ik ze verder aan of verwijder ik ze?

zwartraafjebyemmyZo kan je een overzicht terugvinden van mijn persoonlijke film, cd -en boekencollectie, een recensie-archief, een recepten-rubriek, een pagina vol foto’s van eigen creaties, … Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet veel zin had om de html-codes van elke individuele pagina aan te passen en heb uiteindelijk besloten om ze toch allemaal te behouden. Vooral het online kookboek -en de foto’s van knutselwerkjes worden regelmatig bekeken waardoor het zonde leek om ze te verwijderen (Ah ja, dan zouden jullie die leuke illustratie niet meer kunnen zien die Emmy voor me maakte). Ik heb wel besloten om de indiduele pagina’s per boek/film/cd te verwijderen. Uiteindelijk vind je die gegevens al op zoveel sites terug dat het zonde van de ruimte is én vooral tijdverlies. Een deel is al aangepast, de boeken komen binnenkort aan de beurt.

Categorieën

categorieenHet aantal categorieën valt gelukkig nog mee op de blog, al merk ik wel dat er twee bij staan die niet frequent worden gebruikt. Ik wist zelfs niet meer dat er een Cupcake-rubriek is. Hoogstwaarschijnlijk zal die binnenkort dan ook verwijderd worden en misschien komen er wel nieuwe bij voor de terugkerende rubrieken die hier nog niet zijn terug te vinden. De Full of Colours en Blogger Lovin bijvoorbeeld.

Artikelen

organisingIk weet dat veel collega-bloggers gebruik maken van concepten maar zelf heb ik dat nog nooit gedaan. Op de meest onmogelijke momenten bedenk ik me allerlei onderwerpen om uit te werken in een blogpost. Die ideetjes bewaar ik in een LibreOfficeCalc-document waar ik ze sorteer per soort. Terugkerende rubrieken bijvoorbeeld, maar ook éénmalige blogpost-onderwerpen, lijstjes die ik wil uitwerken (ik ben nu eenmaal een lijstjes-fan) én Tags en Challenges die ik misschien ooit nog eens wil invullen. Af en toe noteer ik ze ook gewoon in een schriftje vermits er nu eenmaal niet steeds een laptop in de omgeving is wanneer me iets te binnenschiet. Toch ben ik blij dat ik op dit overzichtelijke document kan terugvallen.

Reeds geschreven én gepubliceerde blogposts komen in een archief terecht. Af en toe is het wel handig om snel te kunnen bekijken of ik niet teveel in herhaling val of wanneer ik nu weer juist iets online kwam.

Afbeeldingen

Eén ding heb ik ondertussen al bijgeleerd … geef je foto’s en bewerkte afbeeldingen een naam die je makkelijk kan onthouden én terugvinden. Het gebeurde vroeger maar al te vaak dat ik iets wou hergebruiken maar het uiteindelijk terug aan de mediatheek toevoegde om tijd te besparen. Meermaals dezelfde afbeeldingen uploaden verbruikt natuurlijk onnodig veel plek én je kan het makkelijk oplossen door van in het begin een naam toe te kennen aan je foto’s in plaats van de standaard cijfer-benaming.

afbeeldingenmappenOok de prenten die ik in de toekomst nog wil gebruiken en bewerken staan geordend op de harde schijf, de cloud en memorystick. Je weet immers maar nooit en ik wil het echt niet meemaken dat ik al mijn blog-materiaal een keertje kwijtspeel. Ook die afbeeldingen zijn gesorteerd in aparte rubrieken. Ik veronderstel dat iemand anders binnen de kortste keren gek zou worden van al die submappen, maar zelf weet ik net als in mijn boekenkast alles perfect staan. Herbruikbare foto’s, bewerkbare prenten, allerlei achtergronden gesorteerd op kleur en thema, frames, clipart, … Het zijn er heel wat maar door al die mapjes weet ik wel snel een geschikt exemplaar te vinden wanneer ik een specifieke afbeelding zoek.

Tags

Tja, hier kan ik dus wel wat hulp gebruiken. Ik heb immers gigantisch veel verschillende tags in gebruik én heb geen flauw idee hoe ik dit aantal moet inperken. Bij elke recensie vermeld ik de titel, auteur en uitgeverij dus daar komen er sowieso steeds meer bij. Ik ga duidelijk eens wat tijd moeten vrijmaken (lukte het maar om wat extra tijd bij te maken) om me hier mee bezig te houden én een massa éénmalige tags te verwijderen.

Plugins

Hier komt niet veel grote schoonmaak bij kijken vermits ik heel weinig plugins gebruik. Er zijn er enkele die ik graag wil toevoegen, maar tot nu toe heb ik er niet veel geluk mee gehad. De twee keer dat ik zelf iets probeerde toe te voegen kreeg ik zodra ik die activeerde zo’n ‘White Screen of Death’ en moest mijn echtgenoot me uit de nood helpen. Hopelijk lukt het binnenkort wel eens om jullie gerelateerde blogposts voor te schotelen of een degelijke analytische plugin te ontdekken die me iets meer doet ontdekken dan Google Analytics.

Ik maak mezelf graag wijs dat ik al vrij georganiseerd te werk ga maar er zijn toch duidelijk nog een aantal zaken voor verbetering vatbaar. Het uitkuisen van die grote hoeveelheid tags bijvoorbeeld én het toevoegen van eventuele nieuwe categorieën zodat jullie alle posts uit een specifieke rubriek snel kunnen terugvinden.

Laat het me gerust weten wanneer jullie handige tips voor me hebben.

15 gedachten over “Beter Bloggen #1: Grote Schoonmaak”

  1. Foto’s als cijferbenaming – herkenbaar ^^” Al stop ik wel al m’n foto’s netjes in mapjes zodat ik ze altijd goed terug kan vinden 😀 Ik vind dat jouw categorieën er netjes bij staan hoor! Niet teveel en ook niet te weinig :3 Ik vind zelf dat ik teveel categorieën heb, maar aan de andere kant bevat mijn blog ook wel verschillende onderwerpen dat het lastig wordt om er een paar te schrappen.

    1. Dankjewel! Ik moet nog steeds werk maken van mijn Tag-huiswerk. Dat zijn er ondertussen super veel dus ik vrees dat die
      klus lang zal duren.

  2. Heb je een WordPress.org blog? Want voor gerelateerde items zou je dan Jetpack plugin kunnen gebruiken. Dat is een plugin met heel veel verschillende functies waaronder een gerelateerde items functie. Die gebruik ik ook.

  3. Leuk dat ik nog een artikel over de Beter Bloggen Challenge heb gevonden 🙂 Ik voelde me namelijk de enige, en ik heb ook al werk achter de rug deze week xxx

  4. Wat een leuk project is dit. Altijd goed om je dagelijkse bezigheden eens in de zoveel tijd eens onder de loep te nemen. Want soms veranderen er heel wat dingen, zo ook je interesses. Altijd lastig om te bepalen wat nu wel mag blijven op je blog en wat niet. Laatst heb ik alle categorieën ook veranderd, meer bij elkaar in gezet om het wat overzichtelijker te maken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.