Beter Bloggen #2: Lay-out

beter-bloggen-2Toen Joany op Craving Pages haar Beter Bloggen Challenge voorstelde, besloot ik om zelf ook mee te doen aan deze uitdaging. En euhm … dat heb ik geweten. Nu ga ik wel heel georganiseerd te werk, maar ik modderde maar wat aan met mijn tags. Het was geweldig geweest mocht ik van in het begin hebben geweten waarop ik moest letten. De afgelopen maand heb ik immers heel wat tijd verloren (nu ja, misschien een foute woordkeuze, vermits ik er nadien wel tijd mee zal winnen) met het sorteren en aanpassen van een groot aantal tags.

Plots had ik de smaak te pakken en zag ik nog andere zaken die ik ook anders wil aanpakken en toen was het hek helemaal van de dam. Want tja, als je al de bestandsnamen van je afbeeldingen wil aanpassen, je rubrieken en tags wil omschrijven, … dan heb je al snel een massa tijd nodig. Vermits ik mijn tijd liefst van al lezend doorbreng, heb ik dan ook besloten om mezelf wat meer tijd te geven en het geleidelijk aan te pakken.

Ondertussen zitten we echter al in de tweede maand van de Beter Bloggen Challenge en het is dan ook de bedoeling dat we ons in april focussen op de lay-out van onze blog. Achter de schermen ziet het er nu minder chaotisch uit, dus is het tijd om ook het zichtbare gedeelte is grondig aan te pakken.

Ik was alvast gestart met een plugin die dode links voor me zou opzoeken, zodat ik die manueel kan aanpassen of verwijderen. Het leek me een geweldige uitvinding tot die plugin er na drie dagen ineens voor zorgde dat de hele server vastliep. Blijkbaar wil hij teveel links tegelijkertijd controleren en slaagt dan vervolgens tilt. Hopelijk kan hier iets aan gedaan worden. Gelukkig is het einde van deze maand nog niet in zicht en heb ik dus nog wat tijd om een oplossing voor dit probleem te zoeken.

related-blogpostsHet installeren van Jetpack lukte dan weer wel en dankzij hen (Dankjewel voor de tip, Jessica!) heb ik nu onderaan elke blogpost een suggestie van gerelateerde artikelen staan. Dit wilde ik eigenlijk al een hele tijd aan mijn blog toevoegen dus ik ben er best wel gelukkig mee.

Verder hou ik eigenlijk wel van mijn vrij sobere lay-out. Ik ben niet iemand die regelmatig van look zal veranderen omdat ik deze wel mooi bij de naam van mijn blog past. Bovendien is hij heel herkenbaar en dat is nog meer reden voor mij om hem te behouden. Het zou leuk zijn mochten de lijnen van mijn header over de hele breedte doorlopen, maar daar kan ik jammer genoeg zelf niets aan veranderen.

2-sidebars

Op zich vind ik het een voordeel dat je met één klik vanop mijn blog naar de site kan gaan. Zo kan je bij mijn film-, boeken- en cd-overzicht gaan kijken. Kan je het recensie-archief raadplegen, foto’s van creaties bekijken, lekkere recepten opzoeken wanneer je geen kook-inspiratie hebt, inspirerende quotes lezen, … Maar ik vrees dat men zal denken dat die links de blog-categorieën zijn in plaats van de verschillende rubrieken van mijn Zwartraafje-site. Daarom overweeg ik met een linker én rechter sidebar te werken. Op die manier valt het verschil tussen de blog-categorieën en site-rubrieken hopelijk beter op.

Het archief heb ik alvast een beetje aangepast. Dat kunnen jullie vanaf nu raadplegen via een kalender in plaats van het eerdere dropdown-menu. Als je over de gemarkeerde dagen heen gaat verschijnt de titel van de betreffende blogposts.

Eigenlijk heb ik geen flauw idee waar ik kan terugvinden of er afbeeldingen zijn die niet laden. Worden die ook weergegeven met de Broken Link Checker? Of gaat die enkel op zoek naar url’s die geen bestemming vinden?

Ik denk dat ik deze maand vooral jullie hulp kan gebruiken.

Missen jullie nog iets op mijn blog? Staat er toch iets overbodigs tussen? Vinden jullie die extra sidebar handig of maakt hij het geheel te druk? Laat het me gerust weten …

9 gedachten over “Beter Bloggen #2: Lay-out”

 1. Ik denk dat een rechterkolom goed bij je layout zou staan… Bij mij zit er nu namelijk erg veel ruimte tussen je content en de linkerbalk. Of de contentbalk verbreden… als dat mogelijk is.

  1. Ik zou inderdaad liefst bij één sidebar blijven en de contentbalk verbreden. Momenteel is dat echter geen optie dus misschien eerder iets voor in de toekomst.

 2. Altijd leuk als de layout bij de site zijn naam past ^^ Ik mis niks denk ik, een tweede sidebar zou ik persoonlijk zelf niet doen. Wordt zo druk anders.

  1. Daar had ik zelf ook schrik voor en vermits de meeste er hetzelfde over lijken te denken blijft het normaal wel bij die ene sidebar.

 3. Leuk om te lezen dat je blij bent met Jetpack :D.

  Een extra sidebar zou ik niet doen, bij de meeste websites met 2 sidebars vind ik het te druk, maar jij zou natuurlijk de uitzondering op de regel kunnen zijn dus wie weet werkt het bij jou wel goed ;-).

  Hoe het zit met het niet laden van afbeeldingen weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat het vooral helpt als je de afbeeldingen niet zeg maar ergens anders vandaan streamt, maar dat hij echt op jouw website staat. Dan heb je minder kans dat een plaatje het niet meer doet. Als er een plugin voor bestaat dan heb ik die nog niet gevonden, volgens mij kan het in elk geval niet met de broken link checker.

  1. Oh, dan moet ik me geen zorgen maken om afbeeldingen die er niet meer zouden doorkomen. Ik heb alle afbeeldingen immers zelf op de blog geplaatst. Dat is alweer een klusje waar ik me niet mee moet bezig houden. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.