De Studie – Joelle Charbonneau

destudie

 

Titel: De Studie (De Test-trilogie, Deel II)
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
342 p.

“Malencia Vale heeft in deel 1 van De Test-trilogie de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu een van de twintig uitverkorenen die mogen studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator?

Achterdochtig geworden, probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit, en dat de selectie voor de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie…”

Cia slaagde er in het eerste boek uit deze reeks in om de Test te doorstaan. Samen met 6 andere meisjes en 13 jongens vormt ze een groep van 20 uitverkorenen die nu een grote kans krijgen om zichzelf verder te ontplooien. Ze mogen immers studeren aan de universiteit van het Verenigde Gemenebest. Nu ja, dat mogen ze wanneer ze slagen voor het examen waarvoor ze maandenlang hebben gestudeerd. Hun eindresultaten bepalen niet alleen of ze al dan niet aanvaard worden voor de Studie, maar ook in welke richting ze zullen worden ondergebracht.

Dit is waarvoor ze zolang gewerkt en geleerd hebben. Maar wanneer de onwetende Malencia een boodschap van zichzelf ontdekt, lokt deze flitsen van een verleden uit dat ze zich niet zou mogen herinneren en dan ook voor iedereen verborgen moet zien te houden.

Terwijl ze haar uiterste best doet om op te gaan in de studentengroep en zo weinig mogelijk aandacht te trekken roepen deze herinneringen echter veel vragen op bij Cia. Bovendien zorgen ze er voor dat het nog moeilijker wordt om te bepalen wie ze wel of niet kan vertrouwen.

Bij de Test kon Malencia niet anders dan de confrontatie aan te gaan. Nu is het echter haar eigen keuze … loopt ze het risico om zichzelf bloot te stellen aan gevaar terwijl iedereen haar in het oog lijkt te houden?

‘De Test’ was een heel aangename ontdekking voor mij en ik was dan ook erg nieuwsgierig of ook ‘De Studie’ me zo positief zou kunnen verrassen. Ja hoor! Dit tweede deel is een volwaardige opvolger die minstens even goed is als zijn voorganger die het startschot van de Test-trilogie gaf.

Een ding moet ik Joelle Charbonneau alvast nageven … ze slaagt er in om de lezer van aan het begin van het boek meteen in het verhaal te laten wegduiken. Dit boek is niet van bij de start super spannend, wel zorgen de beeldende omschrijvingen van de auteur en voor dat haar personages en de situatie waar ze zich in bevinden heel overtuigend overkomen bij de lezer. Door haar manier van schrijven lijkt het wel alsof je samen met Cia rondtrekt en al haar avonturen meemaakt vanop de eerste rij. Hierdoor word je erg snel meegesleept in het verhaal, waarin de spanning heel geleidelijk aan wordt opgebouwd om ten slotte met een heuse cliffhanger te eindigen.

Dit tweede deel is niet zomaar een opvulling naar de finale toe. Het is een meeslepend, overtuigend verhaal dat zo verslavend werkt dat je het ontzettend snel uitleest. Bovendien krijg je dankzij ‘De Studie’ meer inzicht in de politieke intriges die zich in de coulissen afspelen. Je merkt al snel dat deze serie op een spannende ontknoping afstevent en ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar ‘Het Examen’. Dit derde deel en de afsluiter van de Test-trilogie komt normaal uit in september 2014. Nog eventjes aftellen dus …

3 gedachten over “De Studie – Joelle Charbonneau”

  1. Het 3e deel is verschenen! ‘Het examen’ ligt al opzij voor de bib en wordt over 10 dagen geleverd. Nu mijn collega’s wat harder laten werken zodat ik het vlug kan lezen 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.