Het examen – Joelle Charbonneau

hetexamen

 

 

Titel: Het examen (De test-trilogie, #3)
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
319 p.

“Malencia Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test. De toekomst van het Verenigde Gemenbest hangt aan een zijden draadje. Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de test.

Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn …

De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop. In dit derde en afsluitende deel van haar Test-trilogie weet Joelle Charbonneau de spanning tot grote hoogte te laten stijgen. Klaar of niet, het is examentijd … en het laatste examen is het allergevaarlijkst!”

Verhaal:

In de voorgaande delen uit de Test-trilogie deed Cia een aantal verhelderende ontdekkingen. Jammer genoeg waren de feiten die voor haar aan het licht kwamen geen positieve zaken, blijkbaar ging het er nog erger aan toe dat ze had verwacht en één ding was dan ook duidelijk aan het einde van ‘De Studie’ … het selectieproces dat bekend staat onder de naam de Test moet worden stopgezet.

Alleen het realiseren van dit streefdoel is niet zo simpel. De politiekers en manipulerende machthebbers van het Gemenebest hebben het immers nog steeds voor het zeggen, zelfs de rebellen die in opstand willen komen worden onwetend bespeelt als marionetten. Het heeft er dan ook alle schijn naar dat Cia voor een onmogelijke opdracht staat én in dit geval is een herexamen geen optie …

Mijn mening:

Toen ik ‘De Test‘ leende bij de bibliotheek, bleek dit boek een aangename verrassing te zijn. De wereld die Joelle Charbonneau heeft tot leven gebracht sprak me meteen aan. Ook ‘De studie’ het tweede boek uit deze reeks wist me te bekoren. Ik had dan ook erg hoge verwachtingen van ‘Het examen’ en verwachtte dat dit afsluitende deel uit zijn voegen zou barsten van de spanning én actie.

Jammer genoeg viel dit wat tegen. Een oneerlijke recensie is nogal nutteloos dus moet ik eerlijk toegeven dat ik een beetje teleurgesteld was in dit boek. Het eerste deel van het boek bestaat immers voor een groot deel uit herhaling. Het gepieker van Cia is op zich wel begrijpelijk, vermits ze een uiterst moeilijk beslissing moet nemen. We hebben het hier immers over gewetensvragen die serieus kunnen concurreren met de morele dilemma’s waar bekende filosofen het hoofd over bogen. Desalniettemin wordt al dat getwijfel na enkele herhalingen toch wel wat langdradig.

Soms lijkt Cia ook heel veel weg te hebben van MacGyver. In de eerdere delen vond ik het telkens heel tof dat ze zo goed haar plan kon trekken en zich uit vrijwel elke situatie wist te redden. Doordat ze echter nooit een foutje lijkt te maken, werd deze zelfredzaamheid echter iets minder geloofwaardig. Haar handigheid roept dus een dubbel gevoel bij me op. Langs de ene kant vind ik het geweldig dat ze zo’n sterk karakter is dat zichzelf weet te redden, langs de andere kant ging het er af en toe een beetje over. Sommige montage-scènes worden zo gedetailleerd omschreven dat het bij één bepaald fragment leek alsof het uit een praktijkles gegrepen was.

Ik zei het al eerder, het is logisch dat Valencia niet onbezonnen aan haar opdracht begint. Wil ze dit wel doen, is het haalbaar, wie kan ze vertrouwen, … ? Mensenkennis is niet voldoende vermits het menselijk gedraag nu eenmaal onvoorspelbaar is en door talrijke factoren beïnvloed kan worden. Kan ze wel iemand vertrouwen? Ik snap wel dat die vragen aan bod komen maar door al dat redeneren, filosoferen en plannen bevat dit boek minder actie en spanning als zijn voorgangers.

Gelukkig brachten de conversaties die Cia’s overwegingen onderbreekten wat meer vaart in het verhaal. ‘Het Examen’ las dus wel erg vlot en geeft een antwoord op de meeste vragen die werden opgeroepen bij het lezen van ‘De Test’ en ‘De Studie’. Desondanks moet ik eerlijk toegeven dat dit afsluitende deel me minder wist te bekoren dan zijn voorgangers.

2 gedachten over “Het examen – Joelle Charbonneau”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.