De Test – Joelle Charbonneau

 

 

Titel: De Test (trilogie, deel 1)
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
362 p.

 

De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan de Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniëen van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land.

Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar de Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Cia komt al snel tot de ontdekking dat ze op zichzelf aangewezen is, maar door haar intuïtie te volgen en intelligentie en durf te tonen komt ze steeds een testronde verder, terwijl haar medekandidaten stuk voor stuk het toneel moeten verlaten, levend of dood …

Heeft Cia het in zich om ook de allerlaatste horde te nemen? Kan ze overleven in het speelveld van de vierde ronde: het verwoeste en vervuilde land dat ooit Amerika was, en lukt het haar om op tijd de hoofdstad te bereiken? En kan ze de mensen die het dichtst bij haar staan wel echt vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

Dit boek werd bij publicatie aangeraden voor de fans van zowel de Hongerspelen als de Divergent-reeks. Meer zelfs, sommige bestempelden het verhaal meteen als de nieuwe Hongerspelen. Ik was dan ook erg benieuwd toen ik ‘de Test’ eindelijk in handen kreeg …

Het verhaal leek zich in het begin traag op te bouwen, maar plots liep dat tempo de hoogte in. Vanaf Cia terecht komt in Tossu City, komt alles in versnelling. Ik ben blij dat ik pas in dit boek ben beginnen lezen toen ik wist dat ik de tijd had om door te lezen want hoe meer het verhaal vordert hoe moeilijker het wordt om het boek neer te leggen.

Ik vond het mooi dat Cia ondanks het feit dat wantrouwen in deze situatie vaak je redding kan zijn, toch haar geloof in de mensen niet lijkt te verliezen. Dat vertrouwen is misschien haar zwakke punt, maar het maakt haar ook tot wie ze is. Iemand die zelfs in zware omstandigheden nog belang hecht aan de morele waarden die ze van haar ouders leerde. Net die zwakke plek maakt haar een heel menselijk personage én dit zorgt voor een verhaal dat verbazingwekkend realistisch lijkt.

Gelukkig is Cia ondanks haar vertrouwen niet naiëf, ze is erg intelligent maar beschikt daar naast ook over een heel goed inzicht én is erg vindingrijk. Deze drie karaktertrekken komen haar heel goed van pas tijdens deze test. Dat is maar goed ook vermits ze al snel moet vaststellen dat waar ze zolang naar uitkeek en bijna niet van durfde dromen, in werkelijkheid plots een heuse nachtmerrie lijkt te zijn.

Dankzij Joelle Charbonneau’s vlotte en aangename manier van schrijven leest je dit boek erg snel uit. Voldoende plotwendingen zorgen er meteen ook voor dat het verhaal je geen moment verveelt. Ik snap na het lezen van dit boek de vergelijkingen met ‘De Hongerspelen’ wel beter. Er zijn immers een hele hoop gelijkenissen tussen beide verhalen, maar ik moet daar meteen ook bij vermelden dat ik ‘De Test’ minstens even goed vind. Misschien zelfs beter door het geloofwaardigheidsgehalte en de spanning in dit sterke debuut.

3 gedachten over “De Test – Joelle Charbonneau”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.