Harry Potter Lego #5: Hogwarts

Bij sommige zaken ben ik er vrij snel bij terwijl het bij andere zaken net andersom gaat. Neem nu Lego. Als kind was ik wel een grote Duplo-fan. Ik herinner me dat ik één jaar verschillende kamers cadeau kreeg met de feestdagen. Eerst ééntje van de Sint, dan een van zowel mijn meter, peter én ouders zodat ik tegen Nieuwjaar het volledige huis kon maken. Wat ik trouwens super vaak gedaan heb in allerlei mogelijke vormen. De ene keer als loft, een andere keer met een mezzanine, … niet dat ik als kind die termen kende maar toch. In die periode leek ik een klein beetje weg te hebben van een architect die allerlei speciale constructies wilde uitproberen. Maar waar velen nadien de overstap naar Lego maken viel het bij mij stil.

Mijn broers speelden wel graag met Lego maar zelf begon ik toen meer te lezen en knutselen. Het begon echter te kriebelen toen ik enkele jaren terug zag dat er Harry Potter Lego-sets uitkwamen. Corona en dan vooral de lockdown zorgde ervoor dat er uiteindelijk toch een set gekocht werd. Dat was de Astronomy Tower set én die bleek slechts het startschot te zijn. Later dat jaar besloten we immers om als we dan toch niet naar Centerparcs konden gaan maar meteen naar Hogwarts te vertrekken. Eerder kwamen al enkele andere sets aan bod maar het leek me leuk om dit keer het grote Hogwarts kasteel in de spotlight te zetten.

Ik was behoorlijk onder de indruk van het aantal stukjes dat op de doos wordt aangegeven. Gek genoeg is dit nog niet het grootste aantal. Ondertussen groeide de collectie immers aan met een set die niet minder dan 75 978 stuks telt. Net als bij de andere sets vond ik het ook hier heel fijn om het stelselmatig te zien groeien.

Om beetje bij beetje allerlei bekende plekken van het magische Hogwarts te herkennen. Ik had de set heel snel in elkaar kunnen steken maar dat heb ik niet gedaan. Tja, ik ben iemand die graag ergens van geniet. Cadeautjes pak ik (vroeger tot grote frustratie van mijn broer) liefst traag uit en over deze grote set heb ik meerdere weken gedaan. Steeds maximum drie zakjes per dag/avond en dan weer even wachten voor ik aan de volgende begon. Maar ondertussen wel volop genieten van hoe knap de scènes zijn uitgewerkt.

Ik vraag me vaak af hoeveel tijd er wel niet in moet kruipen om zo’n grote Lego-set te bedenken en verwezenlijken. In vergelijking met de sets die ik me van vroeger herinner bevatten deze immers veel meer details. De glasramen rond de Grote Hal, de banners en fakkels die er tegen de muren hangen, de vele ramen rond de courtyard,

Jammer genoeg zit er bij de set geen legertje huiselfen dus op sommige van deze foto’s zie je dat er al behoorlijk wat stof verzameld was in de Room of Requirement en Professor Snape’s klaslokalen. Sorry Severus.

Yep, zelfs Umbridge was van de partij. Dat stukje heb ik misschien ietsje sneller gebouwd dan de rest zodat ik snel aan een ander gedeelte kon verderwerken. Ondanks de kleine oppervlakte van dit lokaal werd er toch aan gedacht om achter haar bureau een muur te vullen met ietsiepietsie mini bordjes. Mochten ze even kleine stickers van katten hebben gehad dan hadden die er ongetwijfeld ook bij gezeten maar Dolores moest het met blanco bordjes stellen.

Ik weet dat ik in herhaling val maar er werden dus echt heel veel zaken in het kasteel verwerkt. Van een donkere ruimte met Devil’s Snare komen we terecht in een kamer vol vliegende sleutels en een mini-bezemsteel om vervolgens bij een schaakspel te belanden. Zelfs de mirror of Erised werd niet vergeten.

Torens inclusief zijkantelen, de bekende overdekte brug, welvingen, gangen, …

De houten deuren die toegang geven tot de grote hal, de klokkentoren boven die ingang, Dumbledore zijn kantoor in de toren en de schilderijen en voorwerpen die er tegen de muren hangen.

Zelfs aan de met bloed geschreven tekst die aankondigde dat de geheime kamer geopend was werd gedacht. Maar ook de Gryffindorm common room (inclusief aankondigingenbord én het portret van de Fat Lady en het klaslokaal van Defence Against the Dark Arts kwamen aan bod.

De bibliotheek had van mij wel een pak groter mogen zijn. Misschien moet ik dat toch nog even doorgeven als een werkpuntje. 🙂

Ik denk dat ik er even lang over heb gedaan om de set af te breken en in genummerde zakjes te bewaren dan ze in elkaar te steken maar het gaat het wel een pak makkelijker maken om ze nog een keer opnieuw in elkaar te steken. Dat is dus iets om naar uit te kijken.

Je merkt wel duidelijk dat deze set vooral als pronkstuk bedoeld is. Je herkent de kamers en voorwerpen maar de ruimten en personages zijn zo klein dat je er niet echt mee kan spelen. Al een geluk dus dat ik het vooral heel fijn vind om sets te bouwen in plaats van er vervolgens ook mee te willen spelen.

Hebben jullie Lego in huis of staan er (nog) enkele sets op je wenslijst? Het hoeft uiteraard niet van Harry Potter te zijn want de laatste jaren hebben ze zo’n groot aanbod dat er voor iedereen iets naar zijn zin te vinden is. 

9 gedachten over “Harry Potter Lego #5: Hogwarts”

 1. Ha, ik was/ben ook zo iemand die cadeaus traag kan uitpakken! Deze set zou ik graag ook eens maken, maar misschien is dat een beetje ambitieus. De afgelopen maanden bouwden wij vooral Lego Friends setjes van Juliette, en ik herontdek het plezier van bouwen (en ook weer afbreken). Het is inderdaad gek hoe alles zo geëvolueerd is, zowel qua detaillering als qua innovatie als qua kleuren. Het is en blijft heel leuk speelgoed!
  Wel een enorm werk om bij het afbreken alles weer in de zakjes te stoppen, maar je kan haast niet anders, of je vindt de blokjes nooit meer terug…

  1. Als je de ruimte hebt om het te plaatsen zou ik het wel eens doen. Je kan Lego sets huren maar dan moet je ze afhankelijk van hoeveel je ervoor betaalt wel op 1 of 2 weken in elkaar steken. Ik vond het zelf heel leuk om er heel lang over te doen. Dat probleem heb je natuurlijk niet met kleinere sets. Die van Lego Friends steken precies ook wel tof in elkaar. Fijn dat Juliette op die manier ook kennis maakt met Lego. Het zou echt niet doenbaar zijn mocht ik het gewoon afbreken en in één grote doos bewaren. Misschien wanneer je van die sorteerdozen hebt zodat je ze op grote en kleur kan sorteren maar dit lijkt me toch veel handiger wanneer ik het een tweede keer in elkaar wil steken.

 2. Ik heb zelf geen geduld voor Lego sets, maar ik ken wel een paar mensen die ze verzamelen (waaronder jij dus) en ik vind het altijd heel cool om te zien hoe zoiets wordt opgebouwd en hoe een set tot leven komt. En al die kleine details zijn echt machtig mooi. Ik was blogjes aan het lezen om wat wakker te worden, maar toen zag ik die foto van de hal waar er gegeten wordt (en waar de Sorting Hat hun huis vertelt) en dacht ik eerst dat de tafels een Leo-bar waren. Tijd voor ontbijt dus want ik zie dingen die er niet zijn haha.

  1. Haha, ik snap wel dat je daar een Leo-reep in herkent wanneer je met honger aan het lezen bent. 🙂 Maar inderdaad vooral een duidelijk signaal dat je lichaam behoefte had aan een ontbijt. Ik ben ondertussen aan een andere set bezig en ben ook daar weer volop van aan het genieten. Het steekt steeds zo geniaal in elkaar.

  1. Die set is ook echt indrukwekkend hé. De doos trekt meteen je aandacht door het grote formaat (én de prijs, dat ook natuurlijk)

 3. Hier zijn we met 4 grote Lego fans, maar Star Wars neemt hier de bovenhand, samen met Ninjago en Chima waar het ooit mee begon. Had ik 12 jaar geleden geweten wat er allemaal van HP ging komen dan had ik misschien toch wat anders kunnen doen om de richting bij te sturen… Maar ik geniet enorm van de foto’s die jij deelt! Geweldig om al die details te kunnen zien!

  1. Het is nooit te laat om een Reparo-spreuk toe te passen op jullie Lego-collectie hé. 🙂 Wel fijn om te horen dat je van de foto’s geniet want ik vermoed dat er hier nog wel enkele Harry Potter Lego-posts gaan verschijnen. De Diagon Alley set bevat immers ook heel veel leuke details.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.