Mijn huidige TBR in cijfers

Begin april vorig jaar legde ik voor het laatst mijn TBR onder de loep. Het werd dus stilletjes aan om nog eens werk te maken van deze terugkerende en nog steeds confronterende blogpost. Gelukkig kan ik het veel makkelijker bijhouden sinds ik op Goodreads een aparte plank heb aangemaakt met mijn fysieke TBR. Ja, ik weet het e-books zijn ook boeken en dus is het eigenlijk niet mooi van me dat ik hen straal negeer wanneer ik deze blogpost samenstel. Maar ik doe het dus lekker toch. Mijn e-reader opkuisen is dan weer een klusje voor een andere keer. Misschien laat ik jullie dan nog wel eens weten hoeveel ongelezen boeken me daar nog staan te wachten.

Bij de vorige telling bestond mijn TBR uit 139 boeken (wat al opmerkelijk beter was dan de iets meer dan 170 ongelezen boeken van de telling daarvoor. Mijn huidge TBR telt 130 boeken. Het gaat traag maar hij blijft dus wel nog steeds dalen. Voor wie desondanks toch vindt dat zo’n grote TBR overdreven is … Het is een investering. Echt waar! Of hebben jullie het nieuws gemist dat er een tekort aan papier is door alle online bestellingen?

Qua genres is fantasy nog steeds de koploper. Al is dat natuurlijk geen verrassing.

7 x romantische verhalen
1 x Contemporary YA
120 x fantasy en scifi (veel urban fantasy en paranormal romance)
1 x thrillers
1 x verhalenbundel

Bij de doelgroepen zijn het voornamelijk boeken voor volwassenen al staan er ook nog 6 Young Adults en 4 jeugdboeken op me te wachten.

Anekdotes over enkele van de ongelezen boeken:

Ja, die van Robert Jordan staan nog steeds op me te wachten en nee ik heb nog steeds geen zin om er aan te beginnen. Het ziet er dus naar uit dat die 14 boeken nog wat langer gaan moeten wachten.

Wat opvalt bij het bekijken van mijn TBR is dat er heel veel van de boeken tweedehands zijn. Minstens 35 boeken werden in een kringloopwinkel of bij deSlegte aangeschaft. Anderen werden dan weer geruild.

Daarnaast staan er ook nog vier boeken tussen die ik bij mijn vorige bezoekje aan Londen heb gekocht.

Er zit een boek bij dat ik al tweemaal heb proberen te lezen. Tot nu toe zonder succes. Hopelijk heeft een derde poging meer succes want anders zal het bij een volgende TBR in cijfers blogpost niet meer op de lijst staan.

Een paar van de ongelezen boeken lijken er wel om te vragen om in oktober gelezen te worden. Dus misschien moet ik alvast eens een Halloweenige boeken selectie klaarleggen.

Ik heb het uit nieuwsgierigheid even nagekeken en exact zes boeken kreeg ik bij eerdere swaps. Geloof me gezien het aantal swap-acties waaraan ik al heb meegedaan valt dat aantal eigenlijk nog heel goed mee.

Auteurs die me nog veel leeswerk gaan bezorgen in deze tbr:

Robert Jordan – 14 boeken – die van hierboven dus
J.R.Ward – 7 boeken
Rachel Caine – 5 boeken
Kresley Cole – 5 boeken

Wat taal betreft zijn de Engelstalige boeken meer vertegenwoordigd dan de Nederlandse.

100 x Engels
30 x Nederlands

Hoe staat het met jullie TBR?

9 gedachten over “Mijn huidige TBR in cijfers”

 1. Ik ook zo’n plank bij op Goodreads en ik denk wel dat die up to date is. De teller staat momenteel op 143 boeken, maar ik heb eigenlijk niet bijgehouden wat dit voorgaande jaren was… Verdere analyses heb ik eigenlijk ook nog niet gedaan op die specifieke plank.
  En ja, dit gaat ook alleen over fysieke boeken. E-boeken is een compleet ander verhaal, lol

  1. Oh tof, dan zitten we vrij dicht bij elkaar. Ik vind die plank echt zo handig om het bij te houden. Toch zeker voor het samenstellen van deze jaarlijkse overzichtspost. Niet dat ik wakker lig van het aantal ongelezen boeken in mijn kast hoor. Ik vind het ergens een heel geruststellend gevoel dat er zoveel ongelezen boeken binnen handbereik liggen. Maar ik wil het dus wel een beetje in het oog houden. Behalve dus die e-boeken. Die blijf ik voor het gemak maar wat negeren. 🙂

 2. O die mok is keileuk. Tenzij je boeken in de weg staan zou ik me niet druk maken dat je nog boeken moet lezen. Mijn TBR wil ik niet eens weten ik heb zóveel boeken liggen die ik nog moet lezen en ik vind het heerlijk. Ze staan ook niet in de weg vooral heel netjes in een kast en de rest in bakken onder de trap. Maar om je een beeld te geven ik vermoed dat ik op het 5-dubbele zit!

  1. Die mok was een heel lieve verrassing van Kwante in Wonderland. Als ik me niet vergis zat hij in een Celebrate Books Box die enkele jaren eerder werd verkocht. Nee hoor, de boeken staan gelukkig niet in de weg. Net als jij vind ik het trouwens een heel geruststellend gevoel dat er nog heel wat ongelezen boeken binnen handbereik op me liggen te wachten.

 3. Wat een goed idee om een TBR-plank op Goodreads te maken! Mijn TBR (die wel een pak lager ligt dan de jouwe denk ik, al durf ik niet goed tellen) bestaat uit verschillende hoopjes, door ons huis verspreid. Er zijn boeken bij die ik vorig jaar (of langer geleden) kocht. Maar ik ben onlangs wel beginnen lezen in een van de boeken die al het langste op mijn TBR ligt, dus er zit wel een beetje schot in de zaak. Bij mij zijn het trouwens vooral non-fictieboeken :-).

  1. Ik denk dat ik het ondertussen al bijna twee jaar op die manier doe en het is echt zoveel handiger dan voordien. Eerder hield ik het in mijn boekendatabank bij maar dan moest ik dus telkens de laptop erbij nemen om te zien wat de stand was. Nu kan ik het snel via mijn gsm zien zonder meerdere taps te moeten overlopen. Die lees ik zelf eigenlijk maar zelden. Op kookboeken en af en toe een handwerk boek na.

 4. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens in mijn goodreads gaan kijken en zag ik 170 boeken in mijn TBR staan, waarvan pakweg 1derde boeken zijn die ook al effectief in mijn kast staan. Enkele andere heb ik weinig hoop om ooit nog te vinden en ik heb nu ook gezien dat er een paar boeken tussenstaan die ik toch gelezen heb(goodreads doet dat soms). Maar ik vind het geruststellend om altijd keuzes achter de hand te hebben….

  1. Vroeger hield ik op Goodreads ook een plank bij met boeken die ik wilde lezen maar die groeide zo snel aan dat ze me na een tijdje stress bezorgde. Momenteel zijn het dus enkel de boeken die thuis op me staan te wachten om gelezen te worden. De ebooks die op mijn ereader aan het wachten zijn heb ik echter nog niet opgeteld. Goodreads doet inderdaad soms vreemde dingen. Ik heb ook al meermaals boeken moeten verwijderen die er niet meer zouden mogen instaan en om de een of andere reden zat er ook lange tijd een loop in mijn TBR waarin een 15-tal boeken er tweemaal in stonden.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.