Magisch Haken – Lee Sartori

Titel: Magisch haken – het officiële Harry Potter haakpatronenboek
Auteur: Lee Sartori
Uitgeverij: LS Amsterdam
Bladzijden: 175p.
Prijs: 24,99€
Bron: recensieboek

Laat de magie van de Harry Potter – films door je haaknaalden stromen met dit officiële haakboek vol filmgetrouwe kostuumreplica’s, fantastische amigurumi en betoverende accessoires. In Magisch haken vind je 24 patronen voor beginners en gevorderden. Haak kleding, knuffels, tassen, manden, dekentjes en nog veel meer; geïnspireerd door en direct afkomstig uit de wereld van Harry Potter. Verwarm jezelf met een sjaal van je favoriete Zweinstein-afdeling, haak je eigen levensgrote Sorteerhoed, of creëer magische familieherinneringen met een granny square-deken gebaseerd op Het Nest van de Familie Wemel. Dit boek staat vol met quotes, weetjes van achter de schermen, originele concepttekeningen, kostuumschetsen en filmbeelden om je creativiteit volledig te ontketenen. Dus zwaai met je haaknaald en tover je garens tevoorschijn, zo maak je de meest fantastische projecten voor de hele familie. Dat is nog eens haakmagie!

Mijn mening:

Zoals de tekst op de achterzijde van het boek al aangeeft bevat dit boek uitgebreide instructies voor niet minder dan 24 magische haakprojecten. Die projecten kunnen worden ingedeeld in meerdere categorieën. Zo zijn drie van hen geschikt voor beginners, 16 voor mensen die al wat meer haakervaring hebben en 5 voor gevorderden.

De patronen zijn daarnaast ook opgesplitst in vier hoofd-stukken: Accio Amigurumi, Originele outfits, Magische mode en Accessoires & Memorabilia. In het eerste hoofdstuk vind je zowel magische wezens als personages terug. Denk maar aan Felix de fenix, Dobby de huiself, Hedwig de uil, …

Vervolgens komen er bijzondere kledingstukken langs. De ene keer lijken die zo uit de film te komen in de vorm van afdelingssjaals, of de vest die we herkennen uit een scène in The Three Broomsticks waarin Ron ze draagt of het paarse korte vestje dat Luna draagt wanneer ze de thestrals eten geeft.

Er staan echter ook kleding-stukken in die niet voorkomen in de verfilmingen maar wel heel duidelijk gebaseerd zijn op gebeurtenissen of voorwerpen uit de magische wereld van Harry Potter. Zo staat er een trui in die gebaseerd is op de Onbreekbare Eed tussen Professor Snape en Narcissa Malfoy en sokken die je meteen aan de “Ik hoop dat ik er geen vieze heb” snoepjes van Bertie Botts doen denken.

Afsluiten doet Lee Sartori met enkele items waarmee je je huis kan voorzien van magische details. Een Grim-onderlegger bijvoorbeeld, of opbergruimte voor een deel van je wol in de vorm van een toverketel. Je Hogwarts-brief in de vorm van een schoudertas of een deken dat zo gehaakt lijkt te zijn door Molly Weasley.

Eén ding is zeker dit boek bevat prachtige haakpatronen die je meteen lijken te transporteren naar Hogwarts en andere bekende magische locaties. Het is echter wel een boek voor mensen die al behoorlijk wat haaktechnieken onder de knie hebben. Op de drie patronen voor beginners na zijn de projecten – in mijn ogen alleszins – al vrij complex. Elk patroon bevat uitvoerige instructies maar je merkt wel aan die omschrijving dat men ervan uitgaat dat je de gebruikte terminologie en technieken kent.

In dit boek ga je dus geen stap-voor-stap foto’s terugvinden om een voor jou nog onbekende haakmethode uit te leggen. Er staan ook geen schematische voorstellingen in. Bij het haken van granny squares vind ik zo’n schema met symbolen vaak overzichtelijker dan de uitgeschreven instructies maar geen van beide zijn dus terug te vinden in Magisch Haken. Je vindt er de te volgen stappen enkel in tekstvorm terug. Bij sommige projecten staat er echter wel een kader met extra toelichting over een specifieke techniek of tips.

De omschrijving ‘uitvoerig’ is trouwens niet overdreven. Indien je de Animagus vorm van Professor McGonagall wil maken telt het patroon hiervan immers niet minder dan vijf bladzijden tekst.

Naast die instructies wordt het boek aangevuld met feiten over de voorwerpen, wezens en kledingstukken die de inspiratiebron waren van deze haakwerkjes en geïllustreerd met grote foto’s van de creaties maar ook screenshots uit de films, schetsen, quotes, concept art, tekeningen, …

Ik vind het zonder twijfel een prachtig boek maar ben me er maar al te goed van bewust dat het merendeel van de projecten te hoog gegrepen is voor mij persoonlijk. Zelf zou ik er sneller aan durven beginnen indien er bij de moeilijkere steken en technieken stap-voor-stap foto’s stonden maar nu lijken de meer complexe projecten te ambitieus voor me. Misschien moet ik mijn haakkennis eerst wat bijschaven en vervolgens dit uitnodigende boek terug uit de kast halen wanneer ik wat meer verschillende technieken onder de knie heb. Of gewoon meteen beginnen aan dat knusse Weasley – deken want dat zou me wel moeten lukken en ik vind het er enorm uitnodigend én knus uitzien.

Mijn persoonlijke favorieten:
1. Dobby
2. de Sorteerhoed
3. het deken uit het Nest

Maar ook de toverketels als opbergmand voor een voorraad van je wol, de Hogwarts brief schoudertas, de Grim onderlegger (die ik vervolgens ongetwijfeld niet zou durven gebruiken vermits je theevlekken zo moeilijk kan verwijderen), de Sokken in alle Smaken én de Onbreekbare Eed trui (die ik waarschijnlijk enkel zou dragen indien het een vest/cardigan was in plaats van een gesloten model).

8 gedachten over “Magisch Haken – Lee Sartori”

  1. Wat een leuke review! Het ontbreken van schema’s en zo zou me ook ontmoedigen, maar als het uitvoerig beschreven is, zou dat ook moeten lukken. Verrassend om te zien dat het niet enkel de personages zelf zijn, maar dat zal vooral zijn omdat ik nogal into amigurumi’s ben en dan al de rest lijk te vergeten. Als we elkaar nog eens zien, wil ik het boek graag eens doorbladeren om te zien of vb. Dobby haalbaar is. In de winter is haken altijd leuk, en een uitdaging vind ik altijd leuk!

    1. Bij de kledingstukken en quilt staat wel een kleurenschema. Maar een stekenschema kwam ik nergens tegen. Het is inderdaad een mooi gevarieerd aanbod. Al lijken de kleine schattige HP amigurimi figuurtjes die een vriendin heeft gehaakt me ook wel super schattig. Ze heeft bijvoorbeeld een heel leuke mini Luna gemaakt. Inclusief Spectrespecs. Ik neem het boek sowieso mee wanneer we elkaar nog eens zien.

  2. Oh wat super tof dit he… Ziet er altijd zo leuk uit maar heb er zo niets mee haha. Heb vriendinnen / mams die dit altijd zo tof kunnen maken.. Heb dan ook heel wat mooie creaties gekregen die ik koester

    1. Dat was ook mijn eerste reactie toen ik dit boek doorbladerde. Voor een recensie leek die omschrijving me echter net iets te bondig. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.