Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J.Maas

Titel: Het mes van de sluipmoordenaar
Reeks: De glazen troon
Auteur: Sarah J.Maas
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 20€
Bladzijden: 397p.

Celaena Sardothien is Adarlans meest gevreesde sluipmoordenaar. Ze is aangesloten bij het Sluipmoordenaarsgilde van Arubynn Hamel, maar in de praktijk vertrouwt ze alleen haar collega Sam. In deze vijf verhalen, die zich afspelen voor De glazen troon, volgen we Celaena op vijf gevaarlijke avonturen, van afgelegen eilanden tot woestijnen vol vijanden, waar ze vocht om slaven te bevrijden en zich te wreken op tirannieke heersers. Maar er is één probleem: haar handelswijze gaat recht in tegen het beleid van Arobynn Hamel. En op verraad staat de allerhoogste straf …

Mijn mening:

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen en zeggen dat ik geen fan ben van kortverhalen. Anderzijds zou ik van deze schrijfster zelfs haar To Do-list of boodschappenlijst een kans willen geven. Dus tja, dit boek niet lezen was eigenlijk sowieso geen optie. Al helemaal niet vermits De Glazen Troon- serie (zeker de latere delen) steeds mijn favoriete reeks van Sarah J. Maas is geweest (Sorry Rhysand, Hallo Aedion). Doorheen Celaena’s verhaal zie je zowel de schrijfster haar vaardigheden toenemen als de personages en het verhaal groeien tot een groots avontuurlijk én magisch spektakel waar ik enorm van genoten heb.

Toen ik eerder een uitzondering maakte op mijn geen kortverhalen – regel om Hof van Ijs en Sterren te lezen bleek ik het wel leuk te vinden om me opnieuw in de Hof van Doorns en Rozen wereld te bevinden maar ervaarde in de verhalen inhoudelijk niet als een meerwaarde. Bij dit boek voelde het echter wel zo aan.

In Het mes van de sluipmoordenaar komen verhalen en ontmoetingen aan bod die in de serie al terloops vermeld werden. Bijvoorbeeld hoe Celaena Rolfe tegen zich in het harnas joeg, maar ook de eerste ontmoeting met Yrene in Innish, de stille sluipmoordenaars (en hun methode die helemaal anders is dan haar opleiding onder Arobynn’s vleugels), Ansel, spinnenzijde, … De verhalen werden chronologisch gebundeld en zijn daardoor makkelijk te plaatsen qua tijdlijn.

Wat me vooral opviel was dat de Celaena in dit boek dat vooraf gaat aan de serie volwassener overkomt dan in de eerste delen van de reeks. Ze deed me meer denken aan de Celaena die haar beproevingen al heeft doorstaan en zowel haar krachten als zichzelf heeft ontdekt.

Waarom ik deze kortverhalen wel als een meerwaarde beschouw voor wie van deze magische wereld houdt? Deels doordat deze verhalen niet enkel vlot lezen én ondanks hun korte lengte desondanks meeslepend zijn maar ook omdat je dankzij hen beter begrijpt hoe Celaena geworden is wie we leerden kennen in De glazen troon. Je krijgt meer inzicht in haar motivatie, haar keuzes, haar prioriteiten en ergens was ik wel benieuwd naar enkele van de gebeurtenissen die in de latere boeken enkel beperkt aan bod komen. Het ene al wat meer als het andere natuurlijk maar ik heb wel van elk verhaal genoten.

Dat je bij aankoop van dit boek een mooie collectorsbox krijgt om de volledige serie in te bewaren is natuurlijk nog een extra reden om fan te zijn van Het mes van de sluipmoordenaar. Nu kan ik De Glazen Troon-serie immers in mijn boekenkasten tentoonstellen met een prachtige illustratie van Charlie Bowater.

2 gedachten over “Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J.Maas”

    1. Dag Betty. Ik vrees er voor vermits het volgens mij een tijdelijk aanbod bij het verschijnen van Het mes van de sluipmoordenaar was. Maar als je het zeker wil weten kan je het best even navragen bij Uitgeverij Boekerij zelf.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.