Oh ja, deze las ik ook nog #4

Ik denk dat het jullie al wel is opgevallen dat ik lang niet alle boeken die ik lees recenseer. Dat komt vooral doordat ik geen functionerende timeturner in mijn bezig heb en ik de tijd die ik besteed aan het schrijven van boekbesprekingen dus niet kan terugdraaien om hem vervolgens al lezend door te brengen. Lezen doe ik nu eenmaal nog steeds net ietsje liever. Maar vaak schreef ik tijdens het lezen wel iets neer in een notitieboek waardoor ik dit soort telegram-recensies met jullie kan delen. Wanneer die notities een tijdje blijven liggen en je je niet meer alles van het verhaal herinnert lezen ze vaak als een bizarre en grappige memo.


Titel: A promise of fire
Serie: Kingmaker Chronicles #1
Auteur: Amanda Bouchet

Wat mag je verwachten bij dit boek? Wel … Een sarcastisch en capabel vrouwelijk hoofdpersonage dat zich uit vrijwel elke situatie weet te redden (oftewel = Cat) en een vrij norse (tja, dat komt blijkbaar nogal vaak voor bij mannelijke hoofdpersonages.) maar evengoed tactische, bekwame en loyale mannelijke tegenspeler (=Griffin).

Daarnaast bevat dit verhaal echter ook goden, Griekse mythologie, magie, een circus, monsters, draken én een grote dosis avontuur. Ondanks het feit dat de personages hun karaktertrekken overeenkomen met heel wat andere fictieve karakters wist dit boek me de hele tijd in de ban te houden. Het is ondertussen al een tijdje geleden sinds ik dit verhaal las dus ik moet stilletjes aan zeker eens verder lezen in de volgende twee delen die hier al op me staan te wachten.

Nadelen? Tja, die zijn er uiteraard ook. Al moet ik eerlijk toegeven dat ze bij mij niet zoveel invloed hadden op het leesplezier.

– de hoofdpersonages durven wel zichzelf wel eens te herhalen
– het ene moment is Cat ontzettend sterk, het volgende is ze aan het jengelen als een nukkig kind en laat ze zich ook even makkelijk manipuleren als een klein kind. (vooral bij het eerste deel van het verhaal)
– er zitten heel veel conversaties in dit boek maar weinig omschrijvingen van de wereld waar dit avontuur zich afspeelt.
– van het klein beetje dat omschreven werd had ik het idee dat het verhaal zich afspeelt in een Oosterse setting. Maar dan wel één met Griekse goden en dat is een vrij bizarre combinatie.
– je mag je niet teveel op bepaalde zaken focussen want dan vind je heel wat om je aan te ergeren. Cat wordt immers gekidnapt en gedwongen om zaken te doen die ze niet wil doen. Griffin is nu niet meteen het meest vrouwvriendelijke personage.

Titel: Queen of Geek
Auteur: Jen Wilde

Dit boek gaf me datgene wat ik had verwacht toen ik Fandom van Anna Day begon te lezen. Een verhaal dat zich afspeelt op een convention met referenties naar Supernatural en Destiel, met heel wat aandacht voor fandoms, geekyness en cosplay. Het gaat evengoed ook om vriendschap, passie en liefde én het bevat heel wat humor.

Het verhaal bevat een aantal LGBTQ-personages en hun aanwezigheid voelde niet geforceerd aan. Bij sommige boeken lijkt het alsof de auteurs een afvinklijst volgen met personages die er zeker in moeten voorkomen. Maar bij Queens of Geek had ik dat gevoel totaal niet. Het voelde net heel natuurlijk aan en kwam daardoor veel beter over.

Naast een fijn verhaal vormde dit boek ook een manifest tegen ondermeer fat-shaming, slut-shaming, de haatreacties waarmee holebi’s (jammer genoeg) te maken krijgen en het onbegrip waarmee mensen met een onzichtbare aandoening geconfronteerd worden.

Nadelen? Ja, vrijwel elk boek heeft zijn eigen minpunten. Bij dit verhaal was dat voor mij het feit dat het einde iets teveel aanvoelde als een combinatie van Disney meets romcom. Maar ook dat de schrijfster iets te vaak in een mental coach-modus leek vast te zitten.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.