Covers die meteen mijn aandacht trokken

Ongeveer drie jaar geleden deelde ik een post met covers die er gewoon om vroegen om uit de winkelrekken gehaald te worden. Prachtige illustraties of ontwerpen die meteen je aandacht trokken en er voor zorgen dat je wilde weten waarover het boek ging. Wanneer de flaptekst van zo’n boek me niet aanspreekt zet ik die mooie cover nadien gewoon terug op zijn plek maar indien de samenvatting interessant klinkt krijgt zo’n boek al snel een nieuwe thuis in mijn eigen boekenkasten. Mooie covers hebben nog steeds datzelfde effect op me en na drie jaar wilde ik nog wel eens een lijstje delen met covers die meteen mijn aandacht trokken.

Het gaat zowel om recente als om oudere boeken en ik vind er zelf niet echt een structuur in terug vermits ze vrij verschillend zijn. Sommige vrij klassiek, andere behoorlijk abstract, enkele behoorlijk sober en andere dan weer net heel kleurrijk en gedetailleerd. Blijkbaar heb ik een vrij uitgebreide smaak wat covers betreft.

Dit zijn uiteraard niet alle boeken waarvan de cover mijn aandacht trok. Ik heb me dan ook een beetje weten in te tomen. Ik kan zelfs plechtig zweren dat ik ze (nog) niet allemaal in mijn bezit heb.

Zowel Fantastic Beasts and where to find them als Fantastic Beasts: the crimes of Grindelwald hebben een prachtige cover. Ik hou ook enorm van de Niffler die onder de dustcover verborgen zit.

Tja, probeer als booknerd maar eens te weerstaan aan een cover als die van Lost in a Book. Met de prachtige bibliotheek en het uitnodigende haardvuur is daar nu eenmaal niets tegen te beginnen.

Wintersong is dan weer net een pak eenvoudiger en toch wist het me meteen te betoveren. Ik ben fan van hoe die cover meteen een winters en magisch gevoel bij me oproept.

Faery Tales van Carol Ann Duffy had ik al een tijdje op het oog. Deels door de kleurencombinatie maar ook door de verhalen én de kleine details die in de cover verwerkt zijn.

Ik ben er eigenlijk nog steeds niet uit waarom de cover van Geekerella me zo trekt. Is het de paarsige achtergrond, het feit dat je meteen kan zien dat het om een hedendaagse hervertelling gaat? Geen flauw idee maar ik was dus wel meteen benieuwd toen ik deze omslag zag.

An enchantment of raven spreekt al meer voor zich want raven en een omslag waarvan de kleuren perfect bij elkaar pasten. Alleen bleek de inhoud me minder te kunnen overtuigen. Dat was trouwens niet alleen bij dit boek het geval.

Jullie weten al dat ik fan ben van deze serie van Gini Koch en het begon allemaal met de cover van Touched by an alien. Die zag ik tijdens een Goodreads-giveaway en hij fascineerde me meteen dus besloot ik mee te doen. Ik ben nog steeds heel blij dat ik het boek toen gewonnen heb vermits ik het nog nooit ben tegengekomen in een boekhandel en het dus anders waarschijnlijk niet had leren kennen.

Ja hoor, nog een hervertelling van Beauty and the Beast en het is nog niet de laatste die in dit lijstje voorkomt. Het coverontwerp van Beauty of the Beast kwam zowel betoverend als duister over en sprak me daardoor al snel aan.

Die kleuren, de ogen, de tentakels tussen haar haarlokken, … Wat een mooie cover heeft Sea Witch.  Jammer genoeg is dit één van de boeken waarvan de inhoud me minder kon overtuigen.

De terugkeer van de koningin had ik al enkele keren zien langskomen op Instagram vooraleer het boek vertaald werd. Op zich is de omslag vrij sober maar ik hou wel van de kleurencombinatie en de kleine details in de hoeken. Ik hou ook van de cirkel die je het gevoel geeft dat je door een poort heen zo in de wereld zou kunnen stappen.

Bij A curse so dark and lonely is de titel gedrukt in reliëf en zilverkleuren letters. Jammer genoeg kan je het effect daarvan niet goed zien op foto maar het maakt de cover extra bijzonder.

The surface breaks zorgde voor een gevalletje instant-liefde. Ik hou echt van deze illustratie en de vele herkenbare details die er in verwerkt werden. Jammer genoeg telt hier hetzelfde als bij Sea Witch. Na het lezen kon ik niet anders als toegeven dat ik de verpakking mooier vond dan de inhoud.

Deze cover trok mijn aandact toen ik bij The Forbidden Planet aan het rondsnuisteren was. De kans is groot dat het door de combinatie van magie en bakken kwam. Spijtig genoeg bleken vooral de ingrediënten me aan te spreken maar bleek het uiteindelijk gerecht ( A spoonful of magic) minder overtuigend te zijn.

Als kind had ik Nevermoor zo willen ontlenen bij de bib zodra ik de cover zag. Gelukkig had de cover hetzelfde effect nu ik (volgens mijn identiteitskaart alleszins) volwassen ben want ik vond het een heel fijn verhaal.

Paars, een doordringende blik én sterren. De cover spreekt me alvast helemaal aan maar ik ben nog niet zeker of het verhaal ook echt iets voor me is dus Aurora Rising heb ik voorlopig nog niet gekocht.

Ja hoor, ik weet dat het een kraai is in plaats van een raaf maar toch kan ik deze illustratie op de cover van Nimmernacht niet anders omschrijven als prachtig. Ik vond het vooral super hoe je tijdens het lezen het belang ontdekt van de vele details die in deze kraai verwerkt zijn.

Hocus Pocus & the all-new sequel heb ik tot nu toe ook nog niet in mijn kast staan. Toch sprak de cover me meteen aan toen ik hem vorig jaar online zag verschijnen. Ik vond (en vind trouwens nog steeds) die film echt zo tof dat de kans groot is dat het boek uiteindelijk toch nog in mijn kasten terechtkomt.

Coraline stond al lange tijd op mijn wenslijst en ondanks het grote aantal om uit te kiezen wist ik ook vrij snel welke editie ik wilde. Deze!

Ook Queens of Geek zag ik voor het eerst via Instagram. Daar kom ik echt heel veel mooie covers tegen. Ik kreeg hem een tijdje terug van Silke en ben dan ook benieuwd of het verhaal me ook zal aanspreken.

The Beauty and the Beast is dan weer een fijne herinnering aan de citytrip naar Londen waar ik vorig jaar samen met mijn nicht van genoot. Bij MinaLima kon ik niet weerstaan aan dit prachtige exemplaar dat ook binnenin van mooie illustraties is voorzien. Ik had trouwens geluk vermits het boek gesigneerd werd door Miraphora Mina en Eduardo Lima. Het boek deed me echter wel beseffen dat ik meer hou van de hervertellingen dan van het originele verhaal.

Als ik me niet vergis zag ik Seriously Wicked voor het eerst bij Craving Pages en het sprak me meteen aan. Casual, speels én magisch. Ik heb het toen meteen op mijn wishlist gezet.

De cover van Heroine Complex had vrijwel hetzelfde effect als die van Touched by an alien. Blijkbaar zijn ze er bij DAW books nogal goed in om covers uit te brengen die je meteen nieuwsgierig maken.

Creatures : a paper scene book bevat veel waar ik van hou. Het is kunstig gemaakt, het gaat over de wezens uit de magische wereld van J.K.Rowling en de cover is in het paars. Tja,

Nog eens Harry Potter boek over de magische wezens uit deze wereld maar dan een ouder exemplaar. Dit boek bestaat immers al een tijdje én ik heb het tot nu toe nog steeds niet gekocht. Braaf hé. Ik heb het wel op mijn verjaardags wishlist gezet want dat is een handige manier om die ‘Ja, maar ik heb dat boek eigenlijk niet echt nodig hé.’ te omzeilen. 😉 The Creatures Vault heeft een linnen kaft met reliëf én ziet er echt prachtig uit.

Ook De Notenkraker heeft een linnen kaft met reliëf en ook dit boek sprak me meteen aan. Een zwak voor linnen kaften is dus blijkbaar wel opmerkelijk in mijn cover-voorkeuren.

Welk boek in jouw collectie trok meteen je aandacht door de omslag?

8 gedachten over “Covers die meteen mijn aandacht trokken”

  1. I think my next HP book purchase, other than the translated editions of Philosopher’s Stone I’m always looking for, will be the Creatures: a paper scene book. I watched a video leaf-through and it’s gorgeous.

    1. Gorgeous is the perfect description for that book. I really really love it. Almost as much as Dobby loves socks.

  2. Linnen covers zijn gewoon ontzettend mooi. En ja de illustraties van Chris Riddell zijn super (de cover van Coraline) Als je ook The Graveyard Book van Neil Gaiman eens wilt dan moet je ook die cover zoeken van Chris Riddell.

  3. Hele mooie covers! Met vooral in de eerste drie collages veel mooie blauw tinten. Die springen er dan voor mij echt uit!

    1. Ik hou zelf ook wel van die tinten op covers. Paars en blauw lijken steeds sneller mijn aandacht te trekken dan andere kleuren. Zowel bij kleding als bij boeken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.