De terugkeer van de koningin – Rebecca Ross

Titel: De terugkeer van de koningin
Auteur: Rebecca Ross
Uitgeverij: L.S.Amsterdam
Bladzijden: 433p.
Prijs: 20,99€
Bron: recensieboek

Brienna groeit op in Huize Magnalia, waar ze samen met andere meisjes wordt getraind in een van de vijf passies: Kunst, Muziek, Dramatiek, Vernuft en Kennis. Op hun zeventiende zomerzonnewende moeten ze hun passie beheersen en worden ze gekozen door een patroon. Maar Brienna worstelt met haar passie, en haar grootste angst wordt werkelijkheid: geen enkele patroon wil haar hebben en ze blijft als enige van de meisjes achter in het huis. Dan krijgt ze een aanbod van een gevallen lord die haar patroon wil worden. Maar kan ze hem wel vertrouwen? Voor ze het weet raakt ze betrokken bij een complot tegen de koning van Maevana en staat ze voor een van de moeilijkste beslissingen in haar leven.

Mijn mening:

Het boek begint met twee mappen, een personagelijst van drie bladzijden en meerdere stambomen. Hierdoor zou je al bijna schrik krijgen om aan het verhaal te beginnen. Ik beken meteen dat ik hierdoor zelf vreesde dat De terugkeer van de koningin veel te complex zou zijn en dat je als lezer iedere keer dat er een nieuw personage werd geïntroduceerd naar die stambomen zou moeten teruggrijpen maar niets is minder waar. Zou het bewuste misleiding zijn van de schrijfster waardoor de lezers zich schrap zetten voor een overdaad aan informatie die vervolgens niet lijkt te komen? In ieder geval is de wereld die Rebecca Ross heeft uitgewerkt rond hoofdpersonage Brienna net heel overzichtelijk en duidelijk.

De terugkeer van de koningin start wanneer Brienna door haar opa naar Huize Magnalia wordt gebracht. In deze school worden passies onderwezen in vijf verschillende takken. Kunst, muziek, dramatiek, vernuft en kennis. Elke passie is oprecht, onbegrensd en kenmerkt iemand ongeacht zijn/haar oorsprong. Die bijzondere school die mij deed denken aan een combinatie van een kostschool en kunstacademie is de locatie waar we Brienna beter leren kennen. Maar eigenlijk had ik het gevoel dat de passies voor het verloop van het verhaal een minder belangrijke rol spelen.

Rebecca Ross besteed een groot deel van haar verhaal aan de opbouw maar nadien begint Brienna’s avontuur en neemt het tempo behoorlijk toe. Het verhaal komt vooral in een stroomversnelling door het bijzondere talent van Brienna dat onmisbaar is voor de persoon die haar patroon wil worden. Wat me wel verbaasde is dat magie minder aanwezig is in dit verhaal dan ik had verwacht.

Wel krijgen we te maken met een boosaardige koning, een ondergedoken rechtmatige opvolster van de kroon en een jong meisje dat in het midden van de chaos terechtkomt die hierdoor ontstaat. Het verhaal was niet geheel verrassend maar de schrijfer zorgde voor een vlot verhaal waarin verschillende tijdlijnen op een mooie manier met elkaar in contact komen. Knap ook hoe Brienna’s karaktertrekken (haar nieuwsgierigheid en loyaliteit) heel herkenbaar zijn ongeacht de situatie waarin ze zich bevindt. Dat maakt het uiteraard makkelijker om met haar mee te leven.

3 gedachten over “De terugkeer van de koningin – Rebecca Ross”

    1. Ik zag gisteren op het Instagram-profiel van de schrijfster dat er blijkbaar al een vervolg op is uitgekomen. Maar ik weet niet of ik dat zou lezen vermits ik het gevoel had dat dit verhaal voldoende was afgerond.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.