Nevermoor – The trials of Morrigan Crow – Jessica Townsend

Titel: The trials of Morrigan Crow
Reeks: Nevermoor
Auteur: Jessica Townsend
Uitgeverij: Orion Children’s books
Bladzijden: 374p.
Bron: eigen collectie

Morrigan Crow is cursed, destined to die on her eleventh birthday. But, as the clock strikes midnight, she’s whisked away by a remarkable man called Jupiter North and taken to the secret city of Nevermoor.

There she’s invited to join the Wundrous Society. Mystery, magic and protection are hers – if she can only pass four impossible trials, using an exceptional talent. Which she doesn’t have …

Mijn mening:

Nevermoor is zo’n boek dat meteen mijn aandacht trok en dat kwam niet alleen door het feit dat ik meermaals las dat het een aanrader was voor Harry Potter fans. De cover sprak me meteen aan en de flaptekst intrigeerde me dus ja, mijn interesse was al snel gewekt. Alleen duurde het vervolgens nog een hele tijd vooraleer ik het in mijn bezit kreeg en de tijd vond om het te lezen. Ja, dat is iets dat hier wel vaker voorvalt. Maar wat was ik blij toen het er eindelijk van kwam.

Waar ik iemand ben die zich steeds overal schuldig over voelt is Morrigan iemand die daadwerkelijk overal de schuld van krijgt. Overal is hier trouwens geen overdrijving, ze krijgt echt alles in haar schoenen geschoven. Wanneer men een boek aanraadt voor Harry Potter-fans en je al bij de eerste bladzijden merkt dat het hoofdpersonage een vervloekt kind is dan zou je als Potterhead al snel de reflex hebben om het boek dicht te klappen maar doe dit vooral niet. Dit vervloekte kind vond ik immers veel véél leuker dan dat uit het boek waarvan ik het bestaan zoveel mogelijk tracht te negeren.

Jessica Townsend heeft een heel fijne schrijfstijl en er zit heel wat humor in haar boek verwerkt. Contrasten trouwens ook, plus verwijzingen naar de actualiteit. Soms lijken die een aanklacht te vormen maar vaak zorgt ze er voor dat we herkenbare elementen uit ons dagelijkse leven op een heel andere manier gaan bekijken. Daarnaast is ze er in geslaagd om een heel faschinerende wereld tot stand te brengen waarvan ik na het lezen van deze eerste kennismaking hoop om hem vaker te kunnen bezoeken.

Bovendien leef je door de ongelukkige situatie waarin Morrigan zich bevindt en de manier waarop ze hier mee omgaat al snel met haar mee. Al helemaal wanneer ze in een magisch avontuur terechtkomt waar amper regels bestaan en alles aanvoelt als één groot avontuur. Zo ontmoet ze ondermeer een gigantische kat, een dwerg vampier, een hotel met wel heel bijzondere kamers en minstens even opvallende gasten en Jupiter North. Haar redder in nood is even excentriek, onvoorspelbaar en ‘lichtjes’ gestoord als Willy Wonka. Iemand die wanneer hij zichzelf voorstelt zoveel titels opsomt dat zelfs Daenarys er jaloers op zou zijn. Zo uitbundig en kleurrijk als Jupiter is, zo rustig en ingetogen is Morrigan. Dat ze gewoon rustig zichzelf mag blijven in al die drukte en chaos maakt haar eigenlijk nog innemender als personage.

Nu ik het boek gelezen heb begrijp ik ergens wel de vergelijking met Harry Potter. Alleen komt dat voornamelijk door de sfeer van het boek. Er zijn uiteraard wel enkele overeenkomsten. Zo staan vriendschap, morele waarden en in jezelf blijven geloven centraal in dit magische verhaal. Maar daar stopt het wel zo’n beetje. Beide verhalen zijn immers heel verschillend van elkaar maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze je weten te betoveren en dat je er naar uitkijkt om de wereld opnieuw te betreden. Iets dat ik uiteraard alleen maar kan toejuichen. Als kind zou ik dit echt een heerlijk boek gevonden hebben en gelukkig deed ik dat als volwassenen even goed.

P.S.: Nimmernacht én Nevermoor … dat is nu al tweemaal dit jaar dat ik een boek lees met een geweldige wereld en fantastische personages. Wel een beetje jammer dat het in beide gevallen om kraaien gaat in plaats van raafjes.

P.S.S.: Ik las het boek in het Engels maar bij LS Amsterdam verschenen de eerste tweede delen uit de Nevermoor serie ook in het Nederlands.

Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap – Jessica Townsend – ISBN: 9789024578634
Wondersmid – De roeping van Morrigan Crow – Jessica Townsend – ISBN: 9789024578658

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.