Koninkrijk van As – Sarah J.Maas

Titel: Koninkrijk van As
Reeks: De Glazen Troon #7
Auteur: Sarah J.Maas
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijden: 914p.
Prijs: 24,99€

Celaena Sardothien, oftewel Aelin Galathynius, heeft alles geriskeerd om haar volk te redden, maar tegen een vreselijke prijs. Ze is gevangengenomen door de Fae-koningin en opgesloten op een geheime locatie zonder enige hoop op ontsnapping. Terwijl ze maandenlang martelingen ondergaat, proberen haar vrienden Terrasen te verdedigen. Aan de andere kant van de zee zoekt Rowan onafgebroken naar zijn vrouw en koningin. Sommige verbintenissen zullen sterker blijken dan ooit, anderen zullen verloren gaan. Eén ding is zeker: alle mysteries rondom Aelin en haar koninkrijk zullen voor eens en altijd worden onthuld in dit betoverende slotdeel van de Glazen Troon-serie.

Mijn mening:

Wat hebben we lang moeten wachten op de ontknoping van deze serie. Waar ik de eerste twee delen gewoon goed vond zonder dat ze me echt wisten omver te blazen deed het derde boek dat wel en sindsdien wist Sarah J.Maas me telkens opnieuw te overdonderen.

In de Glazen Troon-reeks lijkt het verhaal zich te ontwikkelen als een tornado met Celaena als kern en katalysator. Waar de boeken zich in het begin voornamelijk op haar focussen neemt die tornado boek per boek toe tot hij een steeds grotere oppervlakte en aantal personages omvat. Ik was echt heel benieuwd naar het einde, naar het moment waarop de tornado stil valt en het veroorzaakte puin neerdaalt.

De start van het verhaal heeft wat weg van de opstelling van een spelletje Stratego. Pionnen worden opgesteld en elk van hen lijkt een eigen strategie te volgen met veel onvoorspelbare factoren en een aantal verrassingselementen er bovenop. Het voelde aan als een thuiskomen om Aedion, Lysandra, Evangeline, Elide, Lorcan, Gavriel, Rowan, Aelin, Manon, Asterin, Nesryn Chaol, Yrene, Dorian, Abraxos en zovele anderen opnieuw te ontmoeten. Door het grote aantal personages dacht ik bij de eerste hoofdstukken van Koninkrijk van As enkele keren ‘Oh, wie was dit nu weer juist en hoe past hij/zij in het verhaal?’. Op zich niet zo gek vermits er alweer wat tijd verstreken was sinds ik het vorige deel las maar gelukkig verdween dat gevoel binnen de kortste keren en kon ik weer helemaal wegduiken in deze magische wereld.

Door de vele perspectieven die zich vaak ver weg van elkaar bevinden krijg je een heel uitgebreid maar ook gevarieerd verhaal voorgeschoteld. Eindelijk komen we te weten hoe het met Aelin gaat, maar we merken ook dat bepaalde relaties onder spanning komen te staan en dat er onheil op komst is.

Koninkrijk van As leest als een schaakspel waarin de personages vaak dertig stappen vooruit denken maar het verhaal is zo veel meer dan een tactisch spel. We krijgen te maken met zowel afrekeningen als nieuwe ontmoetingen, humor, pijn, angst, verdriet, woede, gedrevenheid, loyaliteit, moed, keuzes, offers, magie én we leren hoe diep iemand kan gaan. Hoeveel je kan trotseren wanneer je wordt aangemoedigd door een overtuigende motivatie. Dat allemaal en zelfs nog meer heeft deze ontknoping in petto voor haar lezers.

Ik vond het heel knap om te zien hoe een auteur via het afwisselen van perspectieven een soort manipulatief psychologisch spelletje kan spelen. Door perspectieven op één locatie bijzonder snel af te wisselen en daarbij telkens slechts enkele alinea’s per karakter aan te halen voel je je als lezer mee opgejaagd door het naderende vijandelijke leger of lijk je in de woelige chaos van een oorlog terecht te komen. Niet enkel een aantal van de personages zijn goed in manipulatie. De schrijfster zelf heeft die trucjes ook goed onder de knie gekregen.

Elk van de personages is behoorlijk gegroeid doorheen de serie. Ze hebben geleerd uit eerdere fouten en de schrijfster heeft dat ook gedaan. Ik vond het echt fascinerend om haar tijdens het lezen van deze boeken te zien groeien als auteur. Meeslepend, impressionant, ontroerend en magisch … Koninkrijk van As is zonder twijfel een mooie ontknoping. Net als bij het vuurwerk werd deze serie met een indrukwekkend grote knal afgesloten.

2 gedachten over “Koninkrijk van As – Sarah J.Maas”

    1. Echt hé, ik werd er meerdere keren emotioneel van. Zo blij dat deze reeks wel een geweldige afsluiter kreeg. WordPress is hier precies een beetje aan het gek doen want jouw reactie was bij de spam terecht gekomen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.