De laatste magiër – Lisa Maxwell

Titel: De laatste magiër
Auteur: Lisa Maxwell
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijden: 521p.
Prijs: 19,99€
Bron: recensieboek

“In New York is magie allesbehalve uitgestorven. De Mageus – de laatsten die nog magische krachten hebben – leven in de schaduwen en verbergen wie ze zijn. Als ze Manhattan verlaten, verliezen ze hun krachten en worden ze voor altijd gevangen gehouden op het eiland door de sinistere Orde. Soms overlezen ze het niet …

Esta is een getalenteerde dief, opgeleid om magische kunstvoorwerpen te stelen van de Orde. Met haar aangeboren talent om de tijd te manipuleren, kan Esta deze kostbare voorwerpen laten verdwijnen voordat de Orde zelfs maar beseft dat ze er is. Haar training bereidde haar voor op het ultieme doel: terugreizen in de tijd om een eeuwenoud boek te stelen dat de geheimen van de Orde bevat, voordat het vernietigd wordt en de Mageus een hopeloze toekomst tegemoet gaan.”

Mijn mening:

Blijkbaar schreef Lisa Maxwell eerder al drie Young Adult boeken. De laatste magiër is echter het eerste boek dat ik van haar las én het wist meteen indruk te maken. Het begon al met een vrij duistere cover die een dreiging lijkt uit te stralen en me zo nog meer wist te intrigeren. Al deed de flaptekst op zich dat eigenlijk al. Die beloofde immers een combinatie van drie aspecten die me telkens opnieuw fascineren: magie, tijdreizen én geschiedenis.

In het begin was het even opletten geblazen vermits meerdere perspectieven elkaar afwisselden en deze personages zich in verschillende tijdperken bevonden. Ik vreesde even dat het hierdoor een complex verhaal zou worden maar naarmate de perspectieven elkaar naderen nam het tempo al snel toe en werd het vrijwel onmogelijk om het boek neer te leggen. Esta’s verhaal begint namelijk in het heden maar speelt zich voor het grootste gedeelte af in het begin van de 20ste eeuw.

Men zegt wel eens dat iedere lezer een boek op een andere manier ervaart vermits wat je eerder las en/of zag ervoor zorgt dat je een eigen beeld vormt tijdens het lezen. Zo deed deze periode me af en toe denken aan de film Gangs of New York. Door de bendes, de locatie, het tijdstip en de personages. Alleen wordt er in dit boek een grote portie magie aan toegevoegd. Harte’s verhaallijn herinnerde me dan weer aan The Illusionist en het tijdreis-aspect riep dan weer wat herinneringen op aan de Edelsteen-trilogie. Alleen is er in De laatste magiër geen sprake van puberaal gedrag en is het verhaal inhoudelijk een pak sterker. Lisa Maxwell wist drie fascinerende elementen op een heel boeiende manier samen te voegen. Bovendien slaagt ze er perfect in om de sfeer en chaos tot leven te laten komen die zo eigen is aan dit tijdperk.

Wel viel het me op dat de personages ouder aanvoelden dan hun werkelijke leeftijd. Op zich is dat niet zo vreemd gezien de verantwoordelijkheden die deze prille twintigers moeten dragen. Ook de moeilijke beslissingen die ze moeten nemen en het feit dat ze wel snel moeten opgroeien indien ze willen overleven speelt hierin een grote rol. Toch moest ik mezelf er af en toe aan herinneren dat het jongeren waren.

Ondanks het volume (500+ bladzijden) bleek het boek veel vlotter te lezen dan ik had verwacht. De sfeerschepping, goed uitgewerkte personages, plotwendingen en een vrouwelijke personage dat zich goed staande weet te houden in een tijdperiode waar vrouwen vaak over het hoofd werden gezien wisten mijn aandacht goed vast te houden. Bij de wetenschappelijke omschrijvingen werd dit soms wat moeilijker en net daar was het belangrijk dat ik mijn aandacht niet liet verslappen.

Ik heb echter volop genoten van dit verhaal en de originele wereld die Liza Maxwell heeft uitgewerkt. Een orde die jaagt op datgene dat ze niet kunnen begrijpen, mensen met magische krachten die als ratten in de val zitten en hun uiterste best doen om te overleven, de risico’s van het tijdreizen en de grote gevolgen van eventuele foute beslissingen, het belang van de leegte tussen was it en wat niet is, … Een wereld waar wetenschap en magie met elkaar in conflict liggen én sommige mensen die beweren dat ze de ratio nastreven terwijl ze de rede steeds meer kwijt raken. De laatste magiër is een fascinerend en overtuigend verhaal vol geschiedenis, magie én sterke personages.

Een gedachte over “De laatste magiër – Lisa Maxwell”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.