Een boekig lijstje …

Begin vorig jaar zag ik bij Hilde van Regenboogbui een interessant lijstje verschijnen. In Boeken Magazine had ze een interview gelezen waarin onder de titel ‘De sleutelboeken van’ bij bekende personen werd gevraagd naar de boeken die hen hebben aangezet tot lezen. Aan de hand van 18 vragen, ontdek je zo de verhalen die hen zijn bijgebleven en ook deels hebben gevormd. Sommige van de vragen leken me heel interessant en daarom wilde ik deze achttien vragen zelf ook ooit eens beantwoorden.

1. Het beste boek van mijn ouders.

Dat kreeg ik mee toen ik huis ging. Als kind werden we telkens voorgelezen uit Jip en Janneke en zowel ik als mijn broers kregen elk een eigen exemplaar mee toen we gingen samenwonen.

2. Het eerste boek dat ik zelf kocht.

Dat was er één van Herman Brusselmans. Als veertienjarige heb ik heel veel van zijn boeken achter elkaar gelezen. Dat ene gekochte exemplaar werd ook door hem gesigneerd op de Boekenbeurs.

3. Het eerste boek dat me rode oortjes bezorgde.

Volgens mij waren de gelijknamige Rode Oortjes strips het eerste leesvoer dat me tijdens het lezen rode oortjes bezorgde. Nu ja, eerder blozende wangen.

4. Het boek dat me de literatuur in trok.

Hmmm … geen? Ik hou zelf meer van ontspannende lectuur. De werken die doorgaans als literatuur omschreven worden spreken me niet echt aan. Ik heb wel altijd van lezen op zich gehouden én Matilda van Roald Dahl was één van de eerste boeken dat me ook echt persoonlijk aansprak.

5. Het boek dat mijn jonge jaren draaglijk maakte.

De Harry Potter boeken. Het jaar dat het eerste boek uitkwam lag ik vrij frequent in het ziekenhuis. Ik vond het heerlijk om dat allemaal even te vergeten wanneer ik kon wegduiken in Harry’s wereld. Eigenlijk gebruik ik boeken nu nog steeds deels om te ontsnappen aan de realiteit en eventuele zorgen en gepieker even buiten te sluiten.

6. Als ik aan mijn moeder denk, dan denk ik aan dit boek.

De hobbelige weg van Maria Delanoye. Ik ben niet 100% zeker of je de familienaam op die manier schrijft maar wat ik wel zeker weet is dat we jarenlang naar dit boek hebben gezocht. Als kind had ze het gelezen én ze had er zo’n goede herinneringen aan dat ze het graag opnieuw wilde lezen. Na lang zoeken heb ik het voor haar gekocht via een bibliotheek én uiteindelijk bleek dat herlezen jammer genoeg een ontgoocheling te zijn.

7. Bij mijn vader denk ik aan dit boek.

De omgekeerde Dendermonde. Een jeugdboek over een kostelijke postzegel waar maar een beperkte oplage van is. Mijn vader houdt niet echt van lezen maar dit boek wilde hij als filatelist wel graag hebben.

8. Het boek dat me altijd aan het huilen maakte.

De laatste jaren kom ik steeds minder aan herlezen toe. Er zijn dus weinig boeken die me meermaals aan het huilen brachten maar deze boeken zorgden er wel stuk voor stuk voor dat ik naar een zakdoek moest grijpen … De vrouw van de tijdreiziger, Voor jou, Harry Potter and the Halfblood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows, …

9. Het boek waar ik me dood aan erger.

Eigenlijk erger ik me niet snel dood aan een boek. Het eerste dat me nu te binnen schiet is een oude Nora Roberts roman waarin de personages er een heel andere visie op nahielden dan we tegenwoordig (over het algemeen) gewoon zijn. Uiteraard is die visie bij een Jane Austen ook gedateerd maar waar het me bij een klassieker niet stoort vond ik het hier héél erg vervelend. De personages veranderden om de twee minuten van gedachten, de mannelijke karakters waren chauvinistisch in extremis, … Oh ja, het boek dat een bundeling van twee kortverhalen is droeg de naam Een warm welkom. Als ik me niet vergis alleszins want ik moet zeggen dat ik dit boek sindsdien probeer te vergeten. 🙂

10. Ultieme romantiek in boekvorm vervat.

De Outlander-serie van Diana Gabaldon. Toch alleszins bij de eerste vier delen die ik tot nu toe las.

11. Het boek dat ik associeer met mijn eerste liefdeservaring.

Ik kan hier niet meteen iets bedenken. Een boek dat een weerspiegeling is van mijn relatie? Misschien moet ik maar gewoon de Two Towers van J.R.R.Tolkien  zeggen omdat ik getrouwd ben in een replica van Arwen’s Requiem Dress.

12. Het laatste boek dat ik voor mijn dood wil lezen.

Ik weet nog niet eens welk boek ik volgende week wil lezen laat staan dat ik me hier het hoofd over ga breken. 🙂

13. Het boek dat me doet huilen van het lachen.

Dat heb ik al bij enkele boeken van zowel Gini Koch als Jill Shalvis gehad. Geluk wanneer ik thuis was anders hadden de mensen op de bus me waarschijnlijk maar vreemd aangekeken.

14. Het boek dat me steeds opnieuw kippenvel bezorgt en/of me van mijn sokken blaast.

Goh, ik kan moeilijk altijd Harry Potter antwoorden hé. De laatste twee boeken die dit bij me deden waren Nimmernacht van Jay Kristoff en Rijk van Stormen van Sarah J.Maas. Nadat ik het laatste boek had uitgelezen moest ik echt even bekomen en rechtkrabbelen.

15. Het boek waar ik het meeste uit geleerd heb.

Geen flauw idee. Door De wereld van Sofie leerde ik stil te staan bij bepaalde zaken, Matilda liet me beseffen dat ik niet de enige ben die van boeken en lezen houdt en dat ik jammer genoeg niet net als haar voorwerpen kan doen bewegen via telekinese (dat heb ik als kind immers meermaals getest na het lezen van het boek). J.K.Rowling liet me ontdekken hoe fijn het is om jezelf even te kunnen verliezen in een fantasiewereld en hoe magisch woorden kunnen zijn, Het Achterhuis leerde me hoe onrechtvaardig en gruwelijk mensen kunnen zijn, …

16. Het meest onderschatte boek ooit.

Potterheads weten dit natuurlijk wel maar ik vind het nog steeds heel knap hoeveel wijsheden er in de Harry Potter boeken verwerkt zijn. Natuurlijk hoeft niet iedereen van hetzelfde boek te houden maar ik vind het steeds een beetje jammer wanneer mensen zeggen ‘dat is toch maar een kinderboek, wat kan dat nu aanbieden qua inhoud?’ .

17. Het meest overschatte boek ooit.

Hoe moet ik dit nu in hemelsnaam weten? Het is immers niet omdat ik een boek niet goed vind dat het boek op zich slecht is of dat andere mensen er niet veel kunnen uithalen.

18. Het beste boek aller tijden.

Nee, nope, ik denk er nog niet aan. Ik vond de vragen al moeilijker worden naar het einde toe maar deze laatste vraag is gewoon onmogelijk te beantwoorden. Niet alleen houdt iedereen van andere boeken (maar goed ook trouwens, anders zou het aanbod in de boekhandel wel heel beperkt zijn), zelf wisselen veel van mijn favorieten ook afhankelijk van het moment en hoe ik me voel. Ik kan dus onmogelijk een beste boek aller tijden uitkiezen. Zelfs niet wanneer je me eerst een dosis Verita Serum toedient.

12 gedachten over “Een boekig lijstje …”

  1. Natuurlijk mag je dat. Ik ben alvast benieuwd naar de boeken die een belangrijke rol hebben gespeeld in jouw leven.

  1. Ja hoor, lijkt me leuk om jouw antwoorden te ontdekken. Al heb ik dit lijstje niet zelf bedacht, ik heb het ook maar overgenomen van Hilde van Regenboogbui.

 1. Leuk lijstje en leuke antwoorden!
  Zo tof dat je ouders jullie elk een exemplaar van Jip en Janneke meegaven! Het origineel, waaruit ze jullie voorlazen, is dat dan bij hen gebleven of heeft een van jullie dat gekregen?

  1. Ik ben de gelukkige die het originele exemplaar heeft meegekregen vermits ik de eerste was die het huis uitging. Nadien hebben ze nieuwe exemplaren gekocht voor mijn jongere broers.

 2. Wat een super leuk lijstje! Misschien ga ik deze ook eens invullen 😀 en Jimi zal het leuk vinden om te horen dat je eerste gekochte boek er eentje van Herman Brusselmans was haha. En duizend hartjes voor De wereld van Sofie trouwens <3

  1. Zeg hem maar dat ik daar toen belachelijk lang voor heb in de rij gestaan. Er was toen echt super veel volk voor Herman Brusselmans op de Boekenbeurs.

  1. Hopelijk vind je Kitty’s acties en uitspraken even grappig als ik. Het wordt trouwens echt tijd dat ik nog eens verder lees in deze reeks.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.