Simpel! – Stéphane Reynaud

Titel: Simpel!
Auteur: Stéphane Reynaud
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
Pagina’s: 308p.
Prijs: 24,95€
Bron: recensieboek

“Sommige mensen vinden koken moeilijk of ingewikkeld. Of hebben een hekel aan de afwas. Speciaal voor hen schreef Stéphane Reynaud dit kookboek. Om te laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn en dat je ook heerlijke dingen kunt bereiden met slechts één pan of ovenschaal. Met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn en aan de hand van heldere instructies wordt koken makkelijk en leuk. Echt waar! In dit boek vind je typische eenpanners als boeuf stroganoff en visstoofpotjes, maar bijvoorbeeld ook mosselen in chorizo-roomsaus, en kip uit de oven. Vooraf, hoofd-, bij- en nagerechten, van vlees en vis tot vegetarisch: Simpel! bevat het allemaal.”

Mijn mening:

Net als bij de meeste zaken zijn er ook bij dit boek zowel zaken waar ik van hou als zaken die me niet aanspreken. Ik zal even mijn persoonlijke minpunten opsommen. Zo ben ik niet gek van het dikke lettertype dat wordt gebruikt bij de omschrijving van de recepten. Daarnaast vind ik het ook jammer dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen vlees en gevogelte. Beide zijn ondergebracht in één rubriek. Misschien ligt het aan mijn ogen maar het lettertype van het ingrediëntenregister had van mij gerust ook wat groter mogen zijn.

Het grootste nadeel is echter dat de meeste gerechten mij persoonlijk minder aanspreken. Stéphane Reynaud is de zoon van een slager en in dit boek speelt vlees een belangrijke rol. Vleesgerechten zijn dan ook duidelijk in de meerderheid, al zijn er ook een mooi aantal recepten met gevogelte, vis, ei en groenten terug te vinden bij de hartige gerechten. Ik ben geen vegetariër maar ik ben eveneens geen fan van maaltijd met grote stukken vlees zoals bijvoorbeeld een lamsbout of varkensschenkel.

Bij stoofpotjes denk ik zelf immers meteen aan varianten op stoofvlees, kalfsblanquette en visstoofpotjes. Gelukkig waren er daar ook een aantal van terug te vinden in dit boek.

Waar ik wel van hield zijn de foto’s die een ‘Schuif maar mee aan tafel’-sfeer uitstralen. De focus ligt echt op het gerecht. Vaak zijn er dan ook geen accessoires of andere voorwerpen terug te vinden of de foto’s. Niets meer als een gevulde pan en een sobere achtergrond. Zoals de tekst op de achterzijde van het boek reeds beloofde zijn de instructies inderdaad heel duidelijk.

Ik vind het ook een pluspunt dat er bij de gerechtentabel meteen ook een bereidins- en gaartijd terug te vinden zijn. Dat er zowel zoete als hartige recepten zijn terug te vinden sprak me aan en ook de aanwezigheid van zowel klassiekers als net iets originelere combinaties vond ik een pluspunt voor de mensen die in tegenstelling tot mij wél houden van dit soort vleesgerechten.

Daarnaast vind ik het ook mooi dat de auteur trouw is gebleven aan de titel van zijn boek. De focus ligt op eenvoud. Zowel bij de foto’s en lay-out maar uiteraard ook bij de gerechten. Ook al spreken de meeste mij persoonlijk niet direct aan toch kan zelfs ik er niet omheen dat Stéphane Reynaud in dit boek aantoont dat je vrijwel alle kanten uit kan met slechts één pan. Bij sommige komt er zelfs geen pan of pot aan te pas. (Foto: het eerste recept dat ik uitprobeerde was deze Lamstajine met gedroogde dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen. Een echt herfststoofpotje.)

Ook deze Groenten met ansjovis en parmezaan pastte bij het donkere, natte weer.  Alleen speelde ik een beetje vals en liet zowel de bosui als ansjovisfilet en knoflook achterwege. Ik combineerde het met gekruide aardappels uit de oven en gehaktballetjes en ook al had ik de hoeveelheden gedeeld door twee er was nog steeds meer als genoeg voor twee personen. Blijkbaar had ik goed gekozen want beide recepten werden hier door ons allebei goedgekeurd.

3 gedachten over “Simpel! – Stéphane Reynaud”

  1. Ik vind je kook boeken recensies altijd echt awesome om te lezen <3 Wordt er meteen enthousiast van om ze zelf ook te gaan gebruiken! De gerechten die je gemaakt hebt zien er weer heerlijk uit! Moet ook nodig weer eens een paar nieuwe kookboeken kopen binnenkort. Ik vind zelf ook boekjes als de Allerhande van Albert Heijn bv. heel leuk, waar ze maandelijks veel leuke recepten in hebben staan.

    1. Dankjewel Melissa! Ondanks mijn grote verzameling kookboeken blijf ik receptjes uit de Allerhande en Libelle uitknippen. Zo is mijn site deels tot stand gekomen. Ik had immers al veel te veel van die uitgeknipte recepten verzameld en moest een eeuwigheid zoeken voor ik het juiste had teruggevonden. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.