Een kracht ontwaakt – Petra Doom

Titel: Een kracht ontwaakt
Reeks: Overstekers #1
Auteur: Petra Doom
Uitgeverij: Lannoo
Pagina’s: 395p.
Prijs: 19,99€
Bron: recensieboek

Wat als faunen, incubi, vormveranderaars en daimonen in ons midden leefden?

Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde ‘Overstekers’ wagen. Samen met haar huisgenoot vormveranderaar Terya – runt ze een fruitbedrijfje. Officieus heeft ze nog een tweede baan: het bemiddelen wanneer Overstekers in conflict geraken met elkaar of nog vervelender, met mensen. Maar dan krijgt Mirabel onverwacht bezoek uit Aeterna en moet ze bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd …

Mijn mening:

Vampiers en weerwolven komen in veel urban-boeken voor. Ik vond het dan ook heel verfrissend dat dit niet het geval was in ‘Een kracht ontwaakt’. Petra Doom geeft niet de alom tegenwoordige wezens nog wat extra aandacht maar creaturen als nâga, waternimfen, faunen, ifrieten en zelfs hellehonden aan bod komen.

Ik vond het bovendien heel leuk dat deze Overstekers volledig opgaan in de maatschappij waar ze hun krachten vaak goed kunnen gebruiken. Mensen kunnen aansporen tot het vertellen van de waarheid is bijvoorbeeld een talent dat je niet op je cv kan vermelden maar het zorgt er wel voor dat het uitoefenen van bepaalde taken veel makkelijker gaat.

Voor anderen zoals bijvoorbeeld Mirabel is het veel moeilijker om te wennen aan een bureaujob waarbij je de hele dag moet binnen zitten. Zij gaan dan ook op zoek naar een andere oplossing. Mirabel zelf vond die in het runnen van een plukboerderij. De volgende keer dat ik bij de plaatselijke plukboerderij kom ga ik de uitbaters toch net iets nauwkeuriger in het oog houden denk ik.

Dat het hoofdpersonage goed is in het bedenken van oplossingen komt haar heel goed van pas als onderhandelaar. Dit is immers haar bijberoep en je kan wel stellen dan haar versie van onderhandelen verschilt van die van Kevin Spacey in de Negotiator. Mirabel’s onderhandelingen verlopen dan ook helemaal anders. Ze leert er andere Overstekers door kennen, komt op bijzondere locaties én jammer genoeg ook in gevaarlijke situaties.

Na de introductie-ronde aan het begin van het verhaal krijgen we door middel van Mirabel’s dromen en nachtmerries enkele hints naar het waarom van haar besluit om de Oversteek te maken. Naarmate het verhaal vordert worden de dromen vervangen door flashbacks en leren we wat meer over Aeterna, de wereld waar Mirabel vandaan komt.

Er waren echt heel veel elementen in dit boek dat op de achterflap wordt aangeraden voor de liefhebbers van J.K.Rowling, J.R.R.Tolkien, Terry Brooks en Kim Harrison. In de eerste plaats het feit dat het een urban fantasy boek is dat ik even graag heb gelezen als de verhalen van Kim Harrison. Maar ook de intrigerende én erg diverse stamboom waar Mirabel deel van uitmaakt, de manier waarop de schrijfster mythologische elementen in een hedendaags verhaal heeft verwerkt, de diversiteit van de personages en wezens in dit boek, het interessante archief van Hasten dat ongetwijfeld voor urenlang fascinerend leesplezier kan zorgen, de portalen die dankzij hun onbetrouwbare werking even onvoorspelbaar zijn als het reizen met het openbaar vervoer. Onvoorspelbaarder zelfs vermits je in het geval van die laatste doorgaans wel weet waar je gaat terechtkomen al blijft het een raadsel hoe lang je er over zal doen.

Het duurde eventjes voor ik in het verhaal kwam maar zodra dit gebeurde vond ik ‘Een kracht ontwaakt’ zowel meeslepend als fascinerend. Ik vond het een heel leuke kennismaking met de wereld van Mirabel en haar vrienden Terya, Erig, Ris en Hasten en het deed me zin krijgen in meer. Al een geluk dus dat deze Urban-fantasy van Vlaamse bodem geen standalone is maar het startschot van een serie waarin magie én mythologie de hoofdrol voor rekening nemen.

4 gedachten over “Een kracht ontwaakt – Petra Doom”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.