Auteurs Vriendenboek: Petra Doom

Vrijwel elke maandag verschijnt er hier een nieuwe editie van het Blogger Vriendenboek. Een terugkerende rubriek waarin mede-bloggers de kans krijgen om zichzelf voor te stellen. Af en toe heb ik het geluk dat ik mijn vragenlijstje mag stellen aan een auteur.

Dit keer had ik het geluk dat niemand minder dan Petra Doom de vragen van het Auteurs Vrienden-boek voor jullie wilde beantwoorden. Deze Belgische schrijfster bracht onlangs het boek Een kracht ontwaakt uit. Het eerste deel uit een Urban Fantasy reeks die de naam Overstekers draagt. Wie mijn recensie las weet dat ik alvast uitkijk naar het vervolgdeel. (Foto: Copyright Koen Broos)

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Bakken, gezelschap-spelletjes, verkleed-partijen, af en toe een museum, zwemmen.

Wat is je favoriete eten?
De mediterraanse keuken. En alles wat met noten te maken heeft! Van pesto over chocolade met hazelnoten tot marsepein. Voor een pecannotenkoek mag je me wakker maken.

Wat is je lievelingskleur?
Auberginepaars of diep wijnrood.

Verzamel je (naast boeken) iets?
Recepten. En kostuums. Dat laatste niet bewust, maar ik heb onlangs geconstateerd dat mijn kast uitpuilt. Dat komt ervan, als je jaarlijks naar een fantasy-event gaat, niet elke keer in/als hetzelfde wil gaan, en dus maar weer iets nieuws maakt…

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen?
Boeken in mijn kast die ik niet gelezen heb… daar heb ik de zelfbeheersing niet voor, hoor! Voor het slapen gaan staat er al langst in, het eerste boekje dat mijn moeder me voorlas.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
Ik ben nogal kritisch op de boeken die ik koop, wegens ruimtetekort, dus gelukkig niet! Oh ja, op een bibliotheekverkoop een keer, maar die ene ‘verloren’ euro had ik wel over voor alle onverwachte schatten die ik daar al vond.

Luister je naar audio-boeken?
Ik ben een superongeduldige lezer, en als ik zelf lees gaat het veel sneller vooruit, dus niet zo vaak. Maar ik word heel graag voorgelezen terwijl ik met iets anders bezig ben. Mijn man en ik hebben een deal: als de een keukencorvee heeft, leest de ander voor. Een audio-boek vind ik ideaal voor als ik een lang stuk in mijn eentje moet autorijden.

Heb je een favoriet genre?
Fantasy! De laatste tijd vooral urban fantasy. Maar daarnaast lees ik ook mysteries, sciencefiction, veel YA en af en toe chicklit.

Welk boek zou je op dit moment willen kopen?
A Conjuring of Light van V. E. Schwab. Ik heb onlangs de eerste twee delen uit de serie gelezen en die waren tot nu toe mijn boek-hoogtepunt van het jaar.

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Non-fictie afzonderlijk van fictie en sprookjes. Boeken van dezelfde auteur bij elkaar, min of meer op genre, maar vooral gerangschikt op grootte, zodat ik er zoveel mogelijk in mijn kasten kan proppen!

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Voornamelijk fysieke boeken, ik hou van het gevoel van het boek in mijn handen, en het bladeren. Maar ik geef toe dat ebooks handig zijn op vakantie. Ik lees belachelijk snel en mijn koffer wordt héél zwaar als ik genoeg leesvoer wil meenemen voor twee weken.

Heb je een favoriet boek?
Dat is een lastige! Mijn smaak is door de jaren heen geëvolueerd, dus er komen steeds nieuwe favorieten bij… De laatste toevoeging aan dat lijstje is The Name of the Wind van Patrick Rothfuss.

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
Ik vind de covers van de serie The Lunar Chronicles allemaal enorm sfeervol, vooral Scarlet.

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Nog nooit geteld… zeker meer dan 300. Als ik mijn stripcollectie meetel in totaal tussen de 500 en 600, denk ik.

Wat is je laatst gekochte boek?
Applebeck Orchard van Susan Wittig Albert.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Het lijkt alsof ik altijd al graag gelezen heb. Het eerste boek waarvan ik me kan herinneren dat ik erdoor gefascineerd was als kind is Jonas en Toetela van Lie, een verhaal over een jongetje dat een klein draakje cadeau krijgt. Met De Zwarte Trillium van Marion Zimmer Bradley, Julian May en Andre Norton ging de fantasywereld voor mij open, en dat heeft er natuurlijk ook wel iets aan gedaan!

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
Het leek mij in het echt afschuwelijk om zolang van huis weg te zijn, maar ik was dol op de Pitty op kostschool-boekjes van Enid Blyton. En ik had een hele collectie van De babysittersclub, hoewel ik nooit gebabysit heb. Hm, zie ik hier een patroon?

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
Terry Pratchett, de Discworld (Schijfwereld)-serie.

 

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Witches abroad, Terry Pratchett, en de Elenium-serie van David Eddings.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Mja, tijdens mijn studie had ik een cursus literatuur… Ik kan bepaalde literaire werken echt enorm waarderen, maar van andere word ik gewoon depressief.

Kan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast?
Leuke opdracht! Hierbij een warme opdracht aan schrijvers om meer titels te kiezen die beginnen met een P, want daar was ik bijna over gestruikeld.

Pentamerone, Giambattista Basile
Equal rites, Terry Pratchett
Traxas, Martin Scott
Ruins, Dan Wells
Assepoester en andere wereldberoemde sprookjes

Dune, Frank Herbert
Overstekers, Petra Doom (ik kon het niet laten 😀 )
Om iets te leren van de oude meesters – De Vlaamse primitieven, red. Bernhard Ridderbos & Henk van Veen
Mythologie, C. Scott Littleton

Mocht je de kans krijgen om een fictief voorwerp te kiezen uit eenders welk boek … Wat zou je dan kiezen en waarom?
Een toverstafje! Zodat ‘tovenares’ wél een redelijke beroepskeuze wordt.

Welk gedeelte van het schrijfproces is jouw favoriet? Het begin waar je de verhaallijn opbouwt en personages introduceert of het einde waar alle losse eindjes worden samengevoegd?
Ik geniet het meest van de momenten dat de emotie in een bepaalde scène helemaal juist zit, dan leven de personages voor mij. Bij een ontknoping komt er veel samen, dus daar zijn de emoties vaak het sterkst, maar bij een betekenisvol beginmoment kan ik dat net zo goed hebben.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Winter van Marissa Meyer.

Indien dit mogelijk zou zijn … is er een boek dat je graag zelf zou willen herschrijven? Een einde waar je niet gelukkig mee was?
Laat ik het er maar op houden dat ik nogal teerhartig ben als personages sneuvelen. Ik heb al meer dan eens zitten bedenken hoe het anders had kunnen aflopen voor hen. Soms snap ik ook wel dat het verhaal erom vraagt. Soms weiger ik het te snappen (looking at you, George R.R.).

Weet je nog waar je allereerste zelfgeschreven verhaal over ging?
Over een wereld waarin iedereen geboren werd onder een van de vier elementen. Iedereen had wel een beetje magie, en die uitte zich in de vorm van een soort totemdier.

Gryffindor, Hufflepuf, Ravenclaw of Slytherin? (tja, ik ben nu eenmaal een Harry Potter-fan)
Als ik lees, heb ik het meestal heel moeilijk om me los te maken van het hoofdpersonage, dus toen ik de boeken net leerde kennen was ik helemaal pro Gryffindor. Maar als ik eerlijk ben… iemand die er weleens van beschuldigd is dat haar eerste woordje ‘encyclopedie’ was, boeken leest over de raarste onderwerpen, en excentrieke trekjes heeft… Ravenclaw klinkt meer als de plaats waar ik me zou thuis voelen!

Indien je een Harry Potter fan bent zou je ons dan willen laten weten wat jouw persoonlijke patronus is?
Toen ik voor het eerst over de spreuk las, zag ik meteen een eenhoorn voor ogen.

Er zijn ondertussen al heel veel boeken verfilmd maar … welk boek zou jij nog graag op het witte doek zien verschijnen?
Oh, help. Hoe meer ik van een boek houd, hoe minder ik het verfilmd wil zien worden… Maar als ik uitga van een ideale wereld waarin de perfecte acteurs helemaal de juiste sfeer treffen, tegen een achtergrond zoals ik die voor ogen zag (welnee, ik ben niet veeleisend)… The Way of Kings van Brandon Sanderson.

Voor de geïnteresseerden … Petra is op 1 en 12 november aanwezig op de Boekenbeurs. Op beide dagen houdt ze een signeersessie. Zondag 12 november maakt ze samen met vijf andere auteurs ook deel uit van een gesprek rond spannende verhalen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.