Drakendal – Scarlett Thomas

Titel: Drakendal
Reeks: Bovenwereld #1
Auteur: Scarlett Thomas
Uitgeverij: De Fontein
Pagina’s: 367p.
Prijs: 14,99€

Wanneer haar grootvader overlijdt, erft Fee zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander.

Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden, met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak …

Mijn mening:

Magie en boeken zijn twee zaken die me ontzettend aanspreken. Wanneer er een boek verschijnt waarin een bibliotheek voorkomt die gevuld is met magische boeken dan is mijn interesse meteen geprikkeld. Dan kan het me ook totaal niet schelen dat het een jeugdboek is en ik al enkele jaren niet meer thuishoor in die leeftijdsgroep. Gelukkig maar want ik heb me vermaakt met de belevenissen van Fee en haar vrienden.

Wanneer de grootvader van Eufemia overlijdt laat hij haar zijn collectie van boeken na en een aantal kostbare troeven. Wanneer mijn grootvader het over troeven had dan waren we aan het kaarten. Fee’s grootvader heeft het echter over een heel ander soort troeven. Het zijn namelijk magische voorwerpen die op het eerste zicht erg doorsnee lijken tot ze in contact komen met de juiste persoon.

Jammer genoeg heeft iemand het op de boeken van haar grootvader gemunt en die persoon heeft er alles voor over om zijn doel te bereiken waardoor Fee in een voor haar onbekende wereld terechtkomt die heel wat verrassingen in petto heeft.

Ze heeft echter wel het geluk dat ze hier niet alleen in staat. Zo leert ze nieuwe vrienden kennen als Maximillian, Wolf en Lexie. Maar ontmoet ze ook heel wat andere fascinerende mensen. Een Juffrouw Pot bijvoorbeeld die me meteen aan Belle en het Beest deed denken terwijl ze net heerlijke warme chocomelk serveert in plaats van thee. Scarlett Thomas serveert haar lezers dan weer mooie quotes als deze.

“Boeken vormen zich naar jou, net zoals jij hen vormgeeft met je eigen gedachten. Als je de hoofdpersoon van een verhaal wordt, dan zal het boek bepaalde plotlijnen en details zodanig bewerken dat ze precies bij je passen. “

Ik vond het heel leuk dat het concept magie in dit boek alweer een andere uitwerking krijgt. De manier waarom spreuken in Fee’s wereld werken was fascinerend. Het is immers niet zo maar een kwestie van een woord zeggen en met een staf zwaaien. Je moet er echt even goed over nadenken voor je de juiste spreuk kan vinden.

De vrij brute overgangen voelden soms wat bizar aan maar de humor die doorheen het boek verweven zit maakte dat helemaal goed. De schrijfster deelt immers op een humoristische manier behoorlijk wat steken uit. Zo worden begrippen als het schoonheidsideaal, marketing en sponsoring bijhoorlijk geridiculiseerd.

Op de voorpagina staat dat het boek geschikt is voor de fans van Harry Potter. Zelf had ik tijdens het lezen soms het gevoel dat Roald Dahl, J.K.Rowling, C.S.Lewis en Lewis Carroll zijn gaan samenzitten voor een theekransje én brainstormsessie.

2 gedachten over “Drakendal – Scarlett Thomas”

  1. Wanneer mijn grootvader het over troeven had dan waren we aan het kaarten
    Haha, was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik het woord las.
    Klinkt als een interessant boek!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.