Vragen staat vrij: de antwoorden

 

Het is ondertussen al een hele tijd gelezen dat ik jullie hier de kans gaf om al jullie vragen op me af te vuren. Door een drukke blogplanning moesten jullie er vrij lang op wachten. Maar hier zijn ze dan eindelijk … de antwoorden op de jullie vragen.

Las je als kind ook al graag? Zo ja, welke boeken las je toen? (Annelies)

Ik heb mijn ouders steeds horen zeggen dat ik als klein kind al in mijn eentje braaf naar beneden ging en in een boek zat te bladeren tegen dat mijn ouders naar de woonkamer kwamen. Blijkbaar zag de liefde voor het lezen er dus al op jonge leeftijd in. Goh, toen ik heel jong was hadden we maar enkele eigen boeken in huis vermits we vaak naar de bibliotheek gingen. Jip en Janneke en de boeken van Richard Scarry herinner ik me nog heel goed. Toen ik wat groter werd las ik echter ook heel graag de verhalen van Roald Dahl, Marc de Bel, Thea Beckman, Eddy C.Bertin, Dirk Bracke, …

Als ik me niet vergis schreef ik ooit een lijstje met enkele van mijn favoriete jeugdboeken. Ja hoor, mijn geheugen laat me niet altijd in de steek. Hier kan je nog een aantal titels terugvinden.

Wat was je favoriete boek als kind en waarom? (Sas)

Matilda van Roald Dahl vond ik echt geweldig! Er kwam een bijzondere kracht in voor, het hoofdpersonage hield net als ik van boeken, alles kwam uiteindelijk goed, … Ik was helemaal verkocht. Ook aan Jip en Janneke heb ik leuke herinneringen vermits mijn ouders ons voorlazen uit dat dikke boek.

Liever een dikke pil of een dun boekje? (Sas)

Liefst een vrij omvangrijk boek. Het hoef niet persé 700 bladzijden te tellen maar ik lees liever een boek waarin de auteur voldoende bladzijden én dus ook tijd ter beschikking heeft om ons de personages goed te leren kennen én alles op een geloofwaardig tempo te laten ontwikkelen. Kortverhalen lees ik doorgaans niet zo graag.

Welk boek is je altijd bijgebleven en waarom? (Sas)

Goh, er zijn verschillende boeken die me zijn bijgebleven. Maar misschien moet ik hier Alleen op de wereld vermelden. Dat was het eerste boek dat me echt helemaal van de kaart wist te brengen. Ik heb toen echt zo ontzettend moeten huilen en dan toe eigenlijk had ik eigenlijk nog nooit echt meegemaakt dat een boek kon omverblazen.

Noem 5 boeken die je zeker zou aanraden aan je lezers. (Sas)

Ik ga een beetje valsspelen en doorverwijzen naar dit lijstje met auteurs wiens boeken ik echt niet zou willen missen.

Zijn er boeken die een grote invloed op je leven gehad hebben en welke zijn dat dan? (Haaike)

Matilda van Roald Dahl zorgde ervoor dat ik besefte dat er meer mensen waren die niet zomaar graag lezen maar ook echt van boeken houden.
– De boeken van Dirk Bracke deden me beseffen dat ik geluk had dat ik mocht opgroeien in een warm gezin.
De wereld van Sofie zorgde ervoor dat ik heel wat zaken op een andere manier ging bekijken.
– De oorlogsverhalen die ik als kind las deden me beseffen wat mijn grootouders hadden meegemaakt. Ik was er toen ook echt van overtuigd dat zoiets nooit opnieuw zou kunnen gebeuren.
– De Harry Potter-boeken deden me voor het eerst helemaal wegduiken in een fantasiewereld. Ok, Sjakie en de Chocoladefabriek deed dat ergens ook al maar de boeken van J.K.Rowling zorgden er echt voor dat ik in haar wereld bleef hangen én dat had ik eerder nog niet meegemaakt.

Welk gebakje is het beste “boekengebakje” (ofte: eet je tijdens het lezen)? (Haaike)

Ik denk dat ik niet echt één favoriet gebakje heb. De meeste die ik graag eet (een Astridje bijvoorbeeld) zijn ook niet zo handig tijdens het lezen dus meestal blijft het gewoon beperkt tot een beker thee én een koekje of een schaaltje fruit.

Leest je man ook zo veel? (Haaike)

Nee, zoveel leest hij niet. Eigenlijk komt hij enkel aan lezen toe wanneer hij vakantie heeft. Het is niet zo dat hij een hekel aan lezen heeft maar hij heeft andere hobby’s die bij hem voorang krijgen.

Hoe hebben je man en jij elkaar leren kennen? Waren daarbij boeken in het spel? (Haaike)

We hebben elkaar leren kennen via de jeugdbeweging (Chiro). Boeken kwamen er niet bij kijken maar wel een jongere vriendin die er gek van werd dat ik hem niet durfde aanspreken en dan maar besloot om hem te contacteren zonder dat ik van iets wist. Misschien maar goed ook, wie weet had ik hem anders nog altijd niet durven zeggen dat ik hem graag zie.

Welke vijf fictieve karakters moeten jouw squad zijn als er een enorme oorlog is en jij samen met je squad de wereld moet redden? (Joost)

Hermione Granger – Een eindeloze bron van informatie is uiteraard onmisbaar wanneer je de wereld moet redden én niet meteen weet wie je tegenstanders zijn en hoe je ze moet bestrijden. In één van Hermione’s boeken is vast wel iets terug te vinden over hun zwakheden of een super handige spreuk om hen te misleiden, of de time-turner om ons een herkansing te geven wanneer onze reddingspoging niet van de eerste keer lukt.

Eve Dallas – iemand moet met beide voeten op de grond blijven staan terwijl de anderen hun fantasie de vrije loop laten om creatieve plannen te bedenken waarmee we de wereld kunnen redden. Bovendien is Eve heerlijk sarcastisch én doorziet ze als politiedetective perfect de zieke geesten van haar tegenstanders.

Kitty Katt Martini – Echt, als er één iemand is die in staat is om zo’n beetje elk plot te doorgronden dan is het Kitty Katt. Bovendien heeft ze geweldige connecties die ongetwijfeld van pas gaan komen bij het redden van onze planeet.

Daenarys Targaryen – Ok, ze blaast soms wat hoog van de toren, maar dat een groep draken je op je wenken bedient is natuurlijk wel heel erg handig. Raafjes zijn dan misschien wel leuk maar heel veel schade ga je er niet mee kunnen aanrichten bij je tegenstanders.

Castiel – Hé, je hebt niet gezegd dat ze uit boeken moesten komen. Al bestaan er uiteraard wel enkele Supernatural-boeken. Ik heb ze echter nog niet gelezen maar Castiel wil ik echt wel in ons Worldsaving Readingninja-team. Hij kan ons wegzappen wanneer het ons te heet onder de voeten wordt. Ons weer oplappen wanneer we gewond geraken tijdens ons gevaarlijk leven als superheld en als dat allemaal niet helpt kan hij nog steeds eens met zijn vingers knippen.

Wie is je grootste ficional crush ooit? Of word jij nooit verliefd op personages? (Annelies)

Voor sommige mannelijke personages heb ik echt wel een zwak maar eigenlijk blijf ik daar nogal lang trouw aan. Ooit maakte ik een lijstje met fictional crushes – gelamineerd en al – en eigenlijk tellen die namen nog steeds. Het is nu niet zo dat ik hier posters ga ophangen van die personages maar Jamie Fraser, Simon Wolfgard, Eric Northman, Jeff Martini en Dean Winchester zijn hier nog steeds mijn persoonlijke favorieten.

– Was je als kind meer van het lezen of werd je liever voorgelezen? (Bianca)

Ook al heb ik heel leuke én warme herinneringen aan het voorlezen toch hield ik nog meer van het zelf lezen. Toch alleszins vanaf ik goed genoeg kon lezen om vlot door een boek heen te gaan én helemaal weg te duiken in een verhaal.

– Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen een Vlaamse en een Nederlandse blogger? (Luna)

Het opmerkelijkste verschil is dat er van de eerste groep veel minder zijn waardoor er een vrij kleine maar tegelijk ook hechte Vlaamse Bookcommunity bestaat. Ik vind het leuk dat je aanbiedingen kan doorschuiven omdat je van elkaar weet waar men interesse voor heeft. Dit wordt uiteraard moeilijker wanneer er héél veel collega-boekbloggers zijn.

Het enige andere verschil dat ik kan bedenken is dat sommige Nederlandse bloggers wat directer zijn en misschien deels daardoor ook sneller initiatief zullen nemen. Zo’n webshop als Emmy en Joany zie ik mezelf bijvoorbeeld niet snel durven opstarten ook al ben ik wel regelmatig aan het knutselen. Maar of dat nu echt een Vlaams / Nederlands – verschil is of eerder iets individueels kan ik niet met zekerheid zeggen.

11 gedachten over “Vragen staat vrij: de antwoorden”

  1. Tuurlijk! Fantastic Four, Fabulous Five, Sizzling Six, … euhm dan noemen wij onszelf gewoon de Secretive Seven of zo.

  1. Dit gaat waarschijnlijk heel stom klinken maar ik heb eventjes totaal geen idee op welk antwoord dit een reactie is. Bedoel je mijn persoonlijke bijdrage in de squad die de wereld moet redden? Dan komt een onverwachte aanval vanuit de lucht en een oog-uistekende raaf misschien wel van pas.

    1. Amai, daar heb ik dus minstens DRIE keer overheen gelezen. Het is precies tijd om uit te loggen en even iets anders te doen. 🙂

 1. Heel leuk om te lezen! Wij moeten echt brave kinderen geweest zijn he. Van mij zeiden ze ook dat ik altijd “met een boekje in een hoekje” zat.

  P.S.: Wat is een Astridje?

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.