Favoriete jeugdboeken

Eigenlijk weet ik zelfs niet meer hoe lang ik al van plan ben om een blogpost rond mijn favoriete jeugdboeken te doen. We hebben het dan ook ongetwijfeld over ‘schandalig lang’. Bovendien ben ik niet zo goed in het selecteren van favorieten. Dat zou betekenen dat ik veel te veel moet afwegen en vergelijken, terwijl ik in al die jaren natuurlijk verschillende boeken heb ontdekt die indruk hebben gemaakt.

Daarom besloot ik om me gewoon achter de computer te installeren én die boeken te noteren waarvan de naam spontaan bij me opkwam wanneer ik aan leuke/ingrijpende/spannende jeugdboeken denk. Al snel waren dat er meer dan tien, dus werd het een Top 15 vooraleer ik besloot om af te ronden. 😉

Als ik me niet vergis heb ik de onderstaande boeken gelezen in de periode van mijn 6 tot 14 jaar. Ik heb er natuurlijk een pak meer gelezen maar deze boeken zijn me blijkbaar het beste bijgebleven.

blauweplekkenBlauwe plekken – Anke De Vries → één van de eerste boeken die me deed beseffen dat niet al mijn leeftijdsgenoten het geluk hadden om in een liefdevolle thuis op te groeien.

 

mathildaMathilda – Roald Dahl → meteen een beetje vals spelen door te zeggen dat ik ook erg genoten heb van Sjakie en de chocoladefabriek, Boy – de jeugdverhalen van R.Dahl, De Heksen,

 

 

vanillapVanilla P – Marc de Bel → toen ik dit boek las had ik eerst ook al het nodige leesplezier beleefd dankzij De zusjes kriegel, Het ei van Oom Trotter, Nikki Nikkel,

 

 

dedertiendenachtDe 13de nacht – Eddy C.Bertin → nu ja, eigenlijk gewoon alle spannende verhalen van deze schrijver. Volgens mij was dit boek het eerste echt griezelige verhaal dat ik las.

 

 

landinoorlogLand in oorlog – Paul Kustermans → gedurende een bepaalde periode heb ik heel veel oorlogsverhalen voor jongeren gelezen. Van dezelfde schrijver las ik bijvoorbeeld ook ‘Voor Paulien’, de andere titels kon ik niet meteen terugvinden.

 

dewereldvansofieDe wereld van Sofie – Jostein Gaardner → ongetwijfeld het eerste boek dat me echt aan het denken zette.

 

 

hetachterhuisEigenlijk wou ik hier eerst ‘Als rozenblaadjes vallen’ van Brigitte Minne noteren. Maar blijkbaar herinner ik me niet meer voldoende van dat verhaal om het hier een plaatsje te geven. ‘Het achterhuis’ van Anne Frank heeft duidelijk meer indruk gemaakt.

 

blauwisbitterIk plaats hier dan wel de cover van Blauw is bitter, maar eigenlijk was elk boek van Dirk Bracke confronterend en indrukwekkend. Zowel ‘Het uur nul’ als ‘Een lege brug’, …

 

 

pippilangkousGeen schrik, ik heb niet enkel ernstige jeugdboeken verslonden. Ik heb evengoed ontzettend genoten van de avontuurlijke Pippi Langkous (- Astrid Lindgren),

 

 

fearstreetvan de spannende én vaak ook griezelige verhalen uit de Fear Street-serie van R.L.Stine

 

 

 

marijkemaar ook een aantal van deze Marijke-boeken en een hele reeks verhalen van De dolle tweeling heb ik met veel plezier gelezen toen ik jonger was.

 

 

 

floddertjeNatuurlijk hield ik al heel jong meisje ook al van boeken. Zo lazen mijn ouders ons voor uit Jip en Janneke, genoot ik van de ondeugende streken die Floddertje uithaalde en las ik zelf Pluk van de Petteflet.

 

richardscarryDe prentenboeken van Richard Scarry waren ook erg leuk vermits daar telkens iets nieuw in te ontdekken was.

 

 

tinyboekenEn dan zijn er natuurlijk nog de erg bekende Tiny-boekjes, die ik net als vele andere jonge meisjes gelezen heb. Nu ja, veel tekst kwam ik er niet voor in de verhalen uit deze reeks prentenboeken.

 

hekslotjeNog eenje om het af te leren. Ik vond vroeger de illustraties van ‘Heks Lotje’ al heel leuk om naar te kijken. Blijkbaar is dit heksje nog steeds vrij populair.

6 gedachten over “Favoriete jeugdboeken”

  1. Ik ben pas op 10-jarige leeftijd beginnen lezen, dus de jongere boeken heb ik niet gelezen. Maar de boeken over Valentina van Eddy C Bertin en de boeken van Paul Kustermans heb ik verslonden 🙂 ‘Ik heb je herkend’ is mijn favoriete Kustermansboek alhoewel ik zijn prehistorische boeken over Feun ook leuk vind.

  2. Leuk om zo een rijtje te plaatsen! Ik zou echt even goed moeten nadenken wat mijn favoriete jeugdboeken waren. Ik las in elk geval erg veel thrillers van R.L. Stine en heb diverse boeken van Jaap ter Haar echt verslonden!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.