Handlettering doe je zo! – Karin Luttenberg

Titel: Handlettering doe je zo!
Auteur: Karin Luttenberg
Uitgeverij: Moon
Pagina’s: 95p.
Prijs: 14,99€
Bron: recensieboek

“Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echte ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel aan de slag. Ben je fan van al die mooie plaatjes op Instagram en Pinterest, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap-handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct te beginnen. Een boek waar beginners en gevorderden mee uit de voeten kunnen!”

Mijn mening:

Ik hou van woorden. Van de avontuurlijke, romantische, spannende en/of fantasierijke verhalen die ze vormen wanneer ze op de juiste manier aan elkaar geregen worden. Naast het lezen van woorden hou ik er ook van om zelf te schrijven. Geen verhalen maar wel zelfgemaakte kaartjes met een lieve boodschap om zo iemands dag op te beuren of hen proficiat te wensen wanneer er iets te vieren valt. Van die leuke traditionele post dus … met een handgeschreven wens.

Kaartjes maken doe ik al enkele jaren en beetje bij beetje ben ik steeds gelukkiger met het eindresultaat van die creatieve uitspattingen. Alleen met het handschrift zelf deed ik tot nu toe niet veel. Deels door een gebrek aan zelfvertrouwen (stel dat ik een fout maak én heel de kaart verpest) maar grotendeels doordat ik niet goed wist hoe ik er aan moest beginnen.

Het lijkt me echter heerlijk om handlettering onder de knie te krijgen. Mooie quotes doen me nagenieten van boeken, films en muziek en die herinnering wordt nog mooier wanneer de tekst gecombineerd wordt met beeld. Dankzij dit boek van Karin Luttenberg merkte ik al snel dat de kunst van handlettering zich hier perfect toe leent.

Als hobby heeft het echter nog meer voordelen. Zo heb je maar weinig materiaal nodig en hoef je geen dure investeringen te doen vooraleer je er mee kan starten. Bovendien kan je wanneer je de basis onder de knie hebt heel makkelijk variëren. Door een kleine aanpassing ziet eenzelfde tekst er plots helemaal anders uit. Spelen met kleur, materiaal en lettertype zorgt ongetwijfeld voor nog meer inspiratie. Van losse elementen als letters, banners en kaders naar manieren waarop je deze elementen kan samenvoegen tot een mooi geheel. Het moeilijkheidsniveau stijgt geleidelijk aan maar het resultaat mag er zijn … Kleine kunstwerkjes met veel effect!

Tja, ik blijf nu eenmaal een fan van lijstjes. Speciaal voor jullie som ik dan ook graag op want me aansprak in dit boek.

*De kleine details die er in verwerkt zijn (de flap aan de binnenzijde die je als boekenlegger kan gebruiken, het dankwoord dat er achter schuilt, …)

*Het zwart/wit kleurenschema dat doorheen het hele boek wordt doorgetrokken. Zonder de afleidingsfactor van kleuren komen de details immers nog meer naar voor.

*Het boek is informatief op een bondige manier. Geen overrompelend en ontmoedigend effect dus.

Het enthousiasme van de auteur lijkt zo van de bladzijden te springen waardoor dit boek hetzelfde motiverende effect heeft als de peptalk van een coach. Of eerder een heel cheerleader-team. Inclusief pomponnekes!

*De speelsheid die er in verwerkt is

*De toegankelijkheid door de stap-voor-stap omschrijvingen

Nog niet helemaal overtuigd? Dan volgt hier nog een tweede lijstje vol met de voordelen die handlettering biedt.

* je hebt niet veel materiaal nodig
* je kan meteen aan de slag
* oneindig veel variatie mogelijk
* je kan je eigen stijl zoeken
* met deze hobby kan je wensen op maat maken →  niet enkel je kaartje is gepersonaliseerd maar ook de boodschap die je er mee wil versturen. Denk maar aan grote lichtletters voor een filmfan, een sierlijk schrift voor je grootmoeder, graffiti-stijl voor tieners, een speels lettertype voor je nichtje/neefje, …
* je hoeft je niet te beperken tot kaartjes of papier –> Denk maar aan het opfleuren van je bullet journal, het decoreren van bekers, totes, bladwijzers, naamkaartjes, cadeaulabels, …

“Met dit boek wil ik je laten ontdekken hoe leuk handlettering is en je inspireren om er verder mee aan de slag te gaan.”

Daar is de schrijfster van dit boek alleszins in geslaagd! Elke dag een uurtje oefenen zal er hoogstwaarschijnlijk niet van komen maar vermits handlettering een ontspannend effect heeft en je niet meer nodig hebt dan een pen en een schetsboekje (waardoor je het overal met je mee kan nemen) ga ik dit ongetwijfeld vaker doen. Zeker wanneer ik er ondertussen een beker thee én koekje bij mag nemen.

5 gedachten over “Handlettering doe je zo! – Karin Luttenberg”

  1. Leuk! Ben er ook wel in geïnteresseerd, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen om er ook effectief iets mee te doen. Alleszins benieuwd naar de kaartjes die je er mee gaat maken!

    1. Dat is leuk om te horen Michelle. Ik moet je binnenkort trouwens eens een mailtje sturen vermits ik hier heel wat kruisjessteekpatronen heb liggen die jij misschien wel wil.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.