Willen hebben vs. willen lezen

willenhebbenvswillenlezenWanneer ik naar mijn huidige boeken-verzameling kijk is het moeilijk te geloven. Toch begon die collectie ooit met één enkel boek. Jammer genoeg weet ik niet meer 100% zeker vanaf welk boek ik het echt als een verzameling begon te zien. Zo kregen we in het lager onderwijs een boek als afscheidscadeau aan het einde van het schooljaar én kreeg ik als kleuter ook al is een boekje cadeau.

blauwisbitterLezen deed ik altijd al graag en de wekelijkse bezoekjes aan de bibliotheek waren iets waar ik echt naar uitkeek en met plezier aan terugdenk. Het duurde echter veel langer voor ik ook echt boeken begon te verzamelen. Toen ik nog thuis woonde bestond mijn collectie uit slechts enkele exemplaren. Een boekje van Hugo Matthysen, twee van Dirk Bracke, Het achterhuis van Anne Frank, De laatste zeven maanden, Vrienden voor het leven van Maeve Binchy, een boek van Herman Brusselmans en een drie-tal kookboeken.

Door de jaren heen werd die verzameling echter steeds maar groter. Boek per boek groeide ze uit tot mijn huidige privé-bibliotheekje. In die periode zijn ook enkele dingen veranderd. Zo lees ik nu bijvoorbeeld heel andere boeken als toen, maar ik ben ook kritischer geworden en daar gaat deze blogpost eigenlijk voornamelijk over.

boekenfestijn-mechelen-maart-2015De eerste keren dat ik naar het Boekenfestijn ging kocht ik namelijk vrij veel boeken. Ook door rommelmarkten, kringloopwinkels en betaalbare boekenwinkels groeide het aantal boeken vrij snel. In het begin was ik al overtuigd zodra een boek me aansprak én het betaalbaar was waardoor ik sneller besloot om een exemplaar te adopteren en een nieuwe thuis te bieden in mijn boekenkasten.

verhuisdozenMijn toenmalige bibliotheek bestond uit een vreemde samenstelling van kasten met verschillende hoogtes en doordat ook mijn videobanden en dvd’s er een plaatsje in hadden had ik al snel geen plek meer. Op een gegeven moment stond ik dan ook naar die verzameling te kijken en besefte dat heel wat van die boeken me niet meer aanspraken. Iets later volgde er dan ook een grote opruim-actie. Heel wat boeken werden aan de kringloopwinkel, bibliotheek en vrienden geschonken waardoor ik meteen ook minder moest inpakken toen we tijdens de verbouwingen de hele benedenverdieping moesten ontruimen. Hoera! Nog MAAR 36 dozen. 🙂

boekenkastenmaart2016Vanaf dat moment heb ik echter een soort klik gemaakt en kijk ik op een andere manier naar boeken. Of beter … er gaat een ander proces vooraf aan het wel/niet aanschaffen van nieuw leesmateriaal. Boeken waarvan ik weet dat ik ze sowieso maar één keer zal willen lezen ga ik bijvoorbeeld gewoon ontlenen in de bibliotheek. Bij tweedehandswinkels ga ik echt op zoek naar boeken waarmee ik series kan vervolledigen. Dat doe ik trouwens niet altijd meer. Wanneer ik een serie gewoon ok vind maar niet ontzettend goed – dan blijft die een tijdje onvolledig in de kast staan en moet ze misschien wel plaats maken voor nieuwe aanwinsten wanneer ik met een nijpend plaatsgebrek kamp.

De laatste jaren maak ik steeds meer een onderscheid tussen de boeken die ik enkel wil lezen en de verhalen die ik ook echt wil hebben/koesteren/bewaren/aaien/…

dereizigerdianagabaldonZo ben ik nu beetje bij beetje de Reiziger-serie van Diana Gabaldon aan het verzamelen, koop ik elk nieuw boek uit de Alien-reeks van Gini Koch, nieuw materaal van J.R.Ward, Lara Adrian, J.D.Robb en uiteraard ook het nieuw aangekondigde boek van J.K.Rowling. Ook ben ik echt aan het overwegen om de boeken uit de Lucky Harbor-serie van Jill Shalvis in het Engels aan te schaffen vermits die me steeds opmonteren. (Dit is een oudere foto. Ondertussen heb ik al vier delen in mijn bezit. )

Hebben jullie dit ook of is het Boekenfestijn voor jullie nog steeds het moment om impulsief massa’s boeken uit te kiezen?

20 gedachten over “Willen hebben vs. willen lezen”

 1. In het begin had ik ook wel echt dat ik op het boekenfestijn etc helemaal los ging en alles kocht wat me interessant leek. Nu ben ik wel wat kritischer, maar soms kan ik nog wel lekker impulsief zijn, haha.

  1. Volgende week is het hier in de buurt opnieuw Boekenfestijn. Ik ben benieuwd of ik ondanks dat kritischer zijn toch enkele interessante koopjes zal tegenkomen of niet.

 2. Ik had mezelf bij mijn laatste boekenfestijn voorgenomen om één of twee boeken te kopen, maar niet meer en ik ben heel streng geweest voor mezelf. Uiteindelijk ben ik dan ook met twee boeken thuis gekomen die ik echt graag wil lezen. De plek waar ik nog altijd veel te impulsief boeken blijf kopen is de kringwinkel. Gelukkig gaan we daar niet wekelijks langs. Eén keertje per maand is meer dan genoeg.

  1. Dat herinner ik me nog van je filmpje. Je was echt wel héél braaf geweest. Bij de kringloopwinkel durf ik ook wel is een uitzondering te maken vermits de prijzen daar toch nog wat lager liggen als bij het Boekenfestijn. Eerlijk gezegd vind ik dat je de laatste tijd echt wel goed moet opletten om echte koopjes te doen op het Boekenfestijn. Volgende week is het weer zover in Mechelen. Benieuwd of ik braaf zal zijn. 😉

 3. Toen ik het boekenfestijn ontdekte, nu een vijf jaar geleden ongeveer, kocht ik ook het liefst alles, en de postbode kwam regelmatig aan de deur met boeken uit een zekere webshop die me leuk leken. Tegenwoordig moet ik echt anders omgaan met het kopen van dingen, want als ik los wil kunnen gaan op het boekenfestijn moet ik een paar weken brood met pindakaas eten 😉 Ik koop dus ook alleen de boeken die ik echt graag wil hebben en herlezen.

  1. Blij dat ik niet de enige ben die wat selectiever te werk gaat. Bij mij is willen herlezen ook een vereiste geworden bij het aanschaffen van een boek. Al weet ik uiteraard niet steeds vooraf of een boek even goed zal zijn als ik hoop/verwacht.

 4. Ik vind het super als er zo een volledige reeks in een boekenkast staat, zo mooi! Spijtig genoeg is dat niet in de mijne. Mijn eerste begonnen reeks (die ik gekregen heb) waren de boeken van Patricia Cornwell. Daarna is er nog begonnen aan Karin Slaughter maar ondertussen heb ik het al opgegeven, sommige heb ik wel, dan weer eens ander formaat, andere niet.. maar dus niks volledig en ben er niet echt meer mee bezig.

  1. Van beide auteurs heb ik ook heel wat boeken gehad. Patricia Cornwall was bij mij één van de eerste thriller-auteurs die ik ontdekte.

 5. Ik ging op mijn eerste paar boekenfestijnen ook helemaal los. Nu kan ik ook gerust maar twee of drie boeken kopen. Ik kan ze toch niet allemaal tegelijk lezen 🙂

 6. Ik heb hetzelfde 🙂 Ben nu ook een heel stuk selectiever geworden en ik koop bijna alleen nog maar boeken om series compleet te maken.
  Boeken waarvan ik niet zeker weet of ik ze wil houden na 1 keer gelezen te hebben, leen ik van andere mensen of van de bieb. Of Bookcrossing, ook ideaal daarvoor.
  In de Weggeefwinkel ga ik altijd redelijk los met boeken, maar die zijn toch gratis! En boeken die ik zelf niet meer wil, geef ik aan hen (of maak ik ook Bookcrossingboeken van).
  Ik ben een paar keer op het Boekenfestijn geweest, ondertussen al wel meer dan 5 jaar geleden, maar eigenlijk zijn alle boeken die ik daar vandaan had, ondertussen weer uit mijn boekenkasten verdwenen. Toch niet leuk genoeg om echt te houden! Ik ga nu ook niet meer naar het Boekenfestijn eigenlijk, ik ga liever naar de Weggeefwinkel, rommelmarkten en kringloop voor “nieuwe” boeken. En bestellen om series compleet te maken, als ik ze nergens anders kan vinden (zo mogelijk in een fysieke boekwinkel, maar daar is ook niet alles te bestellen).

  1. Ik ga nog steeds naar het Boekenfestijn. Er rondsnuffelen blijf ik immers wel leuk vinden maar ik koop veel minder als vroeger. De andere opties die jij hierboven opsomt zijn immers veel voordeliger. Die kleine bibliotheekjes waar je boeken mag ruilen vind ik ook interessant concept maar die ben ik in België nog niet zo vaak tegengekomen.

 7. Heel herkenbaar dit artikel! De eerste paar keren dat ik naar het Boekenfestijn ging kwam ik met twintig boeken thuis – maar toen die jaren later nog ongelezen in mijn kast stonden besloot ik selectiever te worden. Ik koop alleen boeken die ik écht graag wil lezen en ga bovendien tegenwoordig ook weer vaak naar de bibliotheek. Ook heb ik mijn boekenkast onlangs opgeruimd – binnenkort maar eens kijken of ik er nog een aantal kan verkopen of dat ik ze naar de kringloop breng..

 8. Wat sterk dat je dit kunt! Ik vind dat dus echt veel lastiger, ik ben heel snel geneigd tal van boeken te kopen en ze vervolgens heel lang in de kast te laten staan voor ik ga ze ga lezen.

 9. Ik heb dit jaar dus voor het eerst ook een groot aantal boeken naar de tweedehands boekenwinkel gebracht. Al zal dat ook wat te maken hebben met mijn opruimwoede aangewakkerd door de zwangerschapshormonen. 😉 Maar het voelt wel goed. Ik zag er gisteren een aantal staan in de tweedehands boekenwinkel en voelde toch wel dat ik er absoluut geen spijt van heb dat ik deze boeken heb weggedaan. Ik vond het juist leuk om ze daar te zien staan. Ik ben nu dan ook wat selectiever geworden dan eerst. Maar toch is die kriebel er nog elke dag om meer boeken te kopen, haha. Boekenfestijn koop ik vaak nog steeds veel, maar wel vaak meer de goedkope klassiekers in het engels die zij vaak hebben liggen daar.

  1. Dat vind ik zelf ook leuk. Al helemaal wanneer er toevallig iemand één van die boeken aan het bekijken is terwijl ik in de Kringloopwinkel ben en hem vervolgens in zijn/haar mandje legt. Dan weet ik meteen dat het boek een nieuwe thuis gevonden heeft. 😉

 10. Hihi, boekenwurmen met te kleine boekenkasten, het blijft toch een eeuwig probleem he 🙂
  Ik koop enkel boeken waarvan ik vrij zeker ben dat ik ze graag ga lezen (echt zeker ben je natuurlijk nooit, maar het aantal tegenvallers is al bij al niet meer dan een handvol); de rest leen ik in de bib (bijvoorbeeld boeken van de boekenclub op Goodreads die ik uit mijzelf nooit zou gekozen hebben).

  Alleen bestaan er in die categorie “graag lezen” nog altijd véél te véél boeken natuurlijk 😉 Zo zetten wij gisteren na amper een paar dagen België 11 boeken bij in de kast! Vier daarvan kwamen weliswaar uit mijn boekenkast bij mijn ouders thuis, eentje was het boekenweekgeschenk en vier ervan kocht mijn vriend (maar ga ik ook lezen, dus ’t is een beetje oneerlijk om die er af te trekken 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.