De heerschappij van de maskers – Sabaa Tahir

deheerschappijvandemaskers

Titel: De heerschappij van de maskers (Vuur en As, #1)
Auteur: Sabaa Tahir
Uitgeverij: LS Amsterdam
459 p.

“Laia leeft met haar broer en grootouders onder het wrede regime van het Imperium. Wanneer haar broer wordt opgepakt wegens verraad, moet ze uit de schaduw treden. In ruil voor hulp bij het bevrijden van haar broer waagt Laia haar leven, door te spioneren op de grootste militaire academie van het Imperium.

Daar ontmoet ze Elias, een elitesoldaat: de beste van zijn opleiding. Maar het enige wat Elias wil is ontsnappen aan het tirannieke regime. Beiden ontdekken al snel dat hun lot verbonden is – en dat de keuzes die zij maken het Imperium zullen veranderen.”

Mijn mening:

Toen ik in dit boek begon te lezen had ik last van concentratiestoornissen waardoor het wat moeilijker was om me in te leven in het verhaal. Het leek wel alsof ik met het puntje van mijn teen in het water dipte en me afvroeg of het niet te koud was om er in te springen. Gelukkig duurde dit gevoel niet lang, bladzijde per bladzijde leek ik steeds dieper ondergedompeld te worden in Sabaa Tahir’s verhaal. Tot ik er helemaal in zat én vervolgens in enkele uren tijd het boek in één ruk uitlas.

‘De heerschappij van de maskers’ is geschreven vanuit twee perspectieven. Twee personages die elk in heel andere omstandigheden zijn opgegroeid.

Laia is een geleerde en bevindt zich hierdoor in een ongunstige positie. Jaren geleden had het net een voordeel geweest, maar nu drukt deze afkomst een stempel op haar én haar familie. Het wrede Imperium beschouwt de Geleerden als een niet uit te roeien onkruid en houdt hen nauwlettend in het oog om hen bij de minste overtreding te kunnen afstraffen.

Elias is een schakel van dit onbuigzame regime. Of beter dat is hij bijna. Al jaren wordt hij getraind tot een elite-soldaat. Zodra zijn trainingsproces erop zit wordt hij een Masker – een marionet die afgestompt is tot op het bod en gehoorzaam alle bevelen van het Imperium opvolgt. Hun motto is niet voor niets ‘Plichtsgetrouw tot de dood’, alleen heeft Elias andere plannen …

Naarmate het verhaal vordert en je meer te weten komt over Laia, Elias en de mensen om hen heen krijgt dit boek je steeds meer in zijn greep. Sabaa Tahir slaagt er met succes in om haar wereld op papier tot leven te laten komen. Intriges, complotten, actie, avontuur, gevaar, onrecht, … Het leuke is dat dit boek niet overheerst wordt door een amoureus aspect. Er gebeurd zoveel meer dan dat en tegelijkertijd zijn er zonder twijfel voldoende gevoelens aanwezig in dit boek. Van twijfels en angst tot woede, verzet, moed en onbaatzuchtigheid. Het boek heeft een heel hoog tempo en dat verklaart waarom ik dit verhaal zo snel heb uitgelezen.

Ik zei reeds eerder dat de wereld echt tot leven leek te komen, maar dit telt ook voor de personages. Binnen de kortste keren krijg je een hekel aan specifieke karakters én erger je je aan de onrechtvaardigheid en gruwelijke afstraffingen. Tegelijkertijd zie je de hoofdpersonages geleidelijk aan meer inzicht krijgen terwijl ze op zoek zijn naar de koers die ze moeten volgen.

Mocht er nog twijfel over bestaan … ik heb genoten van ‘Heerschappij van de maskers’. Dit boek is een mooi voorbeeld van een debuut dat je nieuwsgierig maakt naar meer.

5 gedachten over “De heerschappij van de maskers – Sabaa Tahir”

  1. Leuk dat je er zo enthousiast over bent! Mij spreekt dit boek niet zo aan, ik ben een beetje klaar met dit genre want ik heb het idee dat alles op elkaar gaat lijken en het trekt me niet meer zo.

    1. Zelf ben ik het genre nog niet beu, maar ik begrijp wel wat je zegt. Enkele maanden later wordt het al vrij moeilijk om de verhalen en personages uit verschillende boeken niet te verwarren.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.