Boekblogger Enquete 2014: 1/2

Net als vorig jaar organiseert Joany van Craving Pages ook dit eindejaar haar Boekblogger Enquete. Afgelopen jaar wisten deze vragen me al aan het denken te zetten. Ook bij deze tweede editie is dit het geval. Sommige vragen zijn echt leuk om bij stil te staan, anderen zijn net ontzettend gemeen. Zeker diegene waar je een favoriet moet kiezen. Ik heb geen favoriet boek. Ik heb er minstens honderd …

TERUGBLIK

Wat was het beste boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen? (Voel je vrij om dit onder te verdelen in genres als je anders moeite hebt met kiezen)

Thrillers: Vermoorde schoonheid – J.D.Robb
Fantasy: Het boek van leven – Deborah Harkness
Paranormal Romance: Dark Lover – J.R.Ward
Romans: Een affaire in Cornwall – Lizz Fenwick
Chicklit: Simple Irresistible – Jill Shalvis
Young Adult: Dreiging en Duisternis – Leigh Bardugo
Kookboeken: Appeltaart – Janneke Philippi

Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

driftEigenlijk begon ik het jaar meteen met een minder boek. Dat was namelijk, De foute prins van Victoria Clayton, een boek dat al heel lang onderaan mijn TBR-stapel lag. Het boek dat me het meest heeft teleurgesteld is echter Hush Hush van Becca Fitzpatrick. Ik begon met hoge verwachtingen aan dit boek vermits ik veel enthousiaste recensies had gelezen, jammer genoeg kon het boek me niet overtuigen. Het tweede boek viel me zelfs tegen, dus toen heb ik het maar opgegeven en de volgende delen aan me voorbij laten gaan.

Door welk boek ben je het afgelopen jaar aangenaam verrast?

koekoeksjongOok hier zou ik meerdere antwoorden kunnen geven, maar vermits ik me bij de eerste vraag braaf heb ingehouden zal ik dat hier ook proberen doen. Na een hele hoop getwijfel kies ik toch maar voor Koekoeksjong van Robert Galbraith. Dat ik fan ben van J.K.Rowling is geen geheim meer, maar ook dit boek dat ze onder een pseudoniem uitbracht wist me zeker te verrassen. Ik lees immers niet zo vaak een detective-verhaal, maar dit boek is me heel goed bevallen.

Als je van alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen slechts één titel aan mocht raden.., welk boek zou je dan kiezen?

vermoordnaaktDan zou ik, nadat ik erg lang heel boos heb gekeken naar de persoon die me dwingt om een keuze te maken, waarschijnlijk opteren voor … Vermoord naakt van J.D.Robb. Vermits smaken verschillen is het erg moeilijk om één boek uit te kiezen dat je aan vrijwel iedereen kan aanraden. De boeken van J.D.Robb maken volgens mij echter heel veel kans om bij een groot publiek in de smaak te vallen.

Wat is de beste boekenreeks die je het afgelopen jaar hebt ontdekt?

Eentje? Oei, dat wordt een probleem. Ik heb het afgelopen jaar immers veel nieuwe reeksen ontdekt. De fantasywereld van J.R.Ward’s Black Dagger Brotherhood, de geweldige Eve Dallas-reeks van J.D.Robb en de humor en romantiek van Jill Shalvis’ Lucky Harbor-serie.

Welke nieuwe, veelbelovende auteurs heb je het afgelopen jaar ontdekt?

Oef, hier mag ik gelukkig meerdere auteurs vermelden. Ik heb ondermeer genoten van Susan Ee’s Angefall-boeken, van ‘Zes maanden zonder’ – het debuut van Charlotte de Monchy, van de spannende thriller ‘en ze was’ die Alison Gaylin schreef. Maar ook van Sarah J.Maas, Leigh Bardugo, Emma Chase, Martijn Adelmund, Jeaniene Frost, Joelle Charbonneau, Sally Green, …

Heb je dit jaar nog andere genres verkend?

Door Joany’s #opgoedgeluk-challenge kwam ik eerder aan een herverkenning toe. Ik las immers twee boeken die al heel lang in de boekenkast stonden, maar tot een genre behoren dat ik al lang niet meer lees. Dankzij ‘Koekoeksjong’ las ik nog eens een detective boek en verder ben ik met veel plezier weggedoeken in het paranormal romance-genre. Momenteel ben ik echter erg benieuwd naar de Urban Books die een opmars lijken te maken.

Wat was het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Goh, sommige auteurs weten me bij bijna elk van hun boeken mee op sleeptouw te nemen. Bij vele van hun boeken vind ik het dan ook vrijwel onmogelijk om het boek niet in één ruk uit te lezen. Elk J.D.Robb of Nora Roberts boek bijvoorbeeld, maar ook de boeken uit de Grisha-serie van Leigh Bardugo, Offergave van Julie Kagawa, …

Welk van de boeken die je dit jaar hebt gelezen heeft de aller mooiste cover?

aliceinwonderlandIk ga met een kleine aanloop via Half Zwart van Sally Green, De Grisha-boeken van Leigh Bardugo en Het Rosie Effect van Graeme Simsion naar mijn grote favoriet … De prachtige editie van Alice in Wonderland en Spiegelland die Gottmer uitbracht ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van dit verhaal .

Wie is je favoriete personage uit alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?
Opnieuw een onmogelijke vraag om met slechts één naam te beantwoorden. Ik hou immers van de herkenning die Jill Shalvis haar personages oproepen. Ik ben echter ook onder de indruk van Eve Dallas (J.D.Robb) en moet telkens opnieuw ongelooflijk lachen met de spitsvondige oneliners van Kitty Katt (Gini Koch)

Welk boek heeft de grootste indruk op je gemaakt in 2014?

aliceinspiegellandIk ben echt niet goed in het uitkiezen van één boek. Dat hebben jullie ondertussen ongetwijfeld al gemerkt tijdens het lezen van mijn antwoorden bij deze Tag. Op de één of andere manier kom ik ook steeds opnieuw bij vrij recent gelezen boeken uit. Ik ben immers een groot fan van de feestelijke ‘Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland‘ die nog niet zo lang geleden werd uitgebracht door Gottmer. De illustraties van Floor Rieder passen perfect bij het boek. Waardoor het lezen van dit boek een feest lijkt te zijn voor zowel oog als geest.

Welk boek had een scène die je zo enthousiast maakte, dat je niet kon wachten om er iemand over te vertellen? (Pas op dat je geen spoilers gebruikt!)

bloedbandMisschien is dit wel de moeilijkste vraag voor me. Ik onthou boeken immers in hun geheel en zou dus wel het verhaal kunnen navertellen maar er niet meteen één bepaalde scène uithalen. Wat natuurlijk wel de bedoeling is bij deze vraag. Ik herinner me echter dat ik het samen met een vriendin wel over één bepaalde scène in het laatste boek van de Nightwalkers-reeks van Jacquelyn Frank had. Zo’n scène die er ondanks het feit dat je vrij zeker weet dat het niet mogelijk is, toch in spanning weet te houden tot je vermoeden bevestigd wordt. Of de cliffhanger waar Julie Kagawa ons aan het einde van ‘Bloedband me opzadelde, of …

Wat is je favoriete relatie (romantisch, vriendschappelijk, familie, enz) uit de boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Roarke & Eve uit de boeken van J.D.Robb én Kitty & Martini uit Gini Koch haar grappige serie.

Wat is het beste boek dat je hebt gelezen op basis van een recensie?

appeltaartWat thrillers betreft zijn dat de boeken van J.D.Robb. De uitgeverij maakte er veel reclame voor, door quotes uit recensies te verspreiden en die wisten me te intrigeren. Ik ontdekte het afgelopen jaar echter ook Appeltaart van Janneke Philippi en Rozengeur en zonneschijn van Jill Mansell door recensies.

Welk boek zou je het aller liefst terug willen zien in de bios, en met welke acteurs in de hoofdrollen?

Ik wil heel graag de boeken van Deborah Harkness op het grote scherm zien verschijnen. Als ik het dan toch voor het zeggen heb zou ik graag Richard Armitage de rol van Matthew zien spelen en Emily Deschanel die van Diana Bishop.

Vermits deze Boekblogger Enquete weer vrij veel vragen bevat en ik nog steeds het bondig antwoorden niet onder de knie heb gekregen, ga ik de enquete ook dit jaar in twee splitsen. Het tweede deel komt verschijnt op 6 januari.

4 gedachten over “Boekblogger Enquete 2014: 1/2”

    1. Ik ben iemand die nooit zal valsspelen bij gezelschapsspelletjes. Maar zo’n Tag met vrijwel onmogelijke vragen … tja, daar kan ik blijkbaar niet anders als een beetje foefelen. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.