Op Goed Geluk …

Als tiener ging ik erg vaak naar de bibliotheek om er rustig rond te snuisteren tussen het aanbod en vervolgens met een stapel boeken naar huis te gaan die ik de komende dagen kon ontdekken. In die periode wist ik nooit op voorhand welke boeken ik zou meenemen, behalve wanneer het verplichte boeken voor school waren. Natuurlijk kom je op die manier ook wel eens boeken tegen die je niet liggen, maar ik heb er vooral veel leuke verhalen en auteurs ontdekt.

De bibliotheek-bezoekjes zijn de laatste tijd een beetje verminderd in frequentie vermits ik nog een heel deel eigen boeken ‘moet’ lezen. Maar de laatste jaren ging ik vaak met een lijstje boeken naar de plaatselijke bibliotheek. Ik zocht informatie op over boeken of ging bewust op zoek naar auteurs die vergeleken konden worden met auteurs die ik al heel graag las. Vanaf ik boekenblogs begon te volgen (met steeds langere lijstjes als gevolg) én later ook tips van vrienden opvolgde leken de ‘laat ik dit boek eens uitproberen’-ontleningen of aankopen naar de achtergrond te verdwijnen.

2014-09-14 17.02.21Sinds ik zo’n 13 jaar geleden het Boekenfestijn ontdekte heb ik verschillende #opgoedgeluk aanwinsten mee naar huis versleurd Ook bezoekjes aan de Kringloopwinkel, rommelmarkten én garageverkopen waren gegarandeerd een vergaarplek voor dat soort impulsieve aankopen. De laatste jaren merk ik echter dat dit veel minder gebeurd. Vaak heb ik al iets opgevangen over een bepaalde auteur, weet ik al wat ik kan verwachten van een bepaald boek, … Langs de ene kant blijft het nog steeds spannend afwachten of ik zelf ook even hard van het boek zal houden als een mede-blogster, maar soms is het wel jammer dat je steeds minder vaak zonder verwachtingen aan een boek begint.

2014-09-14 17.03.58Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Dit zijn bijvoorbeeld enkele boeken die ik in het verleden spontaan adopteerde om vervolgens te ontdekken dat ze me heel goed bevielen. De boeken op de eerste foto komen op ‘Geestdrift’ na allemaal van bij het Boekenfestijn. De overige boeken kocht ik bij het ECI, maar ook bij de Sleghte én eentje werd meteen een souvenir aan mijn eerste visite in Engeland.

Dinner for two – Mike Gayle –> Het hoofdpersonage in dit boek leest als een mannelijke Bridget Jones én ik hield in die tijd erg van de humor van deze schrijver.

Stoute schoenen – Katie Fforde –> dit boek kocht ik omdat de tekst op de achterzijde me aansprak, nadien kwam ik tot de ontdekking dat de gemoedelijke schrijfstijl van deze auteur veel wegheeft van die van Maeve Binchy. Van die laatste schrijfster had ik vrijwel alle boeken gelezen toen ik dankzij deze aankoop een opvolgster ontdekte.

Het recept voor liefde – Anthony Capella –> Toen ik dit boek op het Boekenfestijn in mijn mandje legde had ik nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Voor mij was dit het allereerste boek waarin liefde én eten de belangrijkste rol speelden. Ondertussen heb ik het al uitgeleend aan mijn moeke, schoonzusje, nichtjes, …

Recipes for a Perfect Marriage – Kate Kerrigan –> dit boek las ik pas dit jaar terwijl het al een hele tijd in de kast stond. Mijn recensie kan je dan ook terugvinden via de blog of site.

De leesclub – Elizabeth Noble –> tja, … de titel, de cover én de samenvatting spraken me aan. Hoe kan het ook anders als boekenworm. Volgens mij was dit één van de eerste boeken die ik las waarin je een groep vrouwen volgde die elkaar via één gemeenschappelijke interesse steeds beter leren kennen.

Inconceivable – Ben Elton –> dit boek kocht ik toen ik een weekje bij mijn nicht in Engeland verbleef. Ook dit boek zorgde voor een eerste keer,  ik heb er immers ontzettend mee gelachen. Maar dan echt luidop lachen, gniffelen, giechelen, … De verfilming vond ik minder grappig, maar het boek zelf was dat zeker wel.

Geestdricht – Daniel Hecht –> Euhm, ik weet dat ik die boek tijdens een verplichte kwartaal-aankoop (jaja, verplicht een boek kopen) bij ECI selecteerde én dat het me heel goed is bevallen. Misschien moet ik het nog eens lezen wanneer ik heel veel tijd heb want ik kan me niet veel details meer herinneren van dit verhaal.

De verborgen geschiedenis – Donna Tartt –> Opnieuw zo’n ECI-aankoop. De prijs viel goed mee én het verhaal klonk interessant ik had echter nooit verwacht dat het boek me zo zou weten te boeien.

Parttime Peter – Frances Pye –> een aankoop op het Boekenfestijn die me zowel aan het lachen bracht als me wist te ontroeren.

De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger –> Hier was ik in de tijd echt helemaal van onder de indruk. Ik werd helemaal mee gesleept in het verhaal, was ontzettend ontroerd bij sommige fragmenten (“Ben je nu aan het huilen met je boek?”). Bovendien las ik in die periode doorgaans chicklit of thrillers en wist dit boek met zijn bijzondere thema me dus verrassen.

Middlesex – Jeffrey Eugenides –> Dit boek kocht ik toen onze plaatselijke bibliotheek fusioneerde en er een heel deel van de overlappende collectie werd verkocht. Het levensverhaal van dit hoofdpersonage was heel treffend beschreven én het boek zette me echt aan het denken. Ik heb er na het lezen nog lang mee rondgelopen.

Toen ik Joany’s Op Goed geluk-uitdaging op haar blog zag verschijnen, leek het me dan ook het moment om er voor te zorgen dat ik ook in het heden nog eens wat onbekende boeken zou ontdekken. Boeken die ik dus nog niet op de blog van één van mijn collega’s heb zien passeren. Eigenlijk wel een hele uitdaging vermits ik vrij veel boekenblogs volg, maar misschien ontdek ik net als in het verleden opnieuw enkele mooie pareltjes.

2014-09-14 17.05.22Momenteel ben ik nog een aantal recensie-boeken aan het lezen, maar zodra ik tijd heb ben ik van plan om minstens één van mijn nog niet gelezen #opgoedgeluk- boeken te lezen én recenseren. Ik begon de maand immers al goed door een rommelmarkt-koopje. Drie boeken voor 5€. Twee van die boeken ben ik al tegengekomen op Boekenblogs maar het derde boek is voor mij nog onbegonnen terrein. Dat boek staat links op deze foto, het middelste kreeg ik ooit cadeau van mijn schoonouders en het rechtse exemplaar is een gratis exemplaar van het Boekenfestijn dat al heel lang in de kast staat te wachten. Ik ben benieuwd en duim alvast #opgoedgeluk.

4 gedachten over “Op Goed Geluk …”

  1. Ik was laatst weer eens in de bibliotheek (ben geen lid meer) en het rook er zo ontzettend muf. Dat heb ik een boekenzaak nooit. Een soort van #opgoedgeluk zag ik laatst bij de American Book Center in Amsterdam. Daar hadden ze ‘blind dates’ met een boek. Het boek was ingepakt, en daarop geplakt was een cryptische omschrijving zoals ‘how a snowball can change your life’. Vond ik ook best een gaaf idee.

    1. Bij onze plaatselijke bibliotheek hebben ze iets dergelijks al enkele keren gedaan. Dan zitten de boeken in bruine papieren zakken ingepakt met een korte omschrijving én is het dus een heuse verrassing. Ooit ben ik van plan geweest om dat toe te passen op de ongelezen boeken die nog in mijn kast staan. 🙂

  2. Ik kom niet meer bij de bibliotheek en ik mis dat ‘op goed geluk’ wel eens. De Slegte bestaat helaas niet meer, maar dat gevoel dat ik vroeger had als ik binnenliep is toch verdwenen. Ik lees veel digitaal of anders tweedehands, maar ik ben wel veel kritischer geworden.

    Groetjes, Marjon.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.