De kerstkaarten die ik de voorbije 11 jaar heb gemaakt

Ik was oorspronkelijk van plan om deze terugblik samen met de aankondiging van de Kerstpost Actie van dit jaar met jullie te delen. Alleen bleek al snel dat ik dat terugkijken een beetje had onderschat. Nu ja, een beetje. Het duurde al even vooral ik kon uitdokteren welke kaarten ik wanneer had gemaakt. Om dan vervolgens te ontdekken dat ik de foto’s van de meer recente kerstkaarten niet in mijn fotomap had opgeslagen waardoor ik dus op mijn blog moest gaan rondsuisteren.

Tijdrovend dus maar tegelijkertijd voelde het eigenlijk ook aan als een best wel fijne tijdreis. Het is dus uiteindelijk toch gelukt en vermits het heel wat fotocollages opleverde besloot ik er een volledige blogpost rond te wijden.

2012

In 2012 had ik nog niet zoveel knutselmateriaal maar wat ik had werd gebruikt voor deze kerstkaarten. Een pons met kleine rendieren, de Stampin’ Up uilenpons waar je veel meer dan uiltjes mee kan maken. Bijvoorbeeld rendier-hoofden. Ook een stempelset van Boekenvoordeel kwam toen goed van pas.

2013

In 2013 waren de kaarten meer ingetogen. Gek genoeg kroop er ondanks hun eenvoudige opmaak meer tijd in dan je zou verwachten. Het wite papier moest immers stuk voor stuk met een embossing folder bewerkt worden voor het op maat kon worden geknipt. Vervolgens werden er gekartelde ovalen uitgesneden en daarna kleinere witte gladde ovalen die bestempeld werden. Deze labels werden met een lintje aan de kaart bevestigd. Waarna er ook nog kleine blauwe sneeuwsterren werden uitgesneden om de kaart verder af te werken.

2014

Ja, dat zie je goed. Ik was zo ambitieus (lees: gek) om niet één maar meerdere concepten uit te werken en was in 2014 dan ook erg lang bezig met het maken van alle kerstkaarten. Nochtans lag het totaal aantal kaarten toen nog een pak lager dan nu. Maar dat jaar werden er zowel kaarten met pinguins en uiltjes gemaakt (waarvoor je alle onderdelen apart moet uitponsen om ze vervolgens samen te voegen tot één geheel, als kaarten met embossingpoeder, met ingekleurde stempelafdrukken, met verschillende snijvormen, …

Niet een beetje zot dus maar GOED zot.

2015 

Ook in 2015 was ik nog niet zo slim om het mezelf wat makkelijker te maken door me tot één concept te beperken. Al zat er dat jaar wel al wat meer eenheid in. Zo werden er vooral kaarten met kerstbomen, rendieren of winterse vogeltjes geknutseld. Bij de vogeltjes volgde ik één concept maar de andere twee snijvormen werden op verschillende manieren toegepast.

Je zou denken dat ik na het tijdrovende proces van 2014 mijn lesje wel had geleerd maar nee hoor zowel in 2015

2016

als 2016 werkte ik opnieuw meerdere verschillende kaartconcepten uit. Zowel de rendieren (dit keer in combinatie met kerst washitape) en winterse vogeltjes (inclusief sjaal en muts) kwamen opnieuw aan bod. Daarnaast werden er ook een aantal kaarten geknutseld met een klein hondje of kat met kerstman hoedje op.

2017

Vanaf 2017 pakte ik het anders aan en koos ik steeds één concept uit. Al bleek dat tijdens de uitwerking doorgaans nog steeds een tijdrovende klus vermits sommige van mijn ideetjes nogal veel stappen bevatten. Zo’n eekhoorn, muts en sjaal moeten immers niet enkel worden uitgesneden maar er moet vervolgens ook reliëf in het papier worden gedrukt.

2018

In 2018 maakte ik het mezelf daarom ietsje makkelijker. Geen embossing dit keer maar wel steeds met een naald al die stukjes uit de kerstballen moeten duwen. Dat wordt na een 20-tal al snel wat eentonig. Laat staan wanneer je er meer dan 60 maakt.

2019

Het jaar nadien besloot ik toch nog maar eens voor een stempel en dus ook het inkleuren van al die verschillende stempelafdrukken te gaan. Gelukkig gaat dat een pak vlotter met twinmarkers dan met potloden waar ik vrij veel kracht op moet zetten.

2020

In 2020 had ik me heel bewust voorgenomen om het mezelf niet te moeilijk te maken. Wanneer je deze eenvoudige kaarten zit zou je denken dat ik daar in geslaagd ben maar eigenlijk kroop er meer tijd in dan je zou vermoeden op het zicht. Al helemaal wanneer je vervolgens ook nog eens besluit om voor de mede-Potterheads geeky kerstkaarten te knutselen.

2021

Deze knusse kerstkaart vind ik nog steeds heel leuk. Al geef ik eerlijk toe dat ik daar tijdens het uitknippen van al die bekers warme chocomelk (auw, mijn vingers) even anders over dacht. Ok, plus bij het moment dat ik online wiskundige berekeningen aan het opzoeken was vermits ik wilde weten hoelang de zijden van een vierkant moesten zijn om bij het diagonaal doorsnijden een driehoek te bekomen van exact deze afmetingen. Oftewel kerstkaart knutselen voor gevorderden.

2022

Gek genoeg koos ik het jaar nadien opnieuw voor een kerstkaartenconcept met driehoeken. Maar gelukkig verliep dat ditmaal zonder wiskundige research en met al die Patronussen om me heen was het wel heel fijn knutselen.

Bij het herbekijken van al die kaarten viel me op dat er enkele zaken veranderd zijn door de jaren heen.

Ik ging van in de 30 kaarten naar ongeveer 70.

Ik laat de ontvangen kerstkaarten steeds langer hangen.

Van verschillende soorten op één jaar tijd naar een enkel concept in een poging om het wat haalbaarder te maken.

De collectie kerststempels en snijvormen groeide stelselmatig aan.

Ik begin er vaak heel vroeg aan maar dit jaar moest ik mezelf in november nog steeds zo ver krijgen dat ik er aan zou beginnen. Gelukkig wist ik op dat moment wel al wat ik wilde maken want dat bepalen durft ook wel eens behoorlijk lang te duren.

4 gedachten over “De kerstkaarten die ik de voorbije 11 jaar heb gemaakt”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.